У Локвама одржана тринаеста Шварглијада
ЛОКВЕ: Локванци од давнина па све до данас негују култ земље и пољских радова. Уз тешке сељачке послове на њивама, ишла је и специфична храна углавном од месних прерађевина као што су сланина, шваргла, yigеrnjača и друго.
У временима кад није било замрзивача то се сушило на диму и мразу и могло је да траје до следећег свињокоља. Минулог викенда се дошло и до 13. Шварглијаде, као туристичко – привредне манифестације с циљем популаризације овог и сродних специјалитета. У петак су се такмичили аматери, који су припремали шварглу по рецептима својих предака, а у суботу главну реч су водили професионалци из мини-месара.
Шварглијаду је отворио помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Милорад Малић, пожелео је да ту буде још већи број излагача из целе Србије, што доприноси бржем развоју села, посебно сточарства, па и извозу хране. Позвао је пољопривреднике на отворени покрајински конкус за средства за набавку механизације под повољним условима. Председник Скупштине општине Алибунар Синиша Гавранчић потврдио је да ће и убудуће општина помагати ову и сличне манифестације.
По одлуци жирија најбољу шварглу аматера спремила је екипа „Мали рај“ из места домаћина, друга је била комшијска екипа „Ilanya“, а трећа опет домаћа „Пиретокс“. Победници су награђени са по једним yakom концентрата, хране за свиње. Мале кланице надметале су се за главне награде. За победника Шварглијаде проглашена је месара „Бурјан“ из Панчева, друго место је припало месари „Тури“, а треће „Пап“, обе из Скореновца.
Главни организатор Георгице Сфера није крио задовољство, „Шварглијаду“ је посетило више од хиљаду посетилаца који су отишли кући са препуним цегерима и кесама месних прерађевина. Било је ту и штандова са домаћим ракијама, пекарских производа, домаћини су нудили мезе и вруће ракије у неограниченим количинама.
-У нашим продавницама имамо око 80 производа који се справљају по оригиналним породичним рецептима и мађарских, словачких, румунских, чешких, некада и немачких и других војвођанских места. Ово су пре свега занатски производи, онакви какве су спремали наши преци, али уз поштовање технолошких норми призводње. Имамо око 70 запослених што је за наш Скореновац веома важно – рече Марија Пап из месаре „Пап”.
На штанду новобечејског „Промеса била је широка лепеза понуђених прерађевина, истицала се сува сланина у једном комаду, а месара „Тури“ из Скореновца имала је богат избор кобасица за свачији yеp.
Први пут ту је био и штанд Развојног фонда Војводине, Дејан Славујевић рече да за регистрована домаћинсва имају богат асортиман кредита са ниском каматом за набавку механизације, па чак и земљишта на вишегодишњу отплату и са каматом коју ниједна банка у својој понуди нема. „Ето, кренули смо на овакве
манифестације у сусрет полопривредницима и већ имамо повећан број интересаната“, рече Славујевић.
Р. Јовановић