Recept dana: Zapečena punjena paprika
Mnogi, kada čuju „punjena paprika“, pomisle na leto. Zbog ovog ukusnog jela, za koje mnogi kažu da je i jedno od najpopularnijih na Balaknu, koliko god nam to teško leti padalo smo spremni i da uključimo rernu kako bismo ih fino zapekli.
Sastojci:
- 800 g mešanog mlevenog mesa,
- 2 kesice začina za punjenu papriku i sarmu,
- konzerva (400 g) pelata,
- 1 tikvica,
- 1/2 l gustog soka od paradajza,
- so i šećer,
- naribani sir
Priprema:
1. Paprike očistiti i prepoloviti ih, pa poređati u pleh.
2. Meso pomešati sa začinom za punjenu papriku, pa nafilovati paprike.
3. Po paprikama naribati nekog finog sira i poklopiti kolutovima tikvica.
4. Pomešati paradajz, so i šećer, pa preliti preko paprika.
5. Peći oko 2 sata na 130 stepeni, pa onda pojačati na 180 stepeni još oko sat vremena.