Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Građani kontrolišu rad digitalne skupštine

18.11.2018. 14:32 14:38
Piše:
Izvor: Javno slušanje na teme Održive strategije razvoja Grada i dualnog obrazovanja u Skupštini Zrenjanina Foto: Dnevnik.rs

Novom Strategijom saradnje, koja prati prioritete Vlade Srbije na nacionalnom i lokalnom nivou, Vlada Švajcarske opredelila je 95 miliona evra, što je za 10 posto više u odnosu na prethodni četvorogodišnji strateški period 2013-2017. 

U narednom periodu podrška će biti usmerena na oblasti upravljanja, ekonomskog razvoja i održivih izvora energije. Do 2021. godine u oblast upravljanja Švajcarska će uložiti 36 miliona evra. Ekonomski razvoj biće podržan sa 45 miliona evra, dok je za energetski sektor opredeljeno 14 miliona evra. Deo saradnje dve zemlje su i projekti na temu upravljanja migracijama u okviru „Migracionog partnerstva“ koje je uspostavljeno još 2009. godine.

Projekti u oblasti upravljanja treba da doprinesu unapređenju odgovornosti i transparentnosti lokalnih samouprava u pružanju usluga, povećanju vidljivosti svih opština, unapređenju kapa­citeta Narodne skupštine i lokalnih samouprava, kako bi odgovorile na potrebe građana, ali i snažnijem socijalnom uključivanju, boljem kvalitetu života i većoj informisanosti građana uključivanjem u proces donošenja odluka.

 

Četvorogodišnjom Švajcarskom strategijom saradnje sa Srbijom 2018 - 2021. određeno je 95 miliona evra za podršku Srbiji u tri velike oblasti – upravljanje (governance), ekonomski razvoj i zapošljavanje, obnovljiva energija i otporni gradovi, a jedan od prioriteta je silazak sa države na lokal kako bi pomoć bila konkretna. 

- Švajcarska vlada je kroz projekat „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine“ koji sprovodi Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP) podržala 40 lokalnih skupština jer su one stub demokratije i čine ih odbornici koje direktno bira narod. Podrška Skupštini grada Zrenjanina pružena je u pogledu održavanja javnog slušanja na teme Održive strategije razvoja Grada kao i dualnog obrazovanja. – kaže Petar Vasilev, nacionalni koordinator Švajcarske kancelarije za saradnju za oblast upravljanja. - Konkretan ishod javnog slušanja bilo je uključivanje mera za organski uzgoj i podsticajne mere za mlade poljoprivrednike u strategiju razvoja, kao i bolje povezivanje obrazovnog i privatnog sektora u oblasti dualnog obrazovanja – ističe Vasilev. - Zahvaljujući zajedničkoj saradnji, Grad Zrenjanin je prva lokalna samouprava koja je održala javno slušanje u svojoj lokalnoj skupštini. Švajcarska vlada podržala je digitalizaciju Skupštine time što je kupljena interaktivna tabla putem koje je uključen tnjitt-njall koji je omogućio direktno učešće građana i postavljanje pitanja tokom javnog slušanja. Skupština Grada Zrenjanina sama je uvela e-parlament i kupila PC tablete za odbornike. Nakon toga je Projekat Švajcarske vlade i UNDP razvio besplatan softver za elektronsko vođenje sednica i glasanje, uključivši i pilot gradove Leskovac i Pančevo. Upravo se radi i na redizajnu internet stranice Grada Zrenjanina koja će biti prilagođena građanima i uvodi mogućnost pretrage buyeta, glasanje i predlaganje projekata putem plagina Budžetski portal.

Ko učestvuje u ovom projektu sa švajcarske, a ko sa srpske strane?

- U projektu učestvuje kompletna Skupština Grada Zrenjanina, kao i Kabinet gradonačelnika. Švajcarska zajedno s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) podržava sprovođenje programa sa skupštinama opština na teritoriji Srbije – kaže naš sagovornik.

 

Kako izgleda proces implementa­cije digitalnog parlamenta?

- E-parlament je uveden u dva pilot grada, u Leskovcu i Pančevu. Projekat ima 36 registrovanih skupština na lokalnom nivou koje su zainteresovane za uvođenje e-parlamenta. Sve zainteresovane skup­štine mogu dobiti besplatno softver, a projekat će izvršiti prilagođavanje softvera njihovom poslov­niku.

 

Kakva je saradnja sa srpskim partnerima? Da li su zaposleni spremni da nauče i primene nove tehnologije u digitalizaciji?

- Skupština Zrenjanina je jedna od prvih u Srbiji koja je sama razvila svoj e-parlament i sprovodi ga već oko dve godine. To svakako govori u prilog njihovoj digitalnoj pismenosti i volji. E-parlament ostvaruje velike uštede. Skupština Grada Zrenjanina 2014. sama je uvel e-parlament i projekat se isplatio za dve godine. Najveće uštede su u štampanju papira i gorivu za prevoz materijala odbornicima. Sada svako od odbornika sigurno dobija materijale i omogućena je mnogo veća efikasnost u radu.

 

Na koji način to može da utiče na demokratizaciju društva, a na koji način ola­kšava pristup podacima, odnosno, menja svest građana o njihovim pravima i obavezama zaposlenih u javnoj upravi?

- Pre svega, javnost u radu mnogo je veća, kao i učešće građana koji će putem internet stranice moći da prate sve dokumente vezane za rad skupštine. E-parliament ujedno stvara i mogućnost boljeg nadzora rada skupštine jer javnosti pravovremeno čini dostupnim sve odluke skupštine.

 

Da li švajcarski partner kontroliše implementaciju digitalizacije i na koji se način može promeniti svest kod ljudi da je primena nove tehnologije posledično lakša, jeftinija i udobnija i za zaposlene i za građane?

- Švajcarska vlada i UNDP podržali su inicijative za učešće građana u radu Skupštine grada Zrenjanina, kao i alate koji omogućavaju šire učešće građana. Građani su ti koji treba da kontrolišu rad vlasti koju su birali na izborima i više se uključe u rad svojih predstavnika. Upotreba novih tehnologija predstavlja najpodesniji alat za ostvarivanje ovog cilja. Na ovaj način teži se i posledičnoj promeni svesti kod ljudi, u smeru stvaranja politički aktivnih građana i istinske građanske participacije.

 

 Ivana Vujanov

Autor:
Pošaljite komentar
Zrenjanin obeležio praznik grada i stogodišnjicu oslobođenja

Zrenjanin obeležio praznik grada i stogodišnjicu oslobođenja

18.11.2018. 08:20 08:33
Šire se kompanije „U-ing“ i „Petkus Balkan“ u Zrenjaninu

Šire se kompanije „U-ing“ i „Petkus Balkan“ u Zrenjaninu

16.11.2018. 13:53 13:54
Grad Zrenjanin traži izvođača za uklanjanje deponija

Grad Zrenjanin traži izvođača za uklanjanje deponija

15.11.2018. 19:43 19:47