Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Klinički centar Vojvodine dobio sertifikat Agencije za akreditaciju

18.09.2018. 20:45 20:45
Piše:
Foto: Vladimir Arsenović, dr Snežana Bojanić i dr Petar Slankamenac  Foto: S. Šušnjević

Najveća pokrajinska zdravstevena ustanova, Klinički centar Vojvodine, od danas ima sertifikat Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije.

Sertifikat je KC Vojvodine dodeljen na maksimalni rok od sedam godina, a prva je zdravstvena ustanova koja je ovaj vid akreditacije dobila u celini – za sve delatnosti kojima se bavi. Da se radi o značajnoj stavci u vrednovanju pružanja usluga i poslovanju KCV govore i podaci Agencije za akreditaciju, prema kojima je KC Niš u procesu akreditacije, KC Kragujevac je bio u dva postupka akreditacije i sada podnosi zahtev za treći ciklus akreditacije, dok su u KC Srbije do sada akreditovane dve klinike i jedan centar.

Govoreći o ovom značajnom poslu, v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Petar Slankamenac istakao je da su za zaposlene u KCV pacijenti u središtu pažnje.

„Naš posao ovde koncipirali smo tako da je onaj glavni, a to je zbrinjavanje bolesnika, povezan sa svim ostalim tehničkim, pravnim i ekonomskim poslovima, kako bi KCV što bolje funkcionisao. Akreditacija koju smo sad dobili na sedam godina za nas je novi stimulans jer, kada nezavisna komisija oceni dobrim to što ste radili, da ste imali dobru viziju i da ste sve dobro postavili, to je veliki podsticaj za sve nas.


KCV u snažnom zamahu

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo Dr Snežana Bojanić istakla je da su Pokrajinska vlada i Sekretarijat za zdravstvo ponosni na dobijenu akreditaciju.„Imamo akreditaciju naše najveće zdravstvene ustanove i vrlo smo ponosni što je to prvi Klinički centar u Srbiji koji je kompletno akreditovan, i to na maksimalnih sedam godina.“

Dr Bojanić je podsetila na to da je više od 50 odsto budžeta za zdravstvo Pokrajinske vlade u poslednje dve godine usmereno prema KC Vojvodine.„Sada je KCV u snažnom zamahu zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade. Areditacija je priznanje KCV i svim zaposlenima i, naravno, Pokrajinskom sekretarijatu i Pokrajinskoj vladi, koja će i dalje ulagati u ovu zdravstvenu ustanovu“, rekla je dr Bojanić.


Sigurno da je trud, koji su uložili svi članovi ovog kolektiva da bi došli do ovog nivoa, sada vrednovan na pravi način. Bolesnici su sigurno ovim procesom akreditacije mnogo dobili. Dok smo bili u procesu akreditacije stavili smo pacijente u središte pažnje i time već učinili da im bude bolje“,  rekao je direktor KCV.

Vladimir Arsenović, v.d. direktora Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, objasnio je da je Klinički centar Vojvodine ocenjen u 21 oblasti kojima su obuhvaćeni i klinički i neklinički deo rada.

„Ova ustanova je od početka do kraja, dakle, bukvalno sve službe koje postoje, prošla kroz prosec akreditacije, a to podrazimeva da je KC Vojvodine ocenjivan u preko 1.000 stavki. Od toga jedna se odnosi na bezbednost pacijenata, što ne sme da bude ocenjeno ocenom manjom od četiri. Klinički centar Vojvodine definitivno zaslužuje akreditaciju na sedam godina ako se ima u vidu da je prosečna ocena u 21 ocenjivanoj oblasti u 88,74 odsto slučajava četiri i pet, a da se po Pravilniku o akreditaciji sertifikata, na sedam godina akreditacija dobija za prosečnu ocenu četiri i pet u 70 odsto ispitivanih oblasti“,  rekao je Arsenović.

„Važno je istaći da je KC Vojvodine prvu akreditaciju dobio na tri, a sada na sedam godina. U radu na kvalitetu nisu imali pauzu, dali su na značaju ne smo procesu akreditacije nego su shvatili koliko je za njih značajan taj procesni kvalitet unutar same ustanove. U prethodnom periodu radili su kontinuirano dobro, što se pokazalo u i ovom turnusu akreditacije, gde je KCV ispunio sve potrebne kriterijume. To je veoma značajno ne samo kada se imaju u vidu usluge koje pruža KCV, već i broj zaposlenih. Da bi se ustanova dovela do ovog nivoa potreban je veliki timski rad. Veoma je važno da ustanova s ovakvim renomeom i značajem za ovaj deo Republike Srbije ima ovakav kvalitet, što je bitno i za naš zdravstveni sistem i za sve građane kao krajnje korisnike.“

V. Crnjanski

Autor:
Pošaljite komentar
Obnova KCV: Ponovo će raditi bazen u Klinici za rehabilitaciju

Obnova KCV: Ponovo će raditi bazen u Klinici za rehabilitaciju

28.08.2018. 08:21 08:26
Izgradnjom lamela B i C u KCV Novi Sad će dobiti i gradsku bolnicu

Izgradnjom lamela B i C u KCV Novi Sad će dobiti i gradsku bolnicu

19.08.2018. 11:51 11:56
KCV: Netačno je da je Urgentni centar u Novom Sadu primio 100 pacijenata 

KCV: Netačno je da je Urgentni centar u Novom Sadu primio 100 pacijenata 

15.07.2018. 23:47 23:50