Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Omanule kajsije, budućnost je u jabukama

07.07.2018. 12:54 12:58
Piše:
Foto: pixabay.com

NOVI SAD: Leto je i sezona je voća, trenutno na pijačnim tezgama ima najviše bresaka, dok su kajsije, trešnje i višnje već prošle. Stižu jabuke, kruške, šljive… U odnosu na prošlo leto, reklo bi se da su cene malo niže. Kilogram bresaka, recimo, može se kupiti za 50 i 60 dinara.

Koliko ćemo imati voća ovog leta još se sabira, pa podsećamo na to da je lanjski ukupan rod voća u Srbiji bio 1,4 milion tona, a da je  2013. godina bila rekordna – sveg voća uzbrano je 1,53 milion tona.

Po rečima prof. dr Zorana Keserovića s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, inače i predsednika Udruženja vojvođanskih voćara, ova godina će biti umereno rodna, zbog klime.

Tokom februara i marta mraz i niske dnevne temperature naudile su kajsijama, višnjama i trešnjama, pa prof Keserović ističe da će prinosi  sveg voća biti oko 50.000 tona manji.

Rod kajsija je ove godine podbacio između 65 i 70 odsto, istakao je  Keserović, rekavši da je na stablima u ravnici do stotinu metara nadmorske visine zbog mraza i velikog minusa tokom dana u vreme cvetanja rod sasvim uništen, dok je klima stablima kajsija na višim područjima umanjila prinos od 20 do 40 odsto.

Trešnje i višnje su prošle, i sumirajući ovogodišnji rod, prof. dr  Keserović kaže da će višnje i ove godine biti među deset izvoznih vrsta, ali da će i trešnje, ako ne ove godine, ono dogodine, isto biti u toj grupi voća.

Višnje su dobro rodile i krupniji rod imao dobru cenu – 55 dinara kilogram na veliko, ali oblačinska višnja je bila jeftina, 25 dinara, zbog preprodavaca. Cena kilograma trešnja bila je realna: u maloprodaji su počele s 250 dinara, a kasnije su koštale znatno niže, premda su bile deset odsto jeftinije nego lane, kazao je naš sagovornik.


Dobra ponuda snizila cenu lubenice

Lubenice su povrće, ali smo naučili da ih jedemo tokom leta uz voće, kao osveženje, i već su zbog klime i drugačijeg načina proizvodnje u ponudi.

Kilogram lubenica trenutno se na novosadskim pijacama prodaje za 30 dinara, što proizvođačima nikako ne odgovara jer trgujući na veliko dobijaju deset do 13 dinara. U Kovilju, nadomak Novog Sada, poznatom po uzgoju lubenica, kilogram se prodaje i za 20 i 25 dinara. Zbog niske cene, bostandžije više ne nude lubenice na parče, što je, inače, prošle godine bilo uobičajeno.

Pre dve sedmice na veliko su koštale 20 i 25 dinara kilogram, a u maloprodaji 40 dinara, ali zbog dobre ponude cena je pala, kaže predsednik Udruženja „Povrtar” iz Idvora Jovica Kalin, navodeći da na domaćem tržištu nema više uvezenih, prvenstveno iz Grčke, već da se našim kupcima nudi samo domaći rod.


Breskve su, navodi direktor Zemljoradničke zadruge „Voćar” u Slankamenu Nikola Kotarac, solidno rodile pa će, kao i lane, 60 odsto biti prodato ruskom tržištu, oko 1.500 tona , a ostatak je ponuđen domaćim kupcima u maloprodaji i deo za preradu.

Po njegovim rečima, od ove sezone zadruga otkupljuje sve vrste voća od gazdinastava duž fruškogorskog regiona pa i šire, koji nemaju mogućnosti za skladištenje.

Ovog leta kilogram bresaka sorte kaldezi otkupljujemo na veliko po 50 dinara kilogram, što je solidna cena, kaže Kotarac i dodaje da za mesec dana kreće berba jabuka sorte muci, koje će odmah ići ka ruskim potrošačima,koji vole da jedu jabuke i piju rakiju.

Uočavamo da se krče voćnjaci pod breskvama i prave jabučnjaci jer je jabuka, zbog prinosa i cene, isplativija od breskve, pa i drugog voća. Jabuke su za sada dobro ponele pa će prinosi biti slični lanjskim, zaključuje Kotarac.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
Nemci žele organsko voće iz Srbije

Nemci žele organsko voće iz Srbije

22.05.2018. 16:16 16:20
Kajsije i trešnje najgore prošle na mrazu

Kajsije i trešnje najgore prošle na mrazu

23.03.2018. 22:33 22:37