Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Odloženo suđenje Borisu Radovanoviću Ginisu u Novom Sadu

28.05.2018. 22:08 22:10
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Novosađaninu Borisu Radovanoviću (48), zvanom Ginis, koji je lišen slobode krajem pretprošle godine u Solunu posle sedmogodišnje potrage, ponovo je odloženo suđenje u novosadskom Višem sudu jer je, kao i na ročištu 18. aprila ove godine, izjavio da se ne oseća dobro, a da nije ispoštovana naredba suda da se obavi medicinsko veštačenje o njegovom stanju i sposobnosti da prisustvuje pretersu.

„Poštovani sudija, vaša naredba da se obavi medicinsko veštačenje nije uslišena“, kazao je Ginis.

„Devet dana nakon vraćanja u novosadski zatvor posle suđenja, prebačen sam u KPZ u Beogradu. Tamo mi je ukinuta jedna terapija povodom navodnih određenih psihijatrijskih problema, a ostale redovno uzimam. Sad se ne osećam sposobnim da pratim postupak, usplahiren sam i imam teškoća s uzamanjem vazduha i nemam dovoljno koncentracije.“

Na pitanje sudije gde mu je medicinska dokumentacija iz perioda pre boravka u zatvoru, Radovanović je kazao da je nema jer ranije nikad nije bio bolestan.

„Iz Grčke sam došao zdrav, a sad sam bolestan. Nemam ni zdravstvenu knjižicu, ni pasoš niti ličnu kartu“, naveo je optuženi.

Zastupnica optužnog akta predložila je juče da se u nastavku pretresa čutaju iz spisa izjave svedoka, oštećenih i veštaka zato što ih je mnogo, da se ne bi odugovlačio postupak, ali se branilac optuženog usprotivio tome i predložio njihovo saslušanje. Predložio je saslušanje još nekoliko svedoka, na primer, policijske službenice koja je sačinila zapisnik u prostorijama Policijske uprave i advokata koji je tada bio prisutan.

O tim predlozima izjasniće se na narednom ročštu veće kojem predsedava sudija Rade Kalajdžija, a nakon što okrivljeni da iskaz u prisustvu sudskog veštaka za psihijatriju. 

Naredni glavni pretres zakazan za 24. septembar.

Boris Radovanović je dovezen u novosadsku Palatu pravde uz pojačane mere bezbednosti u marici, uz policijska vozila pod rotacijama. U sudnici ga je čuvalo pet zatorskih čuvara koji su mu bili veoma blizu i  munjevito reagovali na svaki njegov pokret.

Njegov branilac advokat Zoran Prošić je napomenuo da se Radovanović sam prijavio policiji u Grčkoj te da je sam tražio izručenje Srbiji radi ponovnog suđenja.

Podsetimo, Boris Radovanović je u odsustvu osuđen na dve decenije zatvora zbog 30 pljački. Krivični postupak je pravosnažno okončan u avgustu 2014. godine, a osim zatvorske kazne, tada mu je izrečena i mera obaveznog lečenja od narkomanije.

Optuženi je, posle višegodišnjeg bekstva, uhapšen 22. decembra 2016. u Solunu, a nakon molbe Ministarstva pravde upućene grčkim vlastima, isporučen je našoj zemlji polovinom prošle godine.

Inače, Radovanović, kome se 2009. godine sudilo zbog razbojništava, pobegao je zatvorskim čuvarima početkom avgusta te godine, kada je imao zakazan pregled kod zubara. To mu je bio treći dolazak u privatnu ordinaciju u Ulici Augusta Cesarca u Novom Sadu. Njemu su ruke, navodno, propisno bile vezane lisicama, ali kada su zatvorski stražari otvorili vrata policijskog vozila, Radovanović je jednog od njih odgurnuo i dao se u beg. Na raskrsnici ulica Laze Kostića i Augusta Cesarca, desetak metara dalje, na motoru je bio vozač s kacigom na glavi i čekao Radovanovića. Navodno, čuvar je potrčao za njim, upozoravajući ga da stane, ali je vozač sa saputnikom beguncem, dao gas i pobegao.

Radovanović je pre toga bio u pritvoru novosadskog Okružnog zatvora na Klisi od kraja januara 2008. godine, kada je lišen slobode s još jednim sugrađaninom, neposredno posle razbojništva u jednoj radnji. Kako smo pisali, on je ranije zbog krađa i razbojništava u zatvoru proveo šest godina.

M. Vujačić

Autor:
Pošaljite komentar
Ginisa na sud dovode iz Padinske Skele

Ginisa na sud dovode iz Padinske Skele

28.05.2018. 10:42 10:55
Ginis rekao da mu nije dobro, sud traži medicinsko veštačenje

Ginis rekao da mu nije dobro, sud traži medicinsko veštačenje

19.04.2018. 08:21 08:24