Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Italija: Nova vlada položila zakletvu

01.06.2018. 16:37 20:53
Piše:
Izvor: AP Photo/Gregorio Borgia

RIM:  Nova italijanska vlada premijera Đuzepea Kontea položila je danas zakletvu u predsedničkoj palati Kvirinale, skoro tri meseca nakon parlamentarnih izbora, čime je u poslednjem trenutku izbegnuto prevremeno glasanje.

"Korijere dela sera" prenosi da su lideri članova vladajuće koalicije - Luiđi di Majo iz Pokreta pet zvezdica i Mateo Salvini iz Lige nasmejani sedeli jedan pored drugog na ceremoniji, iako su pristigli odvojeno. Di Majo je sa ministrima iz Pokreta došao taksi vozilima, a Salvini sopstvenim automobilom.



Premijer Konte, malo poznati profesor privatnog prava kojeg je predložila populistička koalicija Pokreta pet zvezdica i Lige, izjavio je ranije danas da je "pomalo uzbuđen" zbog polaganja zakletve."Da li sam uzbuđen? Pa jesam, malo uzbuđen jesam", izjavio je Konte jutros italijanskim novinarima koji su čekali da izađe iz kuće.



Novinari su ga u stopu pratili i sinoć, nakon što mu je predsednik Serđo Matarela poverio mandat za formiranje vladu, kada je Konte izašao iz kuće da bi otišao po picu u obližnjem restoranu, što je zabeleženo kao njegova prva večera na funkciji premijera.Prema proceduri, nova vlada sa 19 ministarstava zakleće se nakon tradicionalne predaje dužnosti prethodnog premijera Paola Đentilonija Konteu, a sledeće nedelje u parlamentu će biti održano izglasavanje poverenja novom kabinetu.



Konte je sinoć predsedniku Matareli predao spisak predloženih ministara, uključujući i evroskeptičnog Paola Savonu kome je pripao resor evropskih poslova, a zbog čijeg predlaganja za ministra ekonomije je Matarela odbio prvobitni Konteov kabinet.Ekonomista Karlo Kotareli, koji se pojavio kao zamena za Kontea, vratio je prethodno juče italijanskom predsedniku mandat za formiranje vlade.



Konte je predstavljen kao 54-godišnji akademski stručnjak sa međunarodnim iskustvom, koji je studirao ili se bavio istraživanjem na Jejlu, Kembridžu i Sorboni, predavao na javnim, privatnim i katoličkim univerzitetima u Italiji, a u njegovoj biografiji piše i da se "usavršavao" na Njujorškom univerzitetu i Internacionalnom kulturnom institutu u Beču.



Međutim, "Korijere dela sera" je pisao da je bečki institut zapravo škola jezika, a da je dopisnik "Njujork tajmsa" iz Italije Džejson Horovic kontaktirao Njujorški univerzitet čija portparolka mu je u vezi sa Đuzepeom Konteom navela da "osobe tog imena nema u podacima bilo studenata bilo profesora".

Salvini: Moj prvi ministarski zadatak - imigraciona politika

RIM: Lider Lige Mateo Salvini izjavio je danas da je njegov prvi zadatak, kao novog ministra unutrašnjih poslova Italije, da obnovi imigracionu politiku zemlje.On je to rekao novinarima nakon što je nova italijanska koaliciona vlada, sa Ligom i Pokretom pet zvezdica, danas položila zakletvu, čime je zapadna Evropa dobila prvu populističku vladu, prenosi AP.



Inače, Salvini želi da smanji broj pristižućih migranata, da više migranata istera iz zemlje i smanji fondove koje Italija izdvaja za migrante, podseća američka agencija.Salvinijeva Liga odavno ima oštar stav u pogledu ilegalne migracije, tražeći od EU da učini više kako bi smanjila teret na plećima Italije.

Kašo: Velika očekivanja od nove vlade, spoljna politika ista

BEOGRAD: Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo izjavio je danas da će spoljna politika te zemlje ostati ista nakon formiranja nove italijanske vlade na čelu sa Đuzepeom Kontijem.

Kašo je za Tanjug rekao da je Italija svesna izazova koji je čekaju u Evropi i da novoj vladi treba dati vremena da sprovede ideje, planove i programe.

"Bili smo bolji od Nemaca, mi smo vuspeli da vadu formiramo posle tri meseca, a oni posle šest meseci", šaljivo je prokomentarisao ambasador to što je Italija posle tri meseca političkih turbulencija konačno dobila novu vladu.

On je ponovio stav italijanskog predsednika Serđa Matarele i novog mandatara Đuzepea Kontea o tome da Italija neće menjati svoju spoljnu politiku.

Kašo je istakao da novoformirana vlada izražava volju naroda, kao i da se u Italiji mnogo očekuje od koalicije dve političke snage koje su na izborima dobile najveću podršku građana.

"Ravnoteža i mudrost predsednika Italije omogućila je da se posle izvesnih napora dođe do rešenja koje je prihvatljivo i najbolje za zemlju", zaključio je Kašo na prijemu u ambasadi povodom Dana Republike Italije.

Ambasador je 65. Vladi Italije poželeo mnogo uspeha u radu i izrazio očekivanje da će njeni predstavnici uskoro posetiti Beograd.

Autor:
Pošaljite komentar
Italija: Odloženo formiranje vlade, Kotareliju potrebno vreme

Italija: Odloženo formiranje vlade, Kotareliju potrebno vreme

29.05.2018. 21:21 21:23
Italijani i Grci čuvaju crnogorsko nebo

Italijani i Grci čuvaju crnogorsko nebo

29.05.2018. 19:31 19:38