U Lokvama održana trinaesta Švarglijada
LOKVE: Lokvanci od davnina pa sve do danas neguju kult zemlje i poljskih radova. Uz teške seljačke poslove na njivama, išla je i specifična hrana uglavnom od mesnih prerađevina kao što su slanina, švargla, yigernjača i drugo.
U vremenima kad nije bilo zamrzivača to se sušilo na dimu i mrazu i moglo je da traje do sledećeg svinjokolja. Minulog vikenda se došlo i do 13. Švarglijade, kao turističko – privredne manifestacije s ciljem popularizacije ovog i srodnih specijaliteta. U petak su se takmičili amateri, koji su pripremali švarglu po receptima svojih predaka, a u subotu glavnu reč su vodili profesionalci iz mini-mesara.
Švarglijadu je otvorio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Milorad Malić, poželeo je da tu bude još veći broj izlagača iz cele Srbije, što doprinosi bržem razvoju sela, posebno stočarstva, pa i izvozu hrane. Pozvao je poljoprivrednike na otvoreni pokrajinski konkus za sredstva za nabavku mehanizacije pod povoljnim uslovima. Predsednik Skupštine opštine Alibunar Siniša Gavrančić potvrdio je da će i ubuduće opština pomagati ovu i slične manifestacije.
Po odluci žirija najbolju švarglu amatera spremila je ekipa „Mali raj“ iz mesta domaćina, druga je bila komšijska ekipa „Ilanya“, a treća opet domaća „Piretoks“. Pobednici su nagrađeni sa po jednim yakom koncentrata, hrane za svinje. Male klanice nadmetale su se za glavne nagrade. Za pobednika Švarglijade proglašena je mesara „Burjan“ iz Pančeva, drugo mesto je pripalo mesari „Turi“, a treće „Pap“, obe iz Skorenovca.
Glavni organizator Georgice Sfera nije krio zadovoljstvo, „Švarglijadu“ je posetilo više od hiljadu posetilaca koji su otišli kući sa prepunim cegerima i kesama mesnih prerađevina. Bilo je tu i štandova sa domaćim rakijama, pekarskih proizvoda, domaćini su nudili meze i vruće rakije u neograničenim količinama.
-U našim prodavnicama imamo oko 80 proizvoda koji se spravljaju po originalnim porodičnim receptima i mađarskih, slovačkih, rumunskih, čeških, nekada i nemačkih i drugih vojvođanskih mesta. Ovo su pre svega zanatski proizvodi, onakvi kakve su spremali naši preci, ali uz poštovanje tehnoloških normi prizvodnje. Imamo oko 70 zaposlenih što je za naš Skorenovac veoma važno – reče Marija Pap iz mesare „Pap”.
Na štandu novobečejskog „Promesa bila je široka lepeza ponuđenih prerađevina, isticala se suva slanina u jednom komadu, a mesara „Turi“ iz Skorenovca imala je bogat izbor kobasica za svačiji yep.
Prvi put tu je bio i štand Razvojnog fonda Vojvodine, Dejan Slavujević reče da za registrovana domaćinsva imaju bogat asortiman kredita sa niskom kamatom za nabavku mehanizacije, pa čak i zemljišta na višegodišnju otplatu i sa kamatom koju nijedna banka u svojoj ponudi nema. „Eto, krenuli smo na ovakve
manifestacije u susret poloprivrednicima i već imamo povećan broj interesanata“, reče Slavujević.
R. Jovanović