Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Joksimović: Srbija vodi odgovornu i promišljenu evropsku politiku

23.07.2018. 17:28 23:37
Piše:
Izvor: Jadranka Joksimović, foto: Tanjug, arhiva

BEOGRAD:  Vlada Srbije ne daje nerealna obecanja, već pomno prati desavanja u Evropi i svetu i nastoji da na sveobuhvatan, i za nasu zemlju i građane najboji nacin, sprovodi odgovornu i promisljenu evropsku politiku, izjavila je večeras ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. 

"Za razliku od onih koji su davali nerealna obecanja - da ćemo ući u EU 2007 i 2012, mi uporno i stalno radimo na reformama, bavimo se jacanjem ekonomije, finansijskom konsolidacijom i reformama u oblasti vladavine prava u cilju usklađivanja sa najboljim evropskim standardima", rekla je Joksimović Tanjugu upitana da prokomentariše saopštenje DS u kome se izražava sumnja da je Vlada Srbije ozbiljno posvećena EU integracijama i pominje ranija izjava ministarke.



Joksimović u reagovanju ističe da je godinu 2025, kao potencijalni datum ulaska u EU, odredila Evropska komisija u Strategiji prosirenja, a ne Vlada Srbije. 



"Smatram da je datum realan i da dosadasnja dinamika pregovora odrazava tu realnost. Najavila sam da Srbija moze do 2023. da otvori i zatvori sva pregovaracka poglavlja kako bi do kraja te godine pregovori i zvanicno bili zatvoreni i Srbija do kraja 2025. usla u EU. Ovu dinamiku su potvrdili i najvisi zvanicnici EU koji su je ocenili ambicioznom ali i realnom i izvodljivom", ukazala je Joksimović.



Ona je podsetila da je Nacionalni program za usklađivanje zakonodavstva sa pravom EU (NPAA) odredio kraj 2021. kao vremenski okvir za zavrsetak procesa usklađivanja upravo imajuci u vidu agendu 2025. 



"Nije dovoljno samo usvojiti zakone, potrebna je i njihova efikasna primena kako bi se poglavlja zatvorila. Upravo zato smo predvideli okvir koji ostavlja prostor do kraja 2023 da EU potvrdi da se propisi i standardi primenjuju i donese odluku o zatvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom", precizira ministarka.



Ona navodi i da je za ispunjavanje uslova za ulazak u EU potrebna ozbiljna i odgovorna reformska politika. 



"Ne možemo sebi da dozvolimo još jednu neuspelu reformu pravosuđa kao 2010. Evropska unija je Srbiju prepoznala kao jednu od predvodnica procesa evropske integracije što je direktan rezultat reformi koje je sprovela i sprovodi Vlada Srbije. Samo nastavak takve politike može Srbiju da uvede u EU, sto potvrđuje i nedvosmislena podrška građana Srbije koja konstantno jača od izbora 2012 do danas", istakla je Joksimović.



Ona kaže da je DS očigledno ostala stranka koja je samo na rečima evropska stranka, a koja "ne vidi i ne bavi se razumevanjem strateških pravaca i promena u Evropi i svetu, ulogom i mestom interesa Srbije i naših građana u novim zakomplikovanim okolnostima, a kamoli suštinskim unutrašnjim reformama koje, za više od deceniju na vlasti, nisu započeli". 



Joksimović ističe da su već pet godina SNS, Vučić i vlade koje su formirane vratili Srbiju na zdravu evropsku i reformsku trasu, poboljšali ugled i reputaciju naše zemlje, čime smo postali ozbiljan partner sa kojim se razgovara i koji se postuje. 



"Deklarativna proevropska priča je davno deklasirana kod građana, sada se mere samo rezultati i napredak, i zato ćemo, uz podršku građana i dovesti zemlju u EU, što će biti dobro za sve građane", poručila je Joksimović.

Zalaganje Srbije za stabilnost regiona važno i za stabilnost EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa predsednikom Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem o nastavku procesa pristupanju Srbije Evropskoj uniji i odnosima sa tom organizacijom, reformama koje se sprovode tokom evropskih integracija, prilikama u regionu i ostalim važnim temama.

Jokismović i Fratini saglasni su da je zalaganje Srbije za stabilnost regiona važno i za stabilnost EU. Takođe, konstatovali su da je ona ključni faktor kojim se obezbeđuju mir, saradnja i napredak i da bi stoga, vrednosti na kojima insitiramo, trebalo da afirmišu i ostali. 

"Srbija je i do sada pokazala da zaslužuje da bude punopravan deo EU", ukazao je predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Franko Fratini i potvrdio da će na sve načine podržati naš proces evrointegracija. Uveren je da je opredeljenost vlade da bude aktivan i pouzdan partner primećena u EU, pre svega kroz otvaranje poglavlja. 

Fratini ocenjuje da su reforme u Srbiji dale konkretne rezultate i da koriste razvoju privrede, prevashodno kroz nova inostrana ulaganja.Joksimović i Fratini su konstatovali da se aktuelna previranja u međunarodnim odnosima značajno reflektuju i ne evropsku politiku i uopšte politku proširenja. 

Joksimović je, u tom smislu, naglasila da je od velike važnosti da Srbija nastavi da svojom promišljenom i odgovornom evropskom politikom bude prisutna i pravovremeno informisana o promenama koje se dešavaju.

Autor:
Pošaljite komentar
Jadranka Joksimović: Srbija spremna za set novih poglavlja

Jadranka Joksimović: Srbija spremna za set novih poglavlja

07.05.2018. 12:34 13:29
J. Joksimović: Pohvaljen kontinuiran napredak Srbije u procesu EI

J. Joksimović: Pohvaljen kontinuiran napredak Srbije u procesu EI

14.06.2018. 19:30 19:33
J. Joksimović: Spremamo se možda i pojačanim tempom

J. Joksimović: Spremamo se možda i pojačanim tempom

01.01.2018. 21:16 21:18