Recept dana: Štrudla s makom
Lako je kad vešte bakine ruke umeste štrudlu, pa nama ostaje samo da se sladimo. Dobra vest je da ovaj kolač može da napravi svako, koliko god da se nekima čini previše komplikovanim poduhvatom...
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna,
- 50 g kvasca,
- 200 g šećera,
- 6 žumanaca,
- 150 g putera,
- 3 kašike ruma,
- prstohvat soli,
- 500 ml mleka,
- korica pomorandže ili limuna
Fil:
- 700 g sitno mlevenog maka,
- malo mleka,
- malo putera,
- šećer,
- vanila,
- kašika ruma,
- suvo grožđe,
- 6 belanaca
Priprema:
1. Kvasac ostaviti da se diže u malo toplog mleka i za to vreme dobro umutiti žumanca sa šećerom, rumom i putero.
2. U smesu s jajima potom dodati brašno, koricu pomorandže i dignuti kvasac pa, uz postupno dodavanje mleka, zamesiti meko testo.
3. Mesiti ga neko vreme, dok se ne naprave mehurići i dok testo ne bude meko (optilike kao testo za picu).
4. Ostaviti testo na toplom da se diže otprilike sat - dva, odnosno, dok se ne udvostruči u veličini. Nakon toga ga podeliti na 8 ili 5 delova i oblikovati jufkice, pa ih opet ostaviti da se dižu na toplom.
5. Za pripremu fila s makom pomešati nekoliko kašika šećera, dodati 3 - 4 kriške putera, vanilu, suvo grožđe i rum.
6. Tu smesu preliti s malo vrućeg mleka, tek toliko da se mak natopi.
7. Zatim umutiti belanca u sneg i lagano ih umešati u mak.
8. Nakon što su se jufkice testa digli, uzimati jednu po jednu i razvaljati ih na pobrašnjenoj površini u više - manje kvadratni oblik.
9. Svako razvaljano testo premazati filom, zatim ga zarolati u štrudlu.
10. Kada je štrudla nafilovana, može se lagano dodatno razvući da bude duža.
11. Premestiti je u pleh na papir za pečenje, sve premazati žumacetom i peći otprilike 30 minuta na 180 stepeni.
12. Seći na kriške kad se potpuno ohladi.