Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Telefonom do branilaca po službenoj dužnosti

25.02.2019. 08:58 09:05
Piše:
Izvor: AKS

U Advokatskoj komori Srbije prošle nedelje počeo je da radi kol centar za postavljenje branioca po službenoj dužnosti.

Advokati po službenoj dužnosti dodeljuju se onima koji su osumnjičeni za teška krivična dela za koja je po zakonu obavezna odbrana, a nemaju novca da angažuju izabranog branioca. Troškove njihovog rada finansira država.

Kol centar Advokatske komore Srbije radi 24 sata svih dana u godini. Imenovanja branilaca po službenoj dužnosti koriste seledeći pojmovi: „pozivalac“ – organ koji imenuje branioca po služebnoj dužnosti: za nadležni sud se javlja predsednik suda, za javno tužilaštvo – postupajući javni tužilac/zamenik javnog tužioca, za MUP – postupajući policijski službenik)  „operater“ – agent (angažovano lice) u kol centru  „branilac po službenoj dužnosti“ – advokat koji je imenovan u propisanoj proceduri  „aplikacija“ – kompjuterski program – softversko rešenje - sistem.

Prema proceduri, ovlašćeno lice nadležnog organa poziva telefon operateru (agentu) koji se javlja s porukom „Dobili ste Kol centar Advokatske komore Srbije za dodeljivanje branilaca po službenoj dužnosti, moje ime je...“ Zatim saopštava sledeće podatke: naziv pozivaoca (organa – sud, javno tužilaštvo, organizaciona jedinica MUP-a), ime ovlašćenog lica (predsednika suda, postupajućeg javnog tužioca/zamenika javnog tužioca, postupajućeg policijskog službenika), broj predmeta za koji se traži branilac po službenoj dužnosti i potrebno vreme dolaska branioca. 

Pozivalac ostaje u telefonskoj vezi s operaterom sve do dobijanja imena branioca po službenoj dužnosti posredstvom aplikacije i kol centra. 

Operater dobijene podatke unosi u aplikaciju, osim podataka o potrebnom vremenu dolaska i sistem automatski poziva prvog narednog advokata na listi branilaca po službenoj dužnosti koja se odnosi na teritorijalnu nadležnost organa pozivaoc.


Telefon zvoni 18 puta

Broj telefona Kol centra Advokatske komore Srbije za dodeljivanje branilaca po službenoj dužnosti je 011/4022030.

Aplikacija – sistem poziv advokatu upućuje dva puta (oba puta telefon zvoni devet puta). Ukoliko se nakon drugog ciklusa pozivanja pozvani advokat ne javi, aplikacija -sistem automatski poziva narednog advokata na odgovarajućoj listi branilaca po službenoj dužnosti.


Kada operater uspostavi vezu s advokatom saopštava mu podatke koji su uneti u aplikaciju (naziv organa, ime ovlašćenog lica – postupajućeg lica, broj predmeta) i informaciju o očekivanom vremenu javljanja. Operater ne saopštava ime osumnjičenog/okrivljenog lica niti krivično delo koje se stavlja na teret.

Ukoliko advokat ne prihvati odbranu po službenoj dužnosti, operater u aplikaciju unosi „ne prihvata“ i navodi kratak razlog ne prihvatanja odbrane po službenoj dužnosti.

Ukoliko advokat prihvati odbranu po službenoj dužnosti, prilikom prihvata advokat daje potvrđeno vreme dolaska, nakon čega operater saopštava pozivaocu: ime i prezime advokata, potvrđeno vreme dolaska (ako je vreme dolaska advokata potvrđeno i od strane pozivaoca) i daje kontakt telefon advokata,  Nakon potvrde – prihvatanja odbrane po službenoj dužnosti operater od pozivaoca uzima kontakt telefon i saopštava ga angažovanom advokatu sa potvrđenim vremenom dolaska i u aplikaciju unosi „prihvaćeno“.  Svi telefonski razgovori se snimaju.

Na bazi podataka unetih u aplikaciju moguće je pretraživanje podataka i sačinjavanje statističkih izveštaja po advokatu, organu koji je imenovao branioca po službenoj dužnosti, kao i dobijanje podataka o svim imenovanjima/postavljenjima branilaca po službenoj dužnosti na dnevnom/mesečnom/godišnjem nivou.

Upite vezane za pretraživanje podataka u aplikaciji kol centra i statističke podatke mogu da postavljaju advokati, advokatske komore, nadležni organi (sud, javno tužilaštvo, MUP) putem slanja mejla na adresu Adokatske komore.

- Prvi pravi efekti rada kol-centra biće vidljivi za mesec dana -  rekao je predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor.

Ukoliko se advokat ne javlja na telefon, softver bira sledećeg sa liste, a na njoj su svi branioci koji smatraju da mogu da pruže delotvornu pravnu zaštitu osumnjičenima za krivična dela, kako klasičnog tako i organizovanog kriminala. U Beogradu je na toj listi više od 2.000 advokata. Tako policija i tužilaštvo neće više moći da angažuju advokate „preko veze”. Softver beleži svaki poziv i evidentira da li se pozvani advokat javio i da li je odbio da bude branilac po službenoj dužnosti u konkretnom slučaju. 

- Određivanje branilaca preko kol-centra na ovaj način se prenosi sa predstavnika krivičnog gonjenja na advokaturu, kao samostalnu i nezavisnu profesiju -  naglašava predsednik AKB.

M. Bozokin

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
Počeo da radi kolcentar za branioce po službenoj dužnosti

Počeo da radi kolcentar za branioce po službenoj dužnosti

18.02.2019. 16:46 16:53
Branioci po službenoj dužnosti više neće raditi “preko veze”

Branioci po službenoj dužnosti više neće raditi “preko veze”

08.07.2018. 11:47 11:52