Crna čokolada leči depresiju
Stručnjaci sa Londonskog koledža sproveli su anketu u kojoj je učestvovalo više od 13 hiljada ljudi.
Usredsredili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju. Naučnici su uzeli u obzir i činioce kao što su nivo telesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja, piše Fokus.
Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopšte ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine učesnika ankete koji su redovno jeli 104 do 454 g toga slatkiša, verovatnoća razvoja depresije smanjila se za 58 posto u poređenju s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju prehranu. Naučnici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udelom kakaa, prenosi Hina.
Postoji niz mehanizama kojima čokolada može sprečiti pojavu depresije ili umanjiti njene simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni utecaj na ljudsku psihu. “Čokolada sadrži brojne psihoaktivne supstance, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osećaj bola, te nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja”, zaključuju naučnici.
Ranije su poljski naučnici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezijuma, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnoga antioksidansa resveratrola, imaju blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi.
Štaviše, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u telu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, takođe direktno povezana s pojavom stresa i anksioznosti.
Umereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključili su britanski naučnici.