Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Uz grupnu podršku cigarete postaju prošlost

28.01.2019. 08:28 08:34
Piše:
Foto: Kroz savetovalište Doma zdravlja je prošlo mnogo polaznika Foto: Dnevnik.rs

Još jedna besplatna škola za odvikavanje od pušenja u ambulanti u Rumenačkoj 102 završena je u krajem prošle nedelje, najavljujući 31. januar – Svetski dan bez duvanskog dima.

U petodnevnom programu po metodu američkih lekara Mekfarlanda i Folkenberga ovog puta je, od početnih deset, do kraja učestvovalo šest sugrađana. U prijateljskom okruženju i iskrenom razgovoru, sa željom da pomognu jedni drugima u prevazilaženju apstinencije, dobili su motivaciju dovoljnu da ostanu pri nameri da se oslobode jedne loše navike.

– Naše savetovalište je najstarije u Srbiji i od 1984. kroz njega je prošlo mnogo polaznika – kaže koordinatorka Preventivnog centra Doma zdravlja „Novi Sad” Vesna Imbronjev. – To su ljudi koje ne vezuju ni pol, ni godište, ni nivo obrazovanja, a opet se sklapaju vrlo lepa prijateljstva. Grupe se formiraju jednom mesečno i nisu brojno ograničene pa je svako ko želi da ostavi cigarete dobrodošao. Dužina susreta zavisi od toga koliko ima zainteresovanih, a sastanci traju otprilike od 18 do 20 časova.

Polaznici nakon petodnevne škole nisu prepušteni sami sebi, već su im na raspolaganju SOS telefon, „Fejsbuk” stranica „Mreža bez dima” i kontrolni sastanci

Vesna Imbronjev je objasnila kako se mogu ublažiti psihičke manifestacije apstinencije, ali i fizičke, kao što su drhtavica, preznojavanje, zamagljen vid, nesanica ili pospanost.

– Tehnika disanja je dobra za smirivanje organizma koji je pod stresom usled nedostatka nikotina. Poznato je da pušači veoma malo piju vodu pa im savetujemo da uvek kada žele da zapale cigaretu popiju koji gutljaj i tako prevaziđu krizu. U Savetovalištu za odvikavanje od pušenja nastojimo da maksimalno stimulišemo sve naše polaznike da štetnu naviku zamene zdravom alternativom, a to su fizička aktivnost i pravilna ishrana. Ako je Novi Sad grad mladih, treba da bude i grad zdravih – tvrdi ona, dodajući da nema mesta za izgovore pored prelepog dunavskog šetališta s besplatnim spravama za vežbanje.

Od naše sagovornice saznajemo da polaznici nakon petodnevne škole nisu prepušteni sami sebi, već su im na raspolaganju SOS telefon, „Fejsbuk” stranica „Mreža bez dima” i kontrolni sastanci, od kojih je prvi sedmog dana od početka škole za odvikavanje, ne bi li saznala kako im je protekao vikend. Osim toga, po potrebi mogu doći pola sata pre početka naredne grupe, a nakon jednog, tri odnosno šest meseci i godine slede obavezne kontrole u kojima putem telefona proverava kakav im je trenutni status, to jest jesu li se vratili pušenju.


Zaštitimo se od duvana

Pod sloganom „Zaštitimo se od duvana”, 31. januara ove godine u fokusu akcije biće opasnost po nepušače, najčešće decu, koja su izložena duvanskom dimu i kod kuće i na javnim mestima.

– U Novom Sadu ne postoji kafić u kojem je zabranjen duvan, što je poražavajuće – dodaje Vesna Imbronjev. – Nepušači su prinuđeni na to da sede u duvanskom dimu i ugrožavaju svoje zdravlje, bez obzira na to što ih ima više nego pušača. Cigareta je društveno prihvatljiva navika, zbog čega je mnogi ne smatraju vrlo ozbiljnom zavisnošću. Po statistici, među mladima oko 40 odsto srednjoškolaca je bar jednom zapalilo cigaretu, a svaki sedmi 16-godišnjak je u 30 dana pre istraživanja koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije „Batut” probao duvan.

Na Svetski dan bez duvanskog dima, od 10 do 12 sati, u „Univereksportu” na Futoškom putu 93c i u suterenu „Promenade” blizu prodavnice iz istog trgovinskog lanca, sugrađani će moći da izmere vrednost šećera u krvi, visinu krvnog pritiska i ugljen-monoksida u izdahu.


I sama došavši po preporuci osobe kojoj je pomogao taj vid podrške, 26-godišnja M. M. tvrdi da je to lepo, ali i učinkovito iskustvo. Priznaje da je bila strastveni pušač te da je poslednju godinu poželela da ostavi duvan radi zdravlja i finansija, što je i uspevala u nekoliko navrata. Za nju je najčešći okidač da zapali cigaretu bila društvena interakcija, uz neizostavnu kafu i ženske teme.

Među polaznicima se našla i jedna povratnica – 24-godišnja M. J., koja je odlučila da iskoreni sve svoje loše navike te tako spreči zdravstvene probleme.

– Prethodni put sam došla jer sam na fakultetu bila koordinator javnog zdravlja, a sama sam bila pušač, što me je kočilo da iskreno stanem ispred toga što radim. Međutim, vratila sam se cigaretama. Sada mi je namera da utičem i na svoje roditelje pušače, a za to moram imati čvrste argumente i biti dobar primer – kaže ona, dodajući da je pet dana dovoljno za odvikavanje ako ste okruženi ljudima koji žele isto.

Zbog pušačkog staža dugog četiri de­ce­nije javio se nekadašnji spor­tista M. Ž.

– Prvi put sam zapalio u 7. razredu osnovne škole. Otad sam nekoliko puta prekidao, posebno poslednje dve-tri godine – priznaje on. – Predavačica je, zajedno s polaznicima, napravila divan ambijent, bez primoravanja i preteranog ubeđivanja. Kad nam je prvog dana rekla: „Jeste li svesni toga da već sat niste pušači?”, mi smo umrli od smeha. Očekivao sam da ću do petka imati šansu da zapalim još koju, međutim, bilo me je sramota od ovih mlađih. Trenutno procenjujem da su šanse da ostavim cigarette 60 odsto.

        S. Milačić

Autor:
Pošaljite komentar
Dom zdravlja „Novi Sad” dobio 9.400 doza vakcina protiv gripa

Dom zdravlja „Novi Sad” dobio 9.400 doza vakcina protiv gripa

17.10.2018. 17:31 17:34
Dom zdravlja „Novi Sad” i borilački turnir na istom zadatku: Sportom protiv vršnjačkog nasilja

Dom zdravlja „Novi Sad” i borilački turnir na istom zadatku: Sportom protiv vršnjačkog nasilja

16.04.2018. 21:57 22:00
Dom zdravlja „Novi Sad” obeležio pola veka rada

Dom zdravlja „Novi Sad” obeležio pola veka rada

25.10.2017. 17:30 17:43