POTROŠAČKO ĆOŠE Bogat izbor posnih namirnica
Uskršnji post počeo je juče i trajaće narednih sedam nedelja. Potrošači tokom jučerašnjeg prepodneva uveliko su nabavljali namirnice za posni jelovnik, zbog čega su bile primetne gužve u prodavnicama zdrave hrane, ribarnicama, a posebno oko pijačnih tezgi na kojima se prodaje sušeno voće.
Namirnica koje se tokom posta često nađe na trpezi je pasulj. Dobar izbor se može naći na pijacama, uglavnom se kupuje tetovac i gradištanac, po oko 170 dinara kilogram. Krompir i luk su ove godine dostigli neuobičajno visoke cene, koje su neprijatno iznenadile kupce. Cena im i dalje stagnira na tom nivou, pa se tako mogu pazariti za oko 70 dinara, dok za yak od pet kilograma prodavci traže od 550 do 700. Mnogi sočno meso zamene pečurkama, a najpristupačniji i najtraženiji su šampinjoni, koji koštaju 200 dinara kilogram dok pakovanje bukovače od 400 grama staje 150 dinara.
Tokom uzdržavanja od mrsne hrane, popularno je i sušeno voće na merenje. Sušene kajsije koštaju 700 dinara, šljive od 200 do 300, smokve od 250 do 400, dok su lešnici 650, očišćeni orasi oko 800, a najviše je potrebno izdvojiti za bademe, oko 1.100 dinara.
Namirnica (kg) | Cena (din) |
Pasulj | 170 |
Krompir | 65 |
Luk | 70 |
Šampinjoni | 200 |
Sušene kajsije | 700 |
Orasi | 800 |
Šaran | 450 |
Som | 850 |
Riba je jedna od osnovnih namirnica koje se koriste tokom posta. U ribarnicama kilogram šarana staje 450 dinara, soma i smuđa 850, tolstolobika 350, štuke 470, dok su karaši najjeftiniji i koštaju 200 dinara kilogram, dok „paket” za riblju čorbu košta 500 dinara. Ljubitelji morske ribe mogu pazariti losos-pastrmku za 650 dinara, oslić hoki za 440, sardele za 300 ili papaline, koje su uvek popularne i lake za pripremu, za 200 dinara.
S. Kovač
ANKETA DA LI IZBEGAVATE MRSNU HRANU TOKOM USKRŠNJEG POSTA?
Dejan Radić, student: – Ove godine sam odlučio da ne postim svih šest nedelja. Student sam, zbog čega mi nije zgodno da se pridržavam posebnog režima iskrane. Međutim, ako budem imao prilike i volje, potrudiću se da ipak ispoštujem tradiciju. Verovatno ću se posnog jelovnika pridržavati poslednje nedelje. |
|
Kristina Hromiš, učenica: – Postim i ove godine, kao i ranijih. Ostatak porodice će mi se u postu „pridružiti” za nekoliko nedelja. Tokom uzdržavanja od mrsne hrane najviše volim da pripremam razne specijalitete od testa, posebno jednostavne recepte, poput testa s krompirom ili makom. |
|
Đura Horvat, penzioner: – Ne postim „namenski”, odnosno tokom božićnog i uskršnjeg posta. Trudim se da tokom čitave godine vodim računa o ishrani i o „liniji”. Tako tokom nedelje, jednom ili dvaput, pripremam jela koja su posna i koristim više zdravih namirnica i svežeg povrća. |
|
Milena Panić, penzionerka: – Godinama postim, kako tokom božićnog posta, tako i tokom uskršnjeg. Osim što pripremam posna kuvana jela, pripremam i posne kolače, torte... Nije teško izbegavati mrsnu hranu. Treba se samo dobro organizovati i poznavati namirnice. |