Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KCV: Novim aparatom otkrivaju i najmanje promene na kostima

01.03.2019. 08:57 09:05
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Klinički centar Vojvodine dobio je najsavremeniji DEKSA aparat vredan 14 miliona dinara, koji je prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji zlatni standard u postavljanju dijagnoze osteoporoze.

Kako je istakla v.d. direktora KCV profesorka dr Edita Stokić, aparat je jedini takav u Srbiji, a osim za postavljanje dijagnoze, omogućava i analizu strukture kosti nakon postavljanja proteza, čime se omogućava i veći uspeh operacija, brža rehabilitacija, te bolji kvalitet života pacijenata.

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju progresivog toka i od nje boluje od osam do 10 odsto svetske populacije. Karakteriše je smanjenje mineralne gustine kosti, oštećenje strukture kosti, što smanjuje njenu čvrstinu, povećava fragilnost kostiju i sklonost za nastanak preloma, navela je profesorka Stokić i napomenula kako su simptomi bolesti i prelom, bol u kostima, zglobovima i mišićima, pogrbljenost, kao i gubitak telesne visine za više od četiri centimetra.

Koštana masa opada sa godinama, te su godine života, odnosno starenje, faktor rizika za nasanak ove bolesti, a ugroženije su žene od muškaraca. Rizik za nastanak bolesti su i rana menopauza, pre 45. godine, nasledni faktor, nežna telesna građa i mala telesna masa, kada je indeks telesne mase manji od 20, pušenje, konzumiranje alkohola, fizička neaktivnost, ishrana siromašna kalcijumom i vitaminom D, dugotrajna imobilizacija i nepokrenost, poremećaj funkcije štitaste žlezde i paraštitaste žlezde, hronične bubrežne bolesti, kao i uzimanje određenih lekova.

Zlatni standard u dijagnostici je DEKSA metoda i mi u Kliničkom centru sad imamo taj najsavremeniji aparat. Osteoporoza je ozbiljna bolest jer svake tri sekunde u svetu nastane osteoporotički prelom i bolest se javlja kod jedne od dve žene i kod jednog od pet muškaraca. Aparat je u funkciji od februara, postavljen je u Poliklinici i pacijenti na njemu mogu redovno da zakažu pregled u sistemu ISIS. Do sada je na njemu pregledano oko 150 pacijenata, kazala je dr Stokić i napomenula kako je aparat nabavljen zahvaljujući Pokrajinskoj vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

Docent dr Radmila Matijević iz Klinike za ortopediju navela je da je Klinički centar imao i ranije DEKSA aparat, ali da to nije dovoljno za veliki broj pacijenata koji imaju.


Međunarodni skup u Novom Sadu

U Kongresnoj sali NIS u Novom Sadu danas i sutra održava se drugi međunarodni DEKSA kurs.

Na skupu će biti 80 učesnika iz celog regiona. a među gostima je i emeritus profesor iz Velike Britanije Dejvid Rid. Od naših stručnjaka predavanja drže lekari iz Kliničkog centra Vojvodine profesor dr Vladimir Harhaji, docent dr Tijana Ičin i docent dr Radmila Matijević.


U Vojvodini ima 760.000 ljudi starijih od 50 godina, od čega je 418.000 žena. Novi aparat može može da snime pacijente teške do 204 kilograma, što ranie nije bilo moguće. Otkriva i najmanje promene, snima se kuk, koleno, celo telo, a uz sve to ima i dodatni softver koji omogućava preciznije nalaze na kuku i kičmi, kao i kvalitet kosti oko implanta, što takođ ranije nije moglo da se snimi. Aparat ima i FRAKS, što je alat koji izračunava rizik za nastanak preloma, objasnila je dr Matijević i dodala kako osim standardnih nalaza, aparat radi i skeniranje celog tela, te prati sastav tkiva po delovima tela, a čak daje i podatak o količini masti unutar trbušne duplje.

Upravnica Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma profesorka dr Milena Mitrović istakla je da se osteoporoza dijagnostikuje već skoro dve decenije, ali stalno se povećava broj obolelih.

Novi aparat olakšava dijagnostiku i omogućava brzu dijagnostiku, kao i mere prevencije i i lečenja, navela je dr Mitrović i dodala kako je tokom prošle godine na starim DEKSA aparatu ambulantno pregledano 1.800 pacijenata, kao i 500 onih koji su bili na bolničkom lečenju.

LJ. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
Klinički centar Vojvodine dobio sertifikat Agencije za akreditaciju

Klinički centar Vojvodine dobio sertifikat Agencije za akreditaciju

18.09.2018. 20:45 20:45
Potpisan ugovor o kupovini pokretnog mamografa Pokrajinske vlade sa KCV

Potpisan ugovor o kupovini pokretnog mamografa Pokrajinske vlade sa KCV

04.02.2019. 16:38 16:44