Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Biramo najlepšu baštu: Rajski kutak porodice Kiš

08.06.2019. 13:05 13:08
Piše:
Izvor: Dnevnik (V. Fifa)

NOVI SAD: Akcija „Dnevnika“, „Novosadske televizije“ i „Kolor pres grupe“.

U želji za kutkom zelenila, šarenila, slobode i mira, mnogi planiraju odlazak na vikendice, gde će se barem na trenutak isključiti iz užurbanosti i problema koji često preovladavaju životima mnogih. Janko i Ana Kiš za tim nemaju potrebe jer su od svoje bašte i dvorišta napravili svoj rajski kutak u kojem svakodnevno uživaju, ali i učestvuju. Bašta, skrivena na adresi Čenejska 19 na Klisi, jedna je od onih koje su prijavljene na konkurs našeg lista, „Novosadske televizije” i „Kolor pres grupe” u okviru kojeg biramo najlepšu baštu u Novom Sadu. Janko i Ana Kiš u toj kući žive od 1964. godine, a ljubav prema cveću postoji oduvek.

Supruga je oduvek sadila cveće i ja sam joj pomalo pomagao, ali nakon što sam otišao 2002. godine u penziju, interesovanje se i te kako povećalo, posle čega smo zajedno ušli u te vode, kazao je Janko Kiš.

Ideje, dodao je, dolaze same od sebe, a nekad vidimo i nešto od drugih.

Svaku novinu smo uvodili zajedno i postepeno. Donedavno smo imali papagaje na terasi, a ostale su nam ribice koje ulepšavaju ovu atmosferu, kaže naš sagovornik.

Ko god je posetio porodicu Kiš i video njihovu baštu, neće se zapitati zašto smo je nazvali „rajskim kutkom” jer, osim što se diči šarenilom zimzelena i ruža, ona u središtu iste ima krem-belu terasu. Ukrašena je raznobojnim i raznovrsnim muškatlama, puzavicama i starinskim uglancanim minijaturnim figurama, uglavnom predmetima još iz vremena roditelja Ane i Janka. Drvena klompa, fenjeri, starinska metalna pegla, drveno lakirano burence, ukrasne vrtne figure, kao i kućice za ptičice, savršeno se uklapaju u tu porodičnu oazu.

Ana se pohvalila i s oko 80 ruža čajevki, koje su karakteristične po tome što menjaju boje te se tako iz žute postepeno pretvaraju u crvenu. Osim toga, baštu, kao i kuću, krase breza, zvezde, šišmir, benjamin, filadendron, kao i bršljen star već oko 30 godina. Ana kaže da je za uređivanje takve bašte potrebno dosta vremena i truda.

Bašta traži stalno angažovanje, prosto, kad god izađeš u dvorište, uvek ćeš videti nešto što bi trebalo ili moglo da se uradi, a što juče nije postojalo, kazala je ona.

Kako je dodala, nekad imaju osećaj da nekom cveću posvete mnogo vremena, onda dođe proleće, ono pokaže svoju čar i brzo nestane, što je prava šteta, ali zaista vredi.

Kad god gosti dođu u našu baštu i na terasu, uvek kažu „E, sad ćemo da uživamo” jer mnogi žive u zatvorenom prostoru i tako nešto predstavlja im pravo uživanje, veli Ana.

Orhideje su novina za porodicu Kiš, a na kraju dana, kada padne mrak, ova bašta ne gubi svoj čar. Za to se pobrinuo Janko, koji je na nekoliko mesta postavio male svetiljke i fenjerčiće koji krase atmosferu, pogotovo tokom letnjih noći. Osim divnom baštom, Ana i Janko se mogu pohvaliti i brakom koji traje već 57 godina te problema s raspoređivanjem poslova nema.

Supruga daje predloge, a ja sam taj koji to sa zadovoljstvom ostvarim, a ako me pitate za tajnu dugog braka, mogu samo da kažem: tolerancija, rekao je Janko Kiš.

Naša bašta, dodaje Janko, za mene predstavlja kao neku vikendicu.

Izađem iz kuće i već sam u njoj, ne moram da palim auto niti da igde idem, poručuje naš sagovornik.

Za porodicu Kiš to nije jedino takmičenje na kojem su učestvovali. Naime, 2011. godine su osvojili nagradu za „Najlepše uređeno dvorište” na teritoriji mesne zajednice Slana bara. Njihova bašta je i 2012. godine osvojila nagradu, ali ovog puta za „Najbolju baštu-dvorište” na nivou Novog Sada. Ana i Janko za „Dnevnik” ističu da su ih te nagrade samo podstakle da nastave da uređuju svoj vrt.

K. Ivković Ivandekić

Autor:
Pošaljite komentar
BIRAMO NAJLEPŠU BAŠTU: Posebna čar šarolikosti

BIRAMO NAJLEPŠU BAŠTU: Posebna čar šarolikosti

07.06.2019. 11:00 11:07
BIRAMO NAJLEPŠU BAŠTU: Kostin raj za ljubitelje prirode

BIRAMO NAJLEPŠU BAŠTU: Kostin raj za ljubitelje prirode

06.06.2019. 11:30 11:36