Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Prirodna detoksikacija uz pomoć začina

07.05.2018. 12:18 12:23
Piše:
Foto: pixabay.com

Kako biste ojačali imunitet i uklonili toksine, pokušajte prirodno da očistite telo biljkama. Postoje četiri biljke koje su jeftine, lako dostupne, a koje možete da koristite u detoksifikaciji tela.

Origano: Ova biljka ima dugu medicinsku primenu. Vrlo je hranljiva, prepuna fitonutrijentima i pokazuje snažno antioksidativno svojstvo.

Izvor je vitamina E i K, vlakana, gvožđa, mangana, kalcijuma i omega-3 masnih kiselina.

Osim toga, origano pomaže u održavanju zdravog disajnog sistema. Koristan je u borbi protiv jakih alergija, bronhitisa i prehlade, dok je ulje origana pokazalo neverovatne rezultate u lečenju infekcija.

Ruzmarin: Ova  mirisna biljka koristi se u mnogim jelima, kao i u kozmetici. Ruzmarin ima prirodno antibakterijsko, protivupalno i antitumorsko dejstvo.

Ulje ruzmarina pomaže jačanju imunološkog sistema, zaštiti središnjeg nervnog sistema, olakša bol u mišićima i zglobovima, a karnolska kiselina u ruzmarinu štiti od senilne degeneracije i nastanka Alchajmerove bolesti. Takođe je vrlo efikasan i u smanjenju stresa.

Korijander: Jedna od najstarijih poznatih biljaka. Najčešće se koristi u meksičkim jelima. Sastojci korijandera omogućavaju regulaciju nivoa glukoze u krvi, a pomažu i kod smanjenja lošeg holesterola.

Osim toga, ova moćna biljka deluje antimikrobno, antibakterijski i protivupalno.

Peršun: Kao i ruzmarin, peršun je prirodni anti-kancerogen. Deluje protivupalno i odličan je način za poboljšanje zdravlja srca, jačanje kostiju i kontrolu šećera u krvi.

Kako pročistiti telo?

1. Upalite difuzor dok spavate, stavite hladnu vodu, dodajte dve kapi svakog ulja uz dve kapi ulja lavande za miris.

2. Na nedelju dana u svoj jelovnik ubacite zeleni smuti s ruzmarinom, korijandarom, origanom i peršunom.

3. U vodu dodajte nekoliko listića od svake biljke i ostavite dva sata u frižideru. Dodajte nekoliko kriški limuna i konzumirajte hladno. Tokom zime, ovaj napitak može da se konzumira topao uz dodatak malo meda.

Piše:
Pošaljite komentar
Letnji detoks lubenicama: Sladite se i mršavite

Letnji detoks lubenicama: Sladite se i mršavite

21.07.2017. 12:09 12:15
Detoksikacija - veliko spremanje organizma

Detoksikacija - veliko spremanje organizma

23.01.2017. 17:40 11:39