Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić: Kompromis jedino rešenje, nezavisnost nije na stolu

01.11.2018. 15:24 17:06
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

LONDON: Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za Bi-Bi-Si da je kompromis jedino moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, a da kompromisa, po njenom ličnom mišljenju, ne može biti bez razgovora o teritoriji.

Brnabić je rekla da jedini moguć ishod dijaloga mora biti kompromis, a to znači da obe strane nešto dobiju, ali i nešto izgube. 

Beograd je spreman na kompromis. Kompromis se može ticati i teritorije. Da budem potpuno iskrena, ja mislim da kompromisa ne može biti bez razgovora o teritoriji, ali to je samo moje lično mišljenje, rekla je Brnabić za britanski javni servis.

Ona je naglasila da je Kosovo uvek bilo i jeste deo teritorije Srbije, te da su tamo svi naši najvažniji manastiri i crkve.

Na pitanje da li se slaže da se Srbija „nije baš najbolje odnosila prema Kosovu 80-ih godina 20. veka“, Brnabić je rekla da sve zavisi na koji deo istorije se fokusiramo.

Mogli bismo da se složimo da Kosovo nije baš ni najdivnije vodeno od strane privremenih institucija u Prištini u poslednjih 10 godina. Hajde onda da se vratimo 10 godina unazad. Mi želimo da gledamo u budućnost, poručila je Brnabić.

Ona je istakla i da nije tačno da je priznanje takozvane nezavisnoti Kosova uslov za prikljucenje EU, jer pet zemalja Unije ne priznaje Kosovo - Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar.

Tako da takozvana nezavisnost Kosova apsolutno nije na stolu, podvukla je Brnabić.

Prema njenim rečima, ono što je „na stolu“ je da treba da se dođe do dugorocnog i održivog rešenja, jer EU neće da uvozi zamrznute konflikte, sa čim se ona, kaže, potpuno slaže. 

Delim to mišljenje sa EU i ja bih se isto vodila time, kada bih bila na njihovom mestu - da države kandidati ne treba da imaju zamrznuti konflikt na svojoj teritoriji, dodala je premijerka Srbije.

Brnabić je istakla da je Beogradu kompromis u interesu i da je potrebno da se nastavi sve ono što je započeto 2014. godine - otvaranje novih radnih mesta, bolji kvalitet života građana, transparentna i efikasnija javna uprava. 

Ona je, međutim, ukazala da će sve te reforme biti uzalud, ako na svojoj teritoriji imamo zamrznuti konflikt. 

Ono što je sada na snazi je zamrznuti konflikt, a ako želimo da napredujemo dalje s konfliktom, kako sama reč kaže, to nije moguće. Ne želite da imate konflikt na svojoj teritoriji, jer tako nikako nećemo moći da napredujemo i nećemo biti konkurentni sa ostalim zemljama u 21. veku, a to je ono što Srbija želi, rekla je Brnabić.

 "Crvene linije" mogu samo da smetaju



Beograd je spreman za kompromis sa Prištinom, ali je on u ovom trenutku još daleko, kaže premijerka Ana Brnabić i poručuje da ne treba neko sa strane da govori o "crvenim linijama" pre nego sasluša mogući dogovor dve strane.



Dijalog između Beograda i Prištine je već toliko težak, kompleksan i emotivan da nema smisla da se još dodatno podvlače "crvene linije".



"Te crvene linije mogu samo da smetaju. Pustite da vidimo da li uopšte možemo da dođemo kao Beograd i Priština do nekog mogućeg dogovora, a onda saslušajte taj dogovor pa onda recite, ovo ne može", rekla je Brnabić novinarima.



Kaže da je neverovatno da je Beograd spreman da razgovara sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, a da neko odmah sa strane kaže - o ovome ne možete da razgovarate.



"Nemojte vi nama da pričate o čemu možemo, a o čemu ne možemo da razgovaramo. Ovo pitanje je najteže za nas. Mi znamo o čemu možemo, o čemu ne možemo da razgovaramo, nemojte neko drugi da nam stavlja crvene linije na to", poručila je premijerka.



Ona je dodala da u ovom trenutku ne postoji nikakav konkretan plan sa kojima bi građani Srbije mogli da se upoznaju i ponovila da Srbija jeste spremna za kompromis i da želi da vidi da li je i prištinska strana spremna na to.



"U ovom trenutku nemamo konkretan dokument na stolu, razmišljamo o tome da li možemo da dođemo do nekog kompromisa. Sada smo suviše daleko od toga, ali kada ga bude bilo onda ćemo to predstaviti i građanima Srbije", rekla je Brnabić. 



Moramo, kako kaže, da napustimo pozicije komfora i da vidimo koji je to međuprostor u kome je mogući neki dogovor koji će dovesti do dugoročne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.



Brnabić kaže da je asplutno netačno da Brisel, Vašington i svi drugi znaju nešto znaju o tom kompromisu, a da to ne znaju građani Srbije. 



"Svi znaju ono što znaju i građani Srbije, da smo spremni na kompromis", rekla je Brnabić.

 Razočarana sam padom  na Duing bizni, ali da izvučermo lekciju



Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je razočarana padom Srbije za pet mesta na Duing biznis listi i poručila da je važno da se iz toga izvuče lekcija. 



"Moram da kažem da sam razočarana, ali ako izvučemo pravilnu lekciju iz toga onda je to dobro. Dakle, hajde samo da izvučemo lekciju iz toga" rekla je Brnabić koja učestvuje na konferenciji "Izazovi Vlada 2018" (Challenges of government conference 2018) u Oksfordu.



Brnabićeva je rekla da je zadovoljna što je Srbija napredovala i nastavila reforme te da je Srbija napredovala u ukupnom skoru, ali da je činjenica da našu zemlju pet država preteklo.



"Lekciju koju ja treba da izvučem, cela Vlada Republike Srbije, ali i svi mi kao Srbija, je da je važno šta radite, ali isto je tako važzno koliko brzo to radite", poručila je premijerka.



Reforme su važne, ističe, ali nekad je i efikasnost tih reformi, brzina reformi još važnija.



"Svaki dan koji vi ne radite ili propustite da date sve od sebe, neka druga zemlja je dala sve od sebe i prestigla vas je. Hajde da nastavimo da radimo, ali hajde da radimo brže nego što smo radili do sada".



Nakon razgovora sa studentima na Oksfordu, predsednica Vlade je rekla da joj je drago što je imala priliku da među predstavnicima 20 država iz celog sveta govori o tome kako modernizacija može da donese boljim uslugama koje vlada pruža građanima.



Kaže da je predstavila planove, koje Vlada Republike Srbije radi poslednjih 15 meseci.



"Predstoji još puno posla i postoje veliki izazovi, ali ono što je naš prioritet, je da napravimo vladu koja je fokusirana na svoje građane, koja je fokusirana na efikasne usluge koje pružamo građanima. Danas sam predstavila šta je to što vlada, bilo koja vlada na svetu treba da uradi da bi dobili mnogo više elektronskih usluga", rekla je Brnabić.

Brnabić: Neverovatne optužbe na račun Ljajića



LONDON:  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da su neverovatne optužbe na račun potpredsednika vlade i ministra Rasima Ljajića, a njegovu prvu reakciju o mogućem odlasku iz vlade smatra emotivnom, te veruje da će on ostati na toj funkciji.



''''Nemam komentar na takve optužbe, neverovatno mi je da bilo ko može da kaže takve optužbe za nekog člana Vlade Srbije'''', rekla je Brnabić komentarišući optužbe Vojislava Šešelja da je Ljajić vođa narko kartela.



Premijerka je rekla je da se nije čula sa Ljajićem jer je van Srbije, ali da će ga pozvati večeras, čim se vrati u Srbiju. 



''''Znam da se čuo i sa predsednikom Vučićem. Stojim mu uvek na raspolaganju, kao i svakom ministru u kabinetu. Verujem da ćemo se dogovoriti oko svega i da će sve biti u redu, a da je njegova prva reakcija bila emotivna'''', navela je Brnabić koja je učestvovala na konferenciji "Izazovi Vlada 2018" (Challenges of government conference 2018) u Oksfordu.

Autor:
Pošaljite komentar
Brnabić u Minsku: Dijalogom do održivog rešenja za KiM

Brnabić u Minsku: Dijalogom do održivog rešenja za KiM

31.10.2018. 18:17 18:20