Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Diskusija o viškovima hrane iz beogradskih restorana 

23.11.2018. 20:47 20:55
Piše:
Foto: pixabay.com

BEOGRAD: Uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva zaštite životne sredine i organizacije Mikser, danas su se oko teme otpada hrane prvi put okupili predstavnici progresivnih beogradskih restorana i uticajnih medijskih kuća na neformalnom radnom ručku kojem je, u znak podrške ovoj važnoj temi, pristustovao i Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima.

Specijalna gošća skupa u Savamali bila je inovatorka Žilijet Franke iz Francuske, koja je ovom prilikom prisutnima predstavila svoj startap "Voli svoj otpad" koji restoranima i kuhinjama u Parizu već pet godina pomaže u tretiranju viškova hrane i njihovom pretvaranju u nove resurse, saopštio je organizator. 



Žilijet je podelila svoje iskustvo sa vodećim beogradskim ugostiteljima, predstavnicima medija, delegacijom ministarstva i predstavnicima UNDP i organizacije MIkser, nakon čega je usledila dinamična diskusija o mogućnostima da se deo prakse primeni kod nas. 



Ministar Trivan je izrazio veliko zadovoljstvo što se tema otpada hrane pokreće u neposrednom dijalogu sa ugostiteljima, organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija kao važnim akterima u razvijanju zelene ekonomije bazirane na otpadu kao resursu, i naglasio da se hranom mora racionalno upravljati, i pronaći način da se pomogne onima koji je nemaju dovoljno.



On je izrazio spremnost Ministarstva da podrži ovakve ideje i projektne aktivnosti koje doprinose razvijanju i unapređenju prerade, reciklaže i ponovnog korišćenja organskog otpada. 



Neformalno druženje i razmena iskustva sa ekspertkinjom iz Francuske koinicidira sa Evropskom nedeljom smanjenja otpada i ima za cilj popularizaciju cirkularne ekonomije u Srbiji i motivisanje domaćih ugostitelja da se pokrenu na akciju i doprinesu smanjenju negativnog uticaja ljudskih aktivnosti na životnu sredinu.

Piše:
Pošaljite komentar