Diskusija o viškovima hrane iz beogradskih restorana
BEOGRAD: Uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva zaštite životne sredine i organizacije Mikser, danas su se oko teme otpada hrane prvi put okupili predstavnici progresivnih beogradskih restorana i uticajnih medijskih kuća na neformalnom radnom ručku kojem je, u znak podrške ovoj važnoj temi, pristustovao i Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima.
Specijalna gošća skupa u Savamali bila je inovatorka Žilijet Franke iz Francuske, koja je ovom prilikom prisutnima predstavila svoj startap "Voli svoj otpad" koji restoranima i kuhinjama u Parizu već pet godina pomaže u tretiranju viškova hrane i njihovom pretvaranju u nove resurse, saopštio je organizator.
Žilijet je podelila svoje iskustvo sa vodećim beogradskim ugostiteljima, predstavnicima medija, delegacijom ministarstva i predstavnicima UNDP i organizacije MIkser, nakon čega je usledila dinamična diskusija o mogućnostima da se deo prakse primeni kod nas.
Ministar Trivan je izrazio veliko zadovoljstvo što se tema otpada hrane pokreće u neposrednom dijalogu sa ugostiteljima, organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija kao važnim akterima u razvijanju zelene ekonomije bazirane na otpadu kao resursu, i naglasio da se hranom mora racionalno upravljati, i pronaći način da se pomogne onima koji je nemaju dovoljno.
On je izrazio spremnost Ministarstva da podrži ovakve ideje i projektne aktivnosti koje doprinose razvijanju i unapređenju prerade, reciklaže i ponovnog korišćenja organskog otpada.
Neformalno druženje i razmena iskustva sa ekspertkinjom iz Francuske koinicidira sa Evropskom nedeljom smanjenja otpada i ima za cilj popularizaciju cirkularne ekonomije u Srbiji i motivisanje domaćih ugostitelja da se pokrenu na akciju i doprinesu smanjenju negativnog uticaja ljudskih aktivnosti na životnu sredinu.