Recept dana: Marinirani losos
Marinada s đumbirom daće odrescima od lososa svežinu i aromatično-ljutkasti ukus. Ovako moćna kombinacija energičan je podsticaj imunitetu, te je zima na izmaku idealno vreme da je isprobate.
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 g lososa,
- 2 kašičice naribanog svežeg đumbira,
- 2 kašičice vegete,
- 3 čena belog luka,
- 2 kašike susamovog ulja,
- sok od pola limete,
- 2 kašike soja sosa,
- kašičica žutog šećera,
- 1 ljuta papričica,
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
1. Odreske lososa natrljati naribanim đumbirom, vegetom i protisnutim belim lukom.
2. Preliti susamovim uljem, sokom limete, soja sosom, pa na kraju posuti žutim šećerom i iseckanom ljutom papričicom.
3. Losos marinirati oko sat vremena, a zatim ga peći na zagrejanom maslinovom ulju sa svake strane oko 5 minuta.
4. Ovako pripremljen losos poslužiti uz kuvani brokoli i šargarepu iseckanu na štapiće.