Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Edukacija o dijabetesu na Dan apotekarstva

17.04.2019. 08:28 08:30
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Farmaceutska komora Srbije obeležava Dan apotekarstva i do kraja aprila održavaju se manifestacije, koje su ove godine posvećene obolelim od dijabetesa.

Predsednica ogranka Vojvodina Farmaceutske komore Srbije diplomirani farmaceut Dara Vidaković kaže da će se sve do 26. aprila na teritoriji cele Srbije održati niz aktivnosti posvećenih obolelima od dijabetesa, kao i sprovođenje promotivnih aktivnosti i edukacije najmlađih o zdravom načinu života.

- Na nivou ogranka Vojvodina, aktivnosti će se sprovoditi od 15. do 20. aprila, a 13. aprila se održava edukacija za farmaceute. Aktivnosti koje će se sprovoditi podrazumevaju saradnju sa udruženjima pacijenata na nivou Novog Sada, promotivne aktivnosti u školama i predškolskim ustanovama, kao i pružanje jasno definisane farmaceutske usluge pacijentima sa dijabetesom u apotekama - kaže Vidaković.

Prilikom svake posete apoteci, pacijenti će pri podizanju mesečne terapije, dobiti informacije o pravilnom načinu primene lekova, njihovoj bezbednosti i efikasnosti kao i o posledicama nepravilne i neredovne primene. Biće edukovani o značaju fizičke aktivnosti, pravilne ishrane i prestanku pušenja.

- Takođe, biće istaknut poseban značaj sprovođenja redovnih kontrola merenja šećera, krvnog pritiska , lipidnog statusa i indeksa telesne mase, kao i prepoznavanje simptoma hipo i hiper glikemije - navela je Vidaković.

U velikom broju predškolskih i školskih ustanova organizovana su predavanja „Kako da porastemo zdravi i snažni“ na kojima će se razgovarati o dečjim navikama u vezi sa ishranom i fizičkim aktivnostima. Za najmlađe su pripremljene i specijalno dizajnirane bojanke, koje će im na jedan kreativan način približiti ovu tematiku.

- S obzirom na to da od dijabetesa boluje ogroman broj ljudi u svetu, za naše pacijente u udruženjima obolelih, spremili smo prezentaciju o samoj bolesti i njenoj pravilnoj kontroli. Cilj nam je da svi naši pacijenti, korisnici farmaceutskih usluga, građani, kao i najmlađi, dobiju zdravstvenu zaštitu u skladu s najvišim standardima kvaliteta zdravstvene usluge u razvijenim zemljama - dodale je Vidaković.

Dan apotekarstva prilika je i da se podsetimo na probleme koji vladaju u ovoj oblasti. Predstavnici više od 1.500 zdravstvenih ustanova apoteka u privatnom i državnom vlasništvu i apoteka privatnih praksi okupljenih u nekoliko udruženja, nedavno su, uz podršku Farmaceutskog fakulteta Srbije i Saveza apotekarskih udruženja Srbije apelovaliu na Vladu i Skupštinu Srbije da prilikom usvajanja Zakona o apotekarskoj delatnosti uvrste izostavljenu odredbu o demografsko-geografskim kriterijumima za otvaranje apoteka, jer je u suprotnom njihov opstanak i kvalitet zdravstvene zaštite doveden u pitanje.


Prva apoteka 1830.

Dan apotekarstva je 30. april, a obeležava se kao dan osnivanja prve apoteke u Srbiji, koju je još davne 1830, odobrenjem po Ukazu kneza Miloša Obrenovića u Kneževini Srbiji, otvorio magistar Matej Ivanović u Beogradu, preko puta Saborne crkve. To bi značilo da farmaceutska profesija deluje na ovim prostorima više od jednog veka.


Apotekarska delatnost trebalo je da bude uređena posebnim Zakonom o apotekarskoj delatnosti. Ovaj predlog čak je prošao javnu raspravu pre više od dve godine. Pema ovom  Predlogu zakona, na izvestan način ograničilo bi se neplansko i neracionalno otvaranje apoteka, primenom  demografsko-geografskih kriterijuma. Tako bi se uspostavila Mreža apoteka. Predlog Zakona predviđao je i član po kojem se apoteke mogu otvoriti na 300 metara razdaljine i 4.000 stanovnika koji gravitiraju ka jednoj apoteci. Prošle godine predlog je unekoliko izmenjen, smanjivanjem razdaljine na 200 metara, pošto slična pravila važe u nekim evropskim zemljama. Time bi se, kažu apotekari, sačuvala održivost i kvalitet rada apoteka koje posluju u strogo regulisanim uslovima, kao što su od države propisane cene lekova i marže.

Međutim, član o demografsko-geografskim kriterijuma koji se odnosio na sve apoteke nestao je iz teksta Predloga zakona koji se našao u skupštinskoj proceduri, zamenjen članom koji se odnosi samo na apotekarske ustanove u javnoj svojini, odnosno na državne apoteke. Tako smo i dalje u situaciji da iamamo veliki broj privatnih apoteka koje konkurišu državnim, opterećenim ranijim dugovima i obavezom izlaska na tendere.

Prema standardima koji se primenjuju u zemljama EU optimalan broj apoteka u Srbiji je oko 1.800, a trenutno ih ima oko 3.900, što je dvostruko više od optimalnog.

LJ. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar