Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kuvarima na Jadranu nude platu i do 2.000 evra

13.05.2019. 11:58 12:13
Piše:
Foto: pixabay.com

Iako je do početka prave letnje sezone i godišnjih odmora ostalo još nekoliko nedelja, potraga za radnicima u ugostiteljstvu već sad je velika.

To je uobičajena slika i ponavlja se svake godine jer se tokom leta u ugostiteljskim objektima povećava ponuda, a u mnogim restoranima i kafićima otvaraju se bašte. Povećava se i broj gostiju, a sve je više i turista, posebno u gradovima, na plažama ili uz obalu reka i jezera pa je razumljiva potreba za novim radncima. S druge strane, sezonski posao je za mnoge dobra prilika da za kratko vreme zarade novac potreban za odlazak na odmor ili kao način da dopune kućni budžet.

Dakle, radnika u ugosteljstvu nedostaje, a najtraženji su kuvari i konobari i, kako sada stvari stoje, gotovo je izvesno da će oni koji imaju te struke posao lako naći – u Srbiji ili inostranstvu. To se posebno odonosi na kuvare i pomoćne kuvare jer ih nema dovoljno, posebno onih s iskustvom, pa su potencijalni poslodavci suočeni ne samo s tim da ih nađu i angažuju već i da ih zadrže. Ove godine možda više nego proteklih jer je potreba za tim kadrom sve veća i u zemljama u okruženju – Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji... a sada, za razliku od ranije, za angažman u tim zemljama više nije neophodno imati pasoš Evropske unije.

600 evra pa naviše plata na Jadranu

Zbog toga, ali i zbog zarada viših nego u Srbiji, put tih zemalja krenulo je ili će ovih dana krenuti mnogo iskusnih kuvara, kao i drugih radnika u ugostiteljstvu. Potreba za kadrom te struke i te kako je izražena u Hrvatskoj, gde nedostaje ogroman broj radnika i put te zemlje ovog leta otići će mnogo više građana Srbije nego ranije. Ponuda poslodavaca iz Hrvatske za angažman radnika iz naše zemlje uglavnom su slične – obebeđen je smeštaj i ishrana, radi se šest dana u nedelji, a zarade se, u zavisnosti od vrste posla, kreću od 600 pa do 2.000 evra. Sve vreme radnici imaju penziono i zdravstveno osiguranje, a posao se nudi onima  starim od 18 do 65 godina. Uz to, najveći broj poslodavaca zahtva znanje italijanskog, nemačkog, ruskog ili engleskog jezika.

18 godina pa do 65 godina starosti primaju se sezonci

U Hrvatskoj najviše mogu zaraditi kuvari –nudi im se plata od 1.000 do 2.000 evra, dok je zarada pomoćnog radnika u kuhinji od 700 do 1.100 evra. Roštilj-majstor može računati na mesečnu platu od 1.000 do 1.200 eura, a pica-majstor od 1.200 do 1.500. Mesečna zarada barmena kreće se od 700 do 1.000 evra, konobari mogu zaraditi od 800 do 1.200, dok je zarada sobarica u hotelu od 600 do 800 evra. U Hrvatskoj se traže i trgovci, koji mesečno mogu zaraditi od 700 do 1.000 evra.

Te zarade jesu više nego u Srbiji, gde takođe nema dovoljno radnika te struke. To potvrđuju i gotovo stalni ogasi za angažman radnika pa se, recimo, za pica-majstora nudi plata od 60.000 dinara, pomoćni radnik u kuhinji može zaraditi od oko 40.000 do 50.000 dinara, a radniku koji ume da napravi i ispeče mekike nudi se dnevnica od 2.700 dinara.


Traženi majstori različitih struka

Osim u ugostiteljstvu, srpski radnici mogu naći posao u inostranstvu ako su mašinski tehničari, bravari, varioci, brusači, operateri na mašinama za obradu metala, a u Hrvatskoj mesečno mogu zaraditi od 700 do 900 evra, uz obezbeđen smeštaj, prevoz do radnog mesta i jedan obrok. U toj zemlji keramičarima se nudi zarada od deset do 12 evra po kvadratnom metru.

Posla ima i u Mađarskoj, gde se fizičkim radnicima u metalskoj industriji nudi početna plata od 550 evra, a u Nemačkoj građevinski radnici na sat mogu zaraditi 11 evra. Zidari, tesari, armirači, fasaderi, gipsari, moleri... traženi su i u Austriji, Francuskoj, Holandiji ...


Iako su zarade u Crnoj Gori tokom letnje sezone niže nego u Hrvatskoj, više su nego u Srbiji, pa će i put te zemlje iz Srbije otići kuvari s iskustvom i znanjem.

– Trenutno radim kao kuvar u restoranu, ali sigurno je da ću već polovinom juna otići na nekoliko meseci u Crnu Goru jer su mi ponuđeni bolji uslovi rada i zarada, a obim posla je sličan – kaže sagovornik „Dnevnika”. – Tačno je da su zarade tokom letnje sezone u zemljama u kojima je turizam razvijen dobre i da je to dobar motiv za odlazak, ali treba znati i da je priprema hrane izuzetno odgovoran i zahetvan posao, za koji su neophodni znanje i iskustvo.

D. Mlađenović

Piše:
Pošaljite komentar