Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дискусија о вишковима хране из београдских ресторана 

23.11.2018. 20:47 20:55
Пише:
Фото: pixabay.com

БЕОГРАД: Уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Министарства заштите животне средине и организације Миксер, данас су се око теме отпада хране први пут окупили представници прогресивних београдских ресторана и утицајних медијских кућа на неформалном радном ручку којем је, у знак подршке овој важној теми, пристустовао и Министар заштите животне средине Горан Триван са сарадницима.

Специјална гошћа скупа у Савамали била је иноваторка Жилијет Франке из Француске, која је овом приликом присутнима представила свој стартап "Воли свој отпад" који ресторанима и кухињама у Паризу већ пет година помаже у третирању вишкова хране и њиховом претварању у нове ресурсе, саопштио је организатор. 



Жилијет је поделила своје искуство са водећим београдским угоститељима, представницима медија, делегацијом министарства и представницима УНДП и организације МИксер, након чега је уследила динамична дискусија о могућностима да се део праксе примени код нас. 



Министар Триван је изразио велико задовољство што се тема отпада хране покреће у непосредном дијалогу са угоститељима, организацијама цивилног друштва и представницима медија као важним актерима у развијању зелене економије базиране на отпаду као ресурсу, и нагласио да се храном мора рационално управљати, и пронаћи начин да се помогне онима који је немају довољно.



Он је изразио спремност Министарства да подржи овакве идеје и пројектне активности које доприносе развијању и унапређењу прераде, рециклаже и поновног коришћења органског отпада. 



Неформално дружење и размена искуства са експерткињом из Француске коиницидира са Европском недељом смањења отпада и има за циљ популаризацију циркуларне економије у Србији и мотивисање домаћих угоститеља да се покрену на акцију и допринесу смањењу негативног утицаја људских активности на животну средину.

Пише:
Пошаљите коментар