Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OŠ „Đura Jakšić” u Kaću pohađa oko 1.000 đaka: Zahvaljujući Gradu bolji uslovi za rad i učenje

23.12.2018. 19:16 19:24
Piše:
Izvor: Dnevnik (S. Šušnjević)

Prigradsko naselje Kać ima oko 15.000 stanovnika, pa samim tim i osnovna škola, u odnosu na druga seoska mesta, trebalo bi da bude prostranija i sa većim brojem učenika.

U Kaću je to rešeno tako da OŠ “Đura Jakšić” se sastoji iz tri celine od ukupno oko 5.000 kvadratnih metara i to: od centralnog objekta, stare škole i “Krajišnika”. Kako je za naš list rekla pomoćnica direktora OŠ “Đura Jakšić” Sanja Nikolić, u odnosu na podatke iz 1960. godine do danas, primećena je stagnacija u godišnjem broju upisane dece, a danas imamo oko 1.000 đaka.

„Broj đaka varira u toku školske godine, jer se neka deca odseljavaju, druga doseljavaju, a njih oko 1.000 raspoređeni su u 40 odeljenja, što je u proseku po pet odeljenja po razredu“, rekla je Sanja Nikolić.

„Imamo 91 zaposlenog, od toga je 65 nastavnika, tri stručna saradnika (pedagog, psiholog i bibliotekar), tri administrativna radnika (sekretar, šef računovodstva i blagajnik) i 20 ljudi u pomoćno-tehničkoj službi.“

Škola postoji već 255 godina. Na početku je centralni školski objekat imao samo jedan sprat, da bi se 1960. godine nadogradio i drugi, dobivši još 11 učionica. Potom je dograđeno još jedno krilo, te je škola proširena sa još šest učionica.

„Zahvaljujući donacijama Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i energetiku, na osnovu konkursa, dobili smo LED rasvetu i PVC stolariju, što je postavljeno u centralnom objektu“, kaže naša sagovornica.

„Tokom prošle i ove godine, renovirana je i stara škola, urađena je kompletna adaptacija, od temelja do krova, kao i njeno opremanje. To je velika investicija koju nam je omogućila Gradska uprava za obrazovanje.“

Ta dva objekta se nalaze u centru Kaća, dok se treći, nazvan “Krajišnik”, nalazi na početku mesta i tamo nastavu pohađaju samo učenici prvog i drugog razreda koji žive u tom delu naselja, pošto do centra imaju tri kilometra. Tako se izašlo u susret roditeljima i deci koji žive na periferiji Kaća, kako ne bi putovali.

„Što se tiče bezbednosti u školi, po mojoj proceni smo dosta dobri na tom polju, jer nemamo toliko izraženo vršnjačko nasilje“, rekla je Sanja Nikolić.

„Imali smo nekoliko slučajeva elektronskog nasilja koje se odvijalo van nastave, ali smo svi, u saradnji sa direktorkom škole Vericom Letić, na vreme registorovali pojavu i sprečili dalje širenje. Primećujem da je naša škola jedna od bezbednijih u regionu, pre svega zahvaljujući stručnim saradnicima, pedagogu i psihologu, kao i odeljenskim starešinama. Počeli smo da sprovodimo i društveno-koristan rad kao vrsta kaznene mere.“


U čekivanju produženog boravka

U kaćkoj osmoletki čekaju odobrenje od Ministarstva prosvete za uvođenje produženog boravka.  

„Očekujemo da će se tada i broj učenika povećati, jer se roditelji odlučuju za škole u gradu upravo iz tog razloga što nemaju decu gde da ostave posle nastave“, rekla je Sanja Nikolić.

„Takođe, Sportska hala „Jugović” je sada pripala školi, ali pošto je izgrađena 1975. godine nije baš bezbedna. Neophodno ju je adaptirati, kako bi imali odgovarajući i bezbedan prostor za rad.“


Prema Sanjinim rečima, deca su dosta uključena u razne aktivnosti, pre svega sportske, te se tako oslobode negativne energije, nauče lepo da se druže, ali i šta su to fer-plej odnosi, što puno doprinosi održavanju mira u okviru škole. Osim sportskih, pohađaju i druge sekcije poput dramske, recitatorske, literarne, reporterske, modelarske, informatičke i slično. U horu peva 90-oro dece, dok ima i onih koji se više odlučuju za neke druge aktivnosti poput šaha, crtanja, slikanja, vajanja i slično. 

„Prošle godine smo imali aktivnost kroz koju su učenici pomagali svojim drugarima da savladaju određene predmete što se pokazalo kao pozitivan potez koji je doneo dobre rezultate“, rekla je Sanja Nikolić.

„Iz dva predmeta su učenici po rezultatima na samom vrhu, a to su srpski i fizičko. Svake godine osvajaju prva ili druga mesta na svim nivoima takmičenja. Osim njih, zapaženi su rezultati i iz hemije, geografije i istorije, te je Kaćka škola jedna od uspešnijih u regionu.“

Šest učenika je u inkluziji, dobro su se uklopila u sredinu, drugari su ih super prihvatili, a i roditelji su zadovoljni, te deca svakim danom napreduju. Takođe, Sanja je pohvalila i odličnu saradnju sa ŠOSO “Milan Petrović”, jer njihovi nastavnici dolaze jednom sedmično i prate njihov rad, dok ni pomoć logopeda i defektologa ne manjka. Jedno dete ima i ličnog pratioca.

Kako je rekla naša sagovornica, još uvek nisu uvedeni elektronski dnevnici, ali su uvedeni u program. Najverovatnije će se od sledeće školske godine i oni uvesti, a za tu priliku su se dva koordinatora već obučavala, a uskoro će i ostali nastavnici u taj proces.   

I. Mikloši

ProjekatPrigradska naselja Novog Sadaje sufinansiran od strane Grada Novog Sada, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar
„Đak reporter” u Kaću „brusi“ male novinare

„Đak reporter” u Kaću „brusi“ male novinare

07.12.2018. 09:35 18:07
Dobra zabava, a i hrana na Čvarak festu u Kaću

Dobra zabava, a i hrana na Čvarak festu u Kaću

04.11.2018. 17:39 17:46