Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KASANDRA OMILJENA DESTINACIJA Čisto more i lepe plaže

17.08.2019. 16:34 16:37
Piše:
Izvor: pixabay.com

Grčko poluostrvo Halkidiki pripada Egejskoj Makedoniji i nalazi se jugoistočno od Soluna. Na zapadu obrazuje Solunski, a na istoku Orfanski zaliv. Veoma je razuđeno, na severu je vezano za kopno, a na jugu se obrazuju tri manja poluostrva: to su Sveta Gora ili Atos na jugoistoku, središnja Sitonija na jugu i najbliža Solunu, na jugozapadu, je Kasandra.

Halkidiki su prvi naselili Tračani i Pelazgi, da bi kasnije počeli da ga naseljavaju Grci iz Eritreje i Halkide, po kojima je naposletku dobio i ime. U grčkoj mitologiji često se spominje ovo poluostrvo: u Kasandri je pokopan div zemljotresa Engelados. Prema legendi planina Atos (visoka čak 2.033 m) se formirala od stene koju je istoimeni div bacio bogovima, a drugi krak Sitonija svoje ime duguje Sitonu, Posejdonovom sinu. Prvi krak, ili kako mi kažemo „prst” – Kasandra ime nosi po makedonskom kralju Kasandrosu.

Upravo je ovo poluostrvo omiljena destinacija naših turista, kojima je dobro poznata istočna obala i letovališta kao što su Pefkohori, Hanioti, Polihrono, ali sve više otkrivaju zapadnu obalu koju krase čisto more i obala bogata zelenilom. Mesta kao Siviri, Nea Skioni, Lutra su manja, ali turistima koji žele da pobegnu od gužve i vreve sigurno mnogo draža.

Ipak, ukoliko poželite možete otići na istočnu obalu do simpatičnog gradića s mediteranskim šmekom – Afitosa, koji je poznat po restoranima i tavernama gde se uživa uz specijalitete grčke kuhinje i tradicionalnu muziku. No, ovo nije mesto ludog provoda za mlade, njega bi trebalo potražiti u susednom mestu Kalitea, gde se nalaze noćni barovi i diskoteke.

Lokalno stanovništvo živi uglavnom u priobalnom delu i, osim turizmom, bavi se poljoprivredom i ribolovom. Hvale se dobrim medom i maslinovim uljem. Na zapadnoj obali Kasandre nalazi se najveća luka i ribarsko mesto – Nea Skioni. Ovo mesto ima čak četiri ribarnice u kojima je odlična ponuda sveže ribe, mada mnogo veća imaju najviše jednu do dve. Ukoliko ste ljubitelj ribe i plodova mora, onda ćete svakako uživati, bilo u restoranu ili da ih sami spremate. A ako niste, možda će vam uživanje biti da posmatrate ribarske koče kako u večernjim satim odlaze na ribarenje, ili kako se u jutarnjim satima vraćaju. Dok koče lagano klize po mirnom moru, ravnom kao ogledalo, mogu se videti i delfini koji obično prate ribarske brodove.

– Ime Skioni poznato još od antičkih vremena. Prema antičkom istoričaru Tukididu, u ovoj regiji su se naselili Ahajci, vojnici sa Peloponeza, koji su se tu zaustavili posle Trojanskog rata (oko 700 godina p.n.e). Nameravali su da provedu zimu s Trojankama koje su poveli sa sobom. Naravno, Skioni nije bio na obali, jer se tada mesta nisu ni podizala u samoj blizini mora i više je bilo ime za ovu regiju nego za samo mesto. Za preteču današnjeg Skionija može se smatrati planinsko selo Tsaprani čiji su meštani polako silazili na more. To selo je danas napušteno... Mesto podignuto 1918. oko ribarske luke dobilo je ime Nea Skioni po nekadašnjem imenu iz antičkih vremena – objasnila nam je Grkinja Evgenija Belou, građeviniski inženjer iz Soluna, koja se preko leta bavi turizmom.

Postoji i druga verzija ove priče, slična prvoj, po kojoj su grčki ratnici posle Trojanskog rata pristali ovde da prezime i sačekaju povoljan vetar da se vrate na svoj Peloponez. Međutim, jedna od Trojanki, koje su kao robinje povedene s njima, zapalila je sve brodove. To je uradila da grčki ratnici ostanu ovde i zasnuju porodice s Trojankama koje poveli su sa sobom.

No, nažalost, od antičkih spomenika na ovom delu Halkidikija nije mnogo ostalo. U mestu Staro Mende, nalazio jedan od najstarijih hramova posvećen Posejdonu, bogu mora, ali vreme je uklonilo tragove ovog hrama, tako da danas postoje samo naznake o njegovoj veličini. Rt Posidi koji se nalazi u njegovoj blizini nosi ime po ovom starogrčkom bogu.

Ukoliko ste u Grčku došli automobilom predlažemo vam da obiđete celo poluostrvo, ima puno predivnih plaža od onih poznatih na istočnoj obali kao što su Golden bič, Ksenija, Kriopigi do divlje lepote rta Posidi na zapadnoj strani. Putevi su dobri i neće vam trebati mnogo vremena da stignete do njih. Uostalom, za lep letnji odmor potrebno vam je parče vedrog neba, deo čistog mora, dobro društvo, pristojan smeštaj i prijatni domaćini. Možda baš sve to pronađete baš na ovom grčkom poluostrvu.

Marina Jablanov Stojanović

 

Dobro opasani Evzoni

Naši turisti koji putuju autobusima ili automobilima u Grčku obično prelaze preko granice kod mesta Evzoni. Urbani mit je da su u ovom grčkom selu momci visoki i da su većina baš zbog svoje stasitosti bili gardisti grčke vojske koji se zovu evzoni. Čak se spominje da su tako ime dobili po tome što potiču iz Evzonija. Upitali smo Evgeniju Belou da li je to istina:

– Nije – sa osmehom je odgovorila Evgenija – evzon znači dobro opasan. Oni su od XIX veka predsednička garda, a u II svetskom ratu su pripadali elitnim jedinicama grčke vojske. Danas evzon može da bude samo onaj vojnik koji je najmanje visok 1,87 m jake građe, čeličnog karaktera i velike mentalne snage. Mogu se videti u Atini na straži ispred predsedničke palate, parlamenta ili kod Spomenika neznanom junaku. Imaju tri vrste uniforme u zavisnosti od vremenskih prilika i dužnosti koje obavljaju. Najpoznatija je bela, koja je preuzeta od hajduka – klefta, koji su se borili za oslobođenje od Turaka. Prepoznatljivi deo te uniforme je fustanela – suknjica koja ima 400 falti koje simbolizuju 400 godina turske okupacije. Cela uniforma se ručno izrađuje i za njenu izradu je potrebno najmanje 80 dana!

Autor:
Pošaljite komentar