Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Fil(m)harmonija“ u novosadskom Parku prisajedinjenja: U slavu skitnice koja je generacije zasmejavala

03.09.2019. 12:50 12:55
Piše:
Izvor: Pridruženi članovi Zagrebačke filharmonije iz Novog Sada: Timea Kalmar, Sonja Antunić, Jovanka Mazalica, Aleksandra Krčmar Ćulibrk , Jelena Flipović i Rita Kinka, foto: Dnevnik

Čarli Čaplin, večan, neponovljiv i dirljiv, njegovi filmovi i muzika uživo u izvođenju Zagrebačke filharmonije, pod upravom maestra Krešimira Batinića, ispuniće prostor novosadskog Parka prisajedinjenja tri večeri zaredom - večeras, sutra i prekosutra, i biti svojevrstan poklon svim poštovaocima njegove umetnosti, kojih nije malo.

Zato ih očekuje tri koncerta od 3. do 5. septembra, s početkom u 20 časova, na otvorenom prostoru između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Dunavskoj ulici. Ulaz je slobodan, a u slučaju kiše, koncerti će biti priređeni u Sinagogi. Tokom tri večeri, tu će na velikom platnu biti prikazivani Čaplinovi nemi filmovi „Mališan” (1921) u trajanju od 52 minuta, a potom i „Pasji život“ (1918) od 33 minuta, a projekcije će pratiti muzika uživo u izvođenju Zagrebačke filharmonije. Film i muzika su, zahvaljujući Čaplinu, okupili 50 muzičara, a važno je istaći da će sa Zagrebačkom filharmonijom, orkestrom koji ima 147 godina dugu tradiciju vrhunskih nastupa i kulturni je ambasador naših suseda u svetu, kao pridruženi članovi nastupiti i novosadski muzičari. Tu priliku imaće flautistkinja Sonja Antunić, pijanistkinja Rita Kinka i članice kvarteta TAJJ: violinistkinje Aleksandra  Krčmar Ćulibrk i  Jovanka Mazalica, violistkinja Jelena Filipović  i violončelistkinja Timea Kalmar.

Po rečima direktora Zagrebačke filharmonije Mirka Boha, na taj način se potiče ne samo druženje samih muzičara, nego i podiže nivo kulturne saradnje naših dvaju zemalja. Celim pak projektom, kako ističe Boh, želi se poručiti da je umetnost most, prostor za saradnju, otvaranje novih mogućnosti i potencijala.

Ovaj jedinstveni projekat pod nazivom “Fil(m)harmonija”, povezao je Muzičku omladinu Novog Sada (Mons) i Zagrebačku filharmoniju, a sufinansiran je iz Intereg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014 – 2020. Nosilac ovog projekta je Zagrebačka filharmonija, a partner sa srpske strane je Muzička omladina Novog Sada. Ovo nije prva njihova saradnja, već je 2013. rezultirala koncertom Zagrebačke filharmonije u SNP-u.

Rezultat nove saradnje Monsa i Zagrebačke filharmonije je „Fil(m)harmonija“, i koncerti koji će biti organizovani u četiri grada, počev od Novog Sada, zatim u Iloku 9, 10. i 11. septembra), a sledeće godine u maju u Subotici, i u julu u Vukovaru.

No, nisu samo koncerti poklon, već ovaj projekat vredan više od milion evra, takođe znači i da će Novosađani dobiti novi koncertni klavir, posle gotovo deceniju i po. O klaviru, koji treba da stigne u Novi Sad, brinuće Muzička omladina Novog Sada.

– Zašto baš muzika iz Čaplinovih kinematografskih ostvarenja koju će tokom projekcija filmova izvoditi uživo Zagrebačka filharmonija? Zato što se u 2019. godini slavi 130 godina od rođenja jednog od najpoznatijih i najprepoznatljivijih lica crno-belog filma. Čaplin je sinonim za zlatno doba nemog filma i jedan od najvećih filmaša svih vremena. Osvojio je mnoga priznanja i nagrade, između ostalog i Oskara za životno delo, ali i najduži aplauz publike u istoriji, koji je trajao čak 12 minuta. Osim toga, teme u njegovim filmovima itekako su aktuelne i danas, i iako su puni gegova, njegovi filmovi nose jake poruke, snažnije od onoga što se vidi na prvi pogled - podsećaju u Muzičkoj omladini Novog Sada.

Realizacija ovog događaja u Novom Sadu ostvaruje se u saradnji sa fondacijom “Novi Sad 2021”, te je i “Fil(m)harmonija” uvrštena u program “Kaleidoskopa kulture”, koji objedinjuje sva kulturna događanja u gradu, od 24. avgusta, do kraja septembra.       

N. P-j. 

Autor:
Pošaljite komentar
Spektakl za Novosađane povodom 130. godišnjice rođenja Čarlija Čaplina: Nemo, uz muziku

Spektakl za Novosađane povodom 130. godišnjice rođenja Čarlija Čaplina: Nemo, uz muziku

02.09.2019. 13:02 13:04