Recept dana: Pita s mesom
Pita s mesom ili burek, jelo pođednako fino i ukusno i kad je toplo, i kad se ohladi. Dovoljan je samo jogurt, možda pivo, a i svaka salata joj odgovara…
Sastojci (za 2 osobe):
- 500 g glatkog brašna,
- 3 kašičice soli,
- malo vegete i bibera,
- glavica crvenog luka,
- 3 krompira,
- 500 g mešanog mlevenog mesa
Priprema:
1. Brašno, so, ulje i toplu vodu zamesiti rukama i po potrebi dodati još brašna i tople vode.
2. Ostaviti da se diže 45 minuta na toplom mestu i prekriti krpom.
3. Pola kilograma mešanog mlevenog mesa, so, vegetu, biber i sitno iseckani crveni luk pomešati i ostaviti na pola sata da odstoji.
4. U međuvremenu nadošlo testo razvaljati i pouljiti, pa ostaviti 15 minuta da odstoji. Nakon što je testo odstojalo, na njega staviti meso (mesu dodati tri izribana krompira), zatim zarolati testo prema unutrašnjosti s obe strane i poređati u nauljenu tepsiju.
5. Staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 220 stepeninekih 40 minuta.
6. Nekih desetak minuta pred kraj izvaditi pitu, razrezati i politi ključalom vodom u koju se stavi so i ulje. Vratiti nazad u rernu da se zapeče još desetak minuta.