Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

S najmlađima o očuvanju prirodnih resursa

23.01.2019. 18:35 21:48
Piše:
Izvor: vojvodina.gov.rs

NOVI SAD: Završna manifestacija projekta “Energija svuda oko nas“ i svečana dodela diploma i nagrada najboljim vojvođanskim osnovnim i srednjim školama održana je u holu zgrade Pokrajinske vlade.

Prvu nagradu osvojile su Osnovna škola „Dr Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina i Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin“ iz Kule. Nagrade i diplome dobilo je više od 60 đaka i njihovih nastavnika/mentora u kategorijama: Multimdijalna prezentacija, Literarni rad, Likovni rad i Modeli i makete.

Projekat „Energija svuda oko nas“ realizuje se svake godine, od školske 2009/2010, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Cilj projekta je da mladi aktivno učestvuju u sticanju znanja koji se tiču racionalnog korišćenja energije, obnovljivih izvora energije, ekologije i upravljanja otpadom.

- Sve zavisi od nas. Možemo da imamo na hiljade projekta, ali ako se svi ne složimo da ih razvijamo i održavamo, onda ništa od svega toga. A ako svi poštujemo zakon, red i disciplinovani smo, mogli bismo daleko da stignemo, kao sve ostale države u Evropskoj uniji – kaže učenik Tehničke škole „23. maj“ Vasilije Džakula koji je sa drugaricom Katarinom Kuzmanović nagrađen na konkursu.

- Dobili smo prvu nagradu za naš likovni rad. Radili smo projekat za obnovljive izvore energije i to smo nas dvoje predstavili na jednom crtežu - kaže Džakula.

Organizator projekta „Energija je svuda oko nas“ i predsednik Centra za razvoj primene, nauke, tehnologije i informatike iz Novog Sada kaže da 10 godina postojanja ovog projekta moguće uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i sponzora kao što su Fakultet za ekonomiju i inženjerski menayment (FIMEK) i građevinske firme „Simprolit“.

- Od ove godine je s nama i Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, te smo svi zajedno uspeli da organizijemo ovako veliku manifestaciju sa brojnim priznanjima i nagradama. Dve najbolje škole dobile su po jedan računar koji donira firma „Simprolit“ iz Beograda, dok ostali nagrađeni učenici i nastavnici dobijaju diplome i poklone – kaže Popov. – Sredstva s kojima raspolažemo su skromna i upotrebljenau da nagradimo najbolje. Imali smo tri teme: Obnovljivi i alternativni izvori energije, Energetska efikasnost i Ekologija, upravanje otpadom i energija. Ovim projektom nasatojimo da damo makar skroman doprinos rešavanju planetarnog problema s kojim je zasigurno potrebno upoznati decu zbog njihove budućnosti. Bez obrazovanja i mlade populacije ne možemo menjati svet.

Učiteljica i jedan od nagrađenih mentora iz OŠ „Dr Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina Gordana Lazić kaže da su u školi ove godine imali više akcija na temu sličnu ovoj.



- Bavili smo se pitanjem kojim se alternativnim izvorima energije možemo koristiti, a u okviru jedne zrenjaninske televizije snimali smo i čas Čuvara prirode, gde smo imali radionicu o tome koliko je reciklaža bitna - kaže Gordana Lazić. - Trenutno sam učiteljica deci u drugom razredu. Ta deca su još uvek mala, ali mislim da je to pravi uzrast da se upoznaju i nauče nešto o reciklaži, kako otpad pametno razvrstavati, o tome šta sve obuhvata očuvanje životne sredine... A sve to što deca nauče, da li ima smisla je na ispitu kada izađu u iz škole i susretnu se s onim što ih tamo sačeka. Recimo, kada nauče da se staklo stavlja na jednu stranu, a papir na drugu, sutra kada dođu u školu kažu, „učiteljice, mi smo hteli to tako da uradimo ali ne postoje kontejneri za to”.


Ogromne mogućnosti Vojvodine

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu,propise i nacionalne manjine/zajednice Milan Kovačević, istakao je da je danas od presudne važnosti kako štedeti energiju i kako doći do alternativniih izvora energije koje, pogotovo u Vojvodini, ima svuda oko nas.

- Važno je da o tome gradimo svest i kod učenika u nižim razredima, ali i kod naših starijih građana jer energija je jedna od najvažnijih stvari za sve nas. Vojvodina u tom smislu inetersantna zbog ogromnih mogućnosti kojih ima u bio otpadu, kao i u korišćenju geotermalnog potencijala.


Po rečima naše sagovrnice, u celoj priči učenja ona se trudi da podstakne dečiju maštu na sve te teme, pa i one o obnovljivim izvorima energije, što je deci zabavno.

- Sada još ne mogu da shvate kako rade sva ta postrojenja, ali mogu da zamisle neke stvari na svoj način i to im je jako zabavno. I svi ti pojmovi s kojima se deca sreću nisu vezani samo za ovaj konkurs, već su tim temama prožeti i mnogi drugi nastavni predmeti.

V. Crnjanski

Autor:
Pošaljite komentar
Ekologija u centru pažnje beočinskog „Lafarža“

Ekologija u centru pažnje beočinskog „Lafarža“

12.09.2018. 10:59 11:02
Trivan: Neće biti savijanja kičme kad je reč o ekologiji

Trivan: Neće biti savijanja kičme kad je reč o ekologiji

23.05.2018. 12:59 13:03