Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Predsednik OK Vojvodina Dragoljub Zbiljić: Svi krediti potrošeni, jedino rezultat bitan

17.12.2018. 11:47 11:52
Piše:
Izvor: Dragoljub Zbiljić, foto: Jan Valo

Srpskom odbojkaškom čaršijom ođeknula je vest o smeni trenera u šampionskom timu Vojvodine NS seme.

Dogovoren je sporazumni raskid saradnje s Duškom Nikolićem, a sve posle poraza od Crvene zvezde u prvom meču polufinala Kupa Srbije i, pre toga, preranog završetka nadmetanja u Evropi.

Ambicije Novosađana dobro su poznate, dupla kruna u Srbiji, a puno aduta bačeno je na ulazak u grupnu fazu Lige šampiona. Iako je sezona tek na polovini, predsednik kluba Dragoljub Zbiljić smatra je neuspešnom.

„Vojvodine je kao veliki klub postavila visoke ciljeve za ovu sezonu. Rekao sam pre početka takmičenja da bi neulazak u Ligu šampiona bio apsolutni neuspeh, za sada nije apsolutni, ali je neuspeh. Mislim da imamo generaciju igrača koja je mogla da iznese teret ulaska u Ligu šampiona i ne mislim da je Šomon ekipa koju nismo mogli da prođemo. Prolazno vreme nam je davalo signale da nešto ne valja, poraz od Partizana na početku prvenstva - dešava se, izgubili smo Superkup, gubitak meča od Zvezde je dokaz meni, kao prvom čoveku kluba, da potrebne hemije i pobedničke energije, na relaciji trener – igrači, ne postoji i morali smo da napravimo rez koji će pokrenuti ekipu. Sazvali smo Upravni odbor, a ono po čemu je Vojvodina specifična i velika je, kakav god da je bio razgovor, izašli smo s jedinstevnom odlukom“, rekao je Dragoljub Zbiljić.

Da će rastanak s Nikolićem rešiti probleme?

„Siguran sam da hoće, jer će igrači konačno shvatiti da je ovo profesionalizam. Nažalost, izgubili smo takvo trenersko ime da bismo svima pokazali da se ide na ozbiljne rezultate i da se neuspeh ne prašta. Koliko je Nikolić veliki čovek pokazalo se u petak, nekoliko dana posle smene, bio je kod mene u kompaniji da se pozdravimo, ispričamo i ostanemo prijatelji za ceo život, jer se radi o velikom čoveku i stručnjaku. Nije smena trenera ništa nesvakidašnje, evo i italijanski Lube menja trenera. Odbojkaški Novi Sad ima problem robovanja tradiciji. Imali smo situaciju da deset godina nismo osvojili titulu pa nismo menjali trenera, čak sam video i da sadašnji direktor Salatić dok je bio trener pet godina nije uzeo titulu. Kod mene ne bi bio trener ni pet meseci, iako ga smatram za izuzetno dobrog i kvalitetnog čoveka. Prolazna su vremena, sve se menja, ne zadovoljavamo se jednim trofejom pa makar to bilo i prvenstvo i želimo da učinimo sve da se ekipa probudi. Pobedili smo Novi Pazar na gostovanju, želimo trijumfe i nad Crvenom zvezdom u prvenstvu i za ulazak u finale Kupa. Za to živimo i to želimo, mojom odlukom je vanredno stanje u klubu.“


Žal za Trentinom

Žali predsednik Zbiljić za ispadnjem u šesnaestini finala Kupa CEV jer je crveno-bele u osmini finala očekivao dvomeč s velikim italijanskim Trentinom, odnedavno klupskim prvakom sveta.

„Žao mi je što nismo napravili još jedan korak u Kupu CEV, želeo sam da igramo s Trentinom, tu bismo izmerili naše igrače u odnosu na one najbolje na svetu, tu bismo videli koliko vredimo i možda bismo maksimalno rasterećeno odigrali dobre partije“, rekao je Zbiljić.


Ponovo ste preuzeli krivicu za neuspeh, kada se očekuje prestanak vanrednog stanja?

„Naš kub je doživeo razočaranje neulaskom u Ligu šampion, a i Kup CEV smo odigrali u nekoj letargiji. Svi smo živeli za ulazak u Ligu šampiona, apsolutno ne treba niko da misli da je bilo nekakve opstrukcije, dali smo maksimum i to nije prošlo. Došli smo zato do ovog momenta, morali smo da trgnemo ekipu. Pritom, ne mislim da je Duško Nikolić jedini krivac, prvi krivac sam ja kao predsednik Upravnog odbora, propao je moj koncept, ali i dalje mislim da tandem Nikolić –Petrović(kondicioni trener) može da vodi reprezentaciju Srbije, a ne Vojvodinu, ali nije se javila hemija, možda nije bilo ni sreće. Suđenje je bilo upitno ponekad, ali i sada mislim da smo mogli da prođemo Šomon, ali smo tada pokazali svega 30 odsto naših mogućnosti. To će biti predmet analize sa sportskim direktorom u narednom periodu. Do 25. demebra je vanredno stanje jer 24. decemra očekujem da uđemo u finale Kupa.“

Da li mislite da bi sve bilo drugačije da je trener Nikolić bio sa ekipom  tokom pripremnog perioda?

„Sigurno da bi bilo drugačije. Ako se sećate, za gubitak Superkupa sam okrivio sebe, to je bio taj razlog, Nikolić je preuzeo ekipu iako je odmah rekao da će biti s reprezentacijom, ali na bazi svih podataka koje sam imao želeo sam baš njega. Bilo je još nekih imena, čak i stranaca, ali želeo sam baš njega jer mi se svideo njegov način komunikacije, mentalitet i mislio sam da je to ono što može sve da pokrene. U taj luksuz ne bih ponovo ušao, da trener ne bude s nama za vreme priprema, jer su one bile veoma zahtevne i skupe i nismo dobili efekat koji smo želeli. Moža sada dobijemo, Siniša Gavrančić je bio sa ekipom za vreme priprema, osvojio dva turnira u Novom Sadu i Solunu, pobedio Paok i Halkbank, pa će možda ekipi prijati promena.“

Prva prepreka nije preskočena kako je planirano, da li to nešto menja u planu koji ste zacrtali po preuzimanju čelnog mesta u klubu?

„U ovom trenutku, što se kvaliteta tiče, mislim da je Vojvodina najspremnija i najkvalitetnija u ligi i dupla kruna ne bi trebala da bude dovedena u pitanje. Međutim, upali smo u letargiju, potreban nam je nastavak dobrog niza. Moramo da uzmemo oba trofeja – to je stav. Ispred nas je četvorgodišnji plan, opredeljena su velika finasijska sredstva, klub je stabilan. Ugovorili smo i ozbljine premije, nažalost nisu uzete one za Ligu šampiona, ali se nadam da će uzeti one za Kup i titulu. Igrači će morati da daju dvostruko više nego do sada, na parketu i van njega, jer vreme šale, tradicije i ostalog je prošlo, pričamo isključivo o rezultatu“, poručio je Zbiljić.

Marko Ristić

Autor:
Pošaljite komentar
DRAGOLJUB ZBILJIĆ: Nije lako mene imati za predsednika

DRAGOLJUB ZBILJIĆ: Nije lako mene imati za predsednika

18.04.2018. 08:19 08:26
Zbiljić: OK "Vojvodina" će biti na krovu Evrope

Zbiljić: OK "Vojvodina" će biti na krovu Evrope

06.03.2018. 14:50 14:53
Zbiljić novi predsednik OK Vojvodina: Cilj je Fajnal-for LŠ

Zbiljić novi predsednik OK Vojvodina: Cilj je Fajnal-for LŠ

28.12.2017. 16:06 19:13