Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Aero­mi­ting u čast no­vih in­ve­sti­to­ra

01.04.2019. 18:25 18:49
Piše:
Izvor: Predstavnici „Linglonga” na Aerodromu „Ečka” Foto: A. Blanuša

EČ­KA: Zre­nja­nin­ski Aero­drom „Eč­ka” u ne­de­lju je po­se­ti­la broj­na ki­ne­ska de­le­ga­ci­ja, ko­ja je pret­hod­nog da­na pri­su­stvo­va­la sve­ča­no­sti po­la­ga­nja ka­me­na te­melj­ca za po­go­ne kom­pa­ni­je „Lin­glong”.

Pred­vo­đe­na pred­sed­ni­kom kom­pa­ni­je Vang Fen­gom i nje­go­vim po­slov­nim part­ne­ri­ma, de­le­ga­ci­ja iz Na­rod­ne Re­pu­bli­ke Ki­ne pri­su­stvo­va­la je i aero­mi­tin­gu pri­re­đe­nom u nje­nu čast. Do­če­kao ih je gra­do­na­čel­nik Zre­nja­ni­na Če­do­mir Ja­njić sa sa­rad­ni­ci­ma, ko­ji je is­ko­ri­stio još jed­nu pri­li­ku da raz­me­ni uti­ske s pred­sed­ni­kom „Lin­glon­ga”, na­kon zva­nič­nog po­čet­ka re­a­li­za­ci­je te ki­ne­ske in­ve­sti­ci­je.

Pro­gram, ko­ji su or­ga­ni­zo­va­li Grad Zre­nja­nin i Aero klub „Zre­nja­nin”, otvo­ren je na­stu­pom pa­do­bran­ca, ko­ji se na tlo aero­dro­ma spu­stio no­se­ći tran­spa­rent s lo­gom kom­pa­ni­je „Lin­glong”.

Oko pet sto­ti­na go­sti­ju iz Ki­ne s in­te­re­so­va­njem je pra­ti­lo dvo­ča­sov­ni na­stup pi­lo­ta aero­dro­ma „Eč­ka”, le­tač­kog ti­ma „Ga­leb G-2” i škol­skog cen­tra „Prin­če­vi avi­ja­ci­je”, ko­ji su iz­ve­li pri­go­dan pro­gram na ne­ko­li­ko ti­po­va le­te­li­ca, o če­mu je go­vo­rio di­rek­tor aero­dro­ma „Eč­ka” Pa­vle Mar­ko­vić.

- Pro­gram je otvo­ren pa­do­bran­skim de­san­tom, gde je pa­do­bra­nac vu­kao za­sta­vu kom­pa­ni­je „Lin­glong”, u čast na­ših pri­ja­te­lja iz Ki­ne ko­ji su, ujed­no, i na­še pr­ve kom­ši­je ov­de, s ob­zi­rom na to da se po­go­ni gra­de u obli­žnjoj in­du­strij­skoj zo­ni. Dra­go nam je što ima­mo pri­li­ku da ih ugo­sti­mo i že­lja nam je da se le­po ose­ća­ju u Zre­nja­ni­nu i u Sr­bi­ji: Avio pro­gram otvo­ri­li smo na­le­tom „Ga­le­ba G-2”, ne­ka­da­šnjeg ju­go­slo­ven­skog voj­nog avi­o­na, ko­ji je iza­zvao ve­li­ko in­te­re­so­va­nje pu­bli­ke - ka­zao je Mar­ko­vić.

In­struk­to­ri su po­tom de­mon­stri­ra­li spo­sob­no­sti i mo­guć­no­sti tri va­zdu­ho­plo­va mar­ke „Ce­sna”, kao i „Paj­pe­ra Se­mi­no­le”, a vi­đen je i uz­bu­dljiv akro­bat­ski let avi­o­na „Zlin 526”. Na kra­ju, kao po­se­ban po­klon, čel­ni­ku „Lin­glon­ga” uru­če­na je pi­lot­ska uni­for­ma i imao je je­din­stve­nu pri­li­ku da le­ti „Ga­le­bom” ko­jim je pi­lo­ti­rao Vla­di­mir Bu­lat. Vang Feng je is­ta­kao i mo­guć­nost da u ne­kom na­red­nom pe­ri­o­du ki­ne­ska kom­pa­ni­ja „Lin­glong” ko­ri­sti po­god­no­sti aero­dro­ma.

Go­vo­re­ći o to­me, di­rek­tor Pa­vle Mar­ko­vić je is­ta­kao da je Aero­drom „Eč­ka” otvo­ren za sva­ku vr­stu sa­rad­nje. - Uko­li­ko bu­de ta­kvog in­te­re­sa, si­gur­no je da će­mo, u sa­rad­nji sa dr­ža­vom, iza­ći ki­ne­skim pri­vred­ni­ci­ma u su­sret - na­gla­sio je on.

Po­me­nuv­ši da je „Lin­glong” po­stao pr­vi kom­ši­ja aero­dro­ma, di­rek­tor Mar­ko­vić uka­zao je, u stva­ri, na či­nje­ni­cu da se par­ce­la na ko­joj će se gra­di­ti po­go­ni kom­pa­ni­je, a ko­ja za­u­zi­ma pre­ko 130 hek­ta­ra po­vr­ši­ne, pro­sti­re sve do zo­ne Aero­dro­ma „Eč­ka”. Go­sti su pret­hod­no upo­zna­ti s isto­ri­ja­tom aero­dro­ma, iz­gra­đe­nog 1942. go­di­ne za po­tre­be ne­mač­ke rat­ne avi­ja­ci­je, kao naj­ve­ćeg aero­dro­ma te vr­ste u ju­go­i­stoč­noj Evro­pi. Do da­nas je ostao naj­ve­ći aero­drom C kla­se na Bal­ka­nu, s pra­te­ćom in­fra­struk­tu­rom za pri­jem ma­njih put­nič­kih, po­ljo­pri­vred­nih i tran­sport­nih avi­o­na do se­dam to­na no­si­vo­sti.

Ž. Ba­la­ban

Autor:
Pošaljite komentar
Mirović: Dolazak Šandong Linglong Tajr veliki dan za Vojvodinu

Mirović: Dolazak Šandong Linglong Tajr veliki dan za Vojvodinu

31.03.2019. 12:22 12:23
Vučić: Linglong najveća i najznačajnija investicija u Vojvodini

Vučić: Linglong najveća i najznačajnija investicija u Vojvodini

30.03.2019. 11:43 16:19
Knežević: Plan Linglonga 13 miliona guma godišnje u Srbiji

Knežević: Plan Linglonga 13 miliona guma godišnje u Srbiji

29.03.2019. 11:34 11:38