ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Богат избор посних намирница
Ускршњи пост почео је јуче и трајаће наредних седам недеља. Потрошачи током јучерашњег преподнева увелико су набављали намирнице за посни јеловник, због чега су биле приметне гужве у продавницама здраве хране, рибарницама, а посебно око пијачних тезги на којима се продаје сушено воће.
Намирница које се током поста често нађе на трпези је пасуљ. Добар избор се може наћи на пијацама, углавном се купује тетовац и градиштанац, по око 170 динара килограм. Кромпир и лук су ове године достигли неуобичајно високе цене, које су непријатно изненадиле купце. Цена им и даље стагнира на том нивоу, па се тако могу пазарити за око 70 динара, док за yak од пет килограма продавци траже од 550 до 700. Многи сочно месо замене печуркама, а најприступачнији и најтраженији су шампињони, који коштају 200 динара килограм док паковање буковаче од 400 грама стаје 150 динара.
Током уздржавања од мрсне хране, популарно је и сушено воће на мерење. Сушене кајсије коштају 700 динара, шљиве од 200 до 300, смокве од 250 до 400, док су лешници 650, очишћени ораси око 800, а највише је потребно издвојити за бадеме, око 1.100 динара.
Намирница (кг) | Цена (дин) |
Пасуљ | 170 |
Кромпир | 65 |
Лук | 70 |
Шампињони | 200 |
Сушене кајсије | 700 |
Ораси | 800 |
Шаран | 450 |
Сом | 850 |
Риба је једна од основних намирница које се користе током поста. У рибарницама килограм шарана стаје 450 динара, сома и смуђа 850, толстолобика 350, штуке 470, док су караши најјефтинији и коштају 200 динара килограм, док „пакет” за рибљу чорбу кошта 500 динара. Љубитељи морске рибе могу пазарити лосос-пастрмку за 650 динара, ослић хоки за 440, сарделе за 300 или папалине, које су увек популарне и лаке за припрему, за 200 динара.
С. Ковач
АНКЕТА ДА ЛИ ИЗБЕГАВАТЕ МРСНУ ХРАНУ ТОКОМ УСКРШЊЕГ ПОСТА?
Дејан Радић, студент: – Ове године сам одлучио да не постим свих шест недеља. Студент сам, због чега ми није згодно да се придржавам посебног режима искране. Међутим, ако будем имао прилике и воље, потрудићу се да ипак испоштујем традицију. Вероватно ћу се посног јеловника придржавати последње недеље. |
|
Кристина Хромиш, ученица: – Постим и ове године, као и ранијих. Остатак породице ће ми се у посту „придружити” за неколико недеља. Током уздржавања од мрсне хране највише волим да припремам разне специјалитете од теста, посебно једноставне рецепте, попут теста с кромпиром или маком. |
|
Ђура Хорват, пензионер: – Не постим „наменски”, односно током божићног и ускршњег поста. Трудим се да током читаве године водим рачуна о исхрани и о „линији”. Тако током недеље, једном или двапут, припремам јела која су посна и користим више здравих намирница и свежег поврћа. |
|
Милена Панић, пензионерка: – Годинама постим, како током божићног поста, тако и током ускршњег. Осим што припремам посна кувана јела, припремам и посне колаче, торте... Није тешко избегавати мрсну храну. Треба се само добро организовати и познавати намирнице. |