Mladi kulinari u Rumi se nadmetali u pripremanju posne trpeze
RUMA: Kreativno-kulinarska manifestacija „Dan posne hrane” po 13. put održana je u rumskoj Srednjoj stručnoj školi „Branko Radičević”.
Učenici su još jednom demonstrirali svoje kulinarsko umeće, a ove godine su pođednako dobro pripremili i slatka i slana posna jela.
U manifestaciju su bili uključeni učenici svih razreda iz ugostiteljskih smerova. Ove godine škola je proširila kuhinju kako bi veći broj učenika mogao da je koristi istovremeno, a prema najavi Mirka Zrnića, direktora škole, sledeće godine će možda biti proširen i restoran.
- Za sve to imamo podršku lokalne samouprave što nam je veoma bitno, jer iz sopstvenih sredstava ne bismo mogli sve to da uradimo – istakao je Zrnić.
Profesor kulinarstva u ovoj školi Borislav Dimković ponosan je na svoje učenike koji su ponudili kvalitetno pripremljana jela .
- Deca su pokazala kreativnost, veštinu, spretnost, ali i strpljenje, tako da je krajnji rezultat odličan. Posna jela po svom sadržaju mogu biti dosta kalorična, zato mi kao kuvari moramo da znamo da selektujemo određene namirnice i kao takve da ih upotrebimo da bi jedan obrok mogao da bude punovredan – objasnio je profesor Dimković.
Učenici SSŠ „Branko Radičević” opet su potvrdili da trpeza i u vreme posta može biti šarena, raznovrsna i primamljiva, a da u njoj nema mesa, jaja ili mlečnih proizvoda.
LJ. M.