Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Obračuni kriminalnih grupa odneli tridesetak života

01.01.2019. 15:37 15:48
Piše:
Izvor: Advokat Dragoslav Ognjanović ubijen krajem jula Tanjug (Sava Radovanović, arhiva)

U mafijaškim obračunima ove godine ubijeno je oko tridesetak ljudi. Iako se stopa ubistava u Srbiji smanjuje, procenat likvidacija koje su povezana s obračunima kriminalnih grupa se povećava.

Utisak je da u podzemlju, na neki način, vlada nervoza. Brutalne likvidacije ukazuju na to da u podzemlju, na neki način, vlada nervoza, kažu poznavaoci prilika. Nema više pregovora, nema priče, odmah se poteže oružje, jer je fitilj je, kako bi rekli, sve kraći. Pored likvidacija motivisanih borbom za prevlast na tržištu, vrlo bitan povod za ubistva te vrste je osveta.

Proteklih nekoliko godina domaći i regionalni mediji pišu i o krvnoj osveti između pripadnika grupa okupljenih oko porodica Bojović, odnosno Šaranović. O ratu „škaljarskog” i „kavačkog klana” i sukobu između porodica Bojović i Šaranović mediji svakodnevno izveštavaju. Njihov sukob počeo je 2009. godine, a od 2014. godine rat između nekada jedinstvenog kotorskog kriminalnog klana, koji se podelio na „škaljare” i „kavače”. Glavni razlozi brutalnih obračuna klanova, u kojima najčešće koriste automatsko vatreno oružje i eksplozivne naprave jesu borba za tržište i izdaja u poslu.

Jedna od žrtava zavađena dva klana, čije ubistvo je, na neki način, obeležilo 2018. godinu jeste ubistvo poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića (57). On je ubijen ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu, ubica ni nalogodavci nisu pronađeni, a jedino što je sigurno jeste da je zločin izvršio profesionalac.


Likvidacije počele devedesetih

– Devedesetih godina prošlog veka, u vreme sankcija, ratova, bujanja kriminala svih vrsta, srpska mafija je ojačala krijumčareći gorivo, cigarete, drogu – rekao je ranije za „Dnevnik” dobar poznavalac prilika u srpskom podzemlju Marko Lopušina. – Domaće tržište ubrzo je postalo tesno za sve grupe pa su počela međusobna ubijanja. Govorili su da je „bara” mala a „krokodila” mnogo pa su počela ubistva. To je u akciji „Sablja” 2003. godine sasečeno jer je većina pripadnika tih grupa završila iza rešetaka, a razbijena je i njihova narko-mreža . Međutim, to zatišje je kratko trajalo i obračinu su nastavljeni.


Mediji spekulišu da je Ognjanović jedna u nizu žrtava obračuna zaraćenih porodica Bojović i Šaranović. Naime, on je zastupao Luku Bojovića, koji je bio u ratu s pokojnom braćom Branislavom i Slobodanom Šaranovićem. Sukob dve porodice počeo je 2009, kada je nestao sin Šaranovićevog kuma Danila Radonjića. Navodno je poslednji put viđen u društvu sada pokojnog Luke Đurovića, Bojovićevog saradnika.

U potragu za nestalim kumčetom uključio se Branislav Šaranović, koji je u oktobru 2009. ubijen na Dedinju. Tada se njegov brat zakleo da će ga osvetiti, što je i učinio u aprilu 2013, kada je u Beogradu likvidiran Lukin brat Nikola.

Četiri godine kasnije u Budvi likvidiran je i Slobodan Šaranović koji je, navodno, posle ubistva brata napravio spisak ljudi bliskih Bojoviću koje treba likvidirati. Prema pisanju medija na tom spisku se nalazio i Ognjanović. Šaranoviću je, navodno, smetalo što je Ognjanović uspeo da Bojovića oslobodi svih optužbi.

Prema drugoj verziji Ognjanović, kao advokat Bojovića, koji je je navodno blizak “škaljarskom klanu”, našao se na meti suprotstavljenog “kavačkog klana”.

Takođe, postoji verzija po kojoj su “kavčani” ubistvom advokata želeli da pošalju poruku “škaljarcima” da su jači i da ne opraštaju žrtve svojih pripadnika. Spekuliše se da jedan deo kriminalne organizacije želi da preuzme Bojoviću vođstvo, a da se Ognjanović našao na nišanu jer mu bio blizak i odan.

Nije isključena mogućnost i da je cilj eliminisanje “zemunskog klana” i uništenje Luke Bojovića, ali i mogućnost da je beogradskog advokata ubio neki klijent nezadovoljan presudom ili odbranom pred sudom. Govorilo se i da je u ubistvo Ognjanovića umešan neki treći klan.

Policija i dalje traga za osobom koja je u sredu u centru Futoga, u Ulici cara Lazara, ubila Beograđanina Đorđa Zafirovića Zafira koji je likvidiran u “golfu 6”. On se, nezvanično, povezuje s ubistvo Radeta Rakonjca 2.. aprila 2014. Rakonjac je, inače, bio Arkanov telohranitelj ali i prijatelj Luke Bojovića.

Koliko su u pravu, verovatno će utvrditi istraga, ali ostaje i činjenica da za protekle četiri i po godine, koliko je prošlo od likvidacije Rakonjca, Zafirović nikada nije zvanično ni privođen niti saslušavan oko ovog ubistva, mada se negde moglo pročitati da je bio na meti Rakonjčevih odnosno prijatelja Luke Bojovića.

Početkom decembra, u Beogradu, hicima iz “heklera” ubijen je Vladimir Popović, Vlada Pop. I on je važio za čoveka bliskog Luki Bojoviću, a samim tim i pripadnicima crnogorskog „škaljarskog klana”.  Motiv likvidacije krije se u poslovima koji je radio, od šverca narkotika, preko poslova oko obezbeđenja klubova do prevlasti nad beogradskim kockarnicama.

Vladimir Popović je u žižu javnosti dospeo nakon hapšenja u kazinu “Havana” na Slaviji zajedno sa žandarmom Vojislavom Kostićem i Daliborom Đurićem, zbog iznude i prebijanja Beograđanina koji je odbio da prihvati izmišljeni dug od 110.000 evra prema njima. Suđenje za ovaj slučaj je u toku, a okrivljene je branio advokat koji je likvidiran u julu ove godine Miša Ognjanović.

Podsetimo, ranije ove godine ubijeni su i Dragoslav Miloradović na Karaburmi i Siniša Milić Boske u jezivoj eksploziji na Autokomandi, a obojica su se smatrali bliskim saradnicima Luke Bojovića i Filipa Koraća.

Ova godina počela je i završila se - obračunima u podzemlju. Podsetimo, već na samom početku 2018. u Beogradu je ubijen Davorin Baltić, a pri samom kraju ovog meseca u eksploziji podnmetnutoj pod automobil, u Zemunu je likvidiran Nenad Blagojević, koji ima pozamašan policijski dosije.   

D. Nikolić

M. Bozokin

Autor:
Pošaljite komentar
Tužilaštvo: Iza ubistva Ćuruvije stoji tadašnja vlast

Tužilaštvo: Iza ubistva Ćuruvije stoji tadašnja vlast

25.12.2018. 13:49 13:50
U 2018. ubijeno 78 novinara, mnoga ubistva nerazjašnjena

U 2018. ubijeno 78 novinara, mnoga ubistva nerazjašnjena

21.12.2018. 17:41 17:48
Ukinuta presuda za ubistva Bojovića i Vidakovića

Ukinuta presuda za ubistva Bojovića i Vidakovića

13.12.2018. 14:36 14:38