Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Policajci na intervenciju često idu bez pancira

21.12.2017. 08:44 08:57
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Policijski službenik Srđan Petrović (42) ubijen je utorak ujutro prilikom intervencije u selu Bare, kod Požarevca, kada je Dobrivoje Živković (69) u njega ispalio više hitaca iz automatske puške, a potom se zaključao u svoju kuću u kojoj nije bilo drugih ukućana.

Policajac Petrović je zadobio teške povrede od kojih je preminuo na putu ka bolnici.

Podsećamo, zet je Živkovića, nakon međusobne svađe, prijavio policiji da u nelegalnom posedu ima automatsku pušku. Nakon prijave, na lice mesta je upućena patrola policije.

U jednom trenutku, kada je policajac Petrović pokušao da uđe u dvorište da bi proverio ima li možda još nekoga u kući, Živković je ispalio više hitaca iz automatske puške i smrtno ranio policijskog službenika.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ubistvo policajca Srđana Petrovića pokazuje koliko je težak posao koji svakodnevno obavljaju policijski službenici.

Kako je naglasio, veoma je važno da građani znaju da policajci svakodnevno rizikuju svoje živote obavljajući svoje aktivnosti i koliko se svakodnevno bore da oni budu bezbedni i sigurni, da naša deca budu slobodna, da Srbija bude mirna i stabilna.

Nezavisni policijski sindikat Srbije ukazuje na to da pomenuti slučaj otvara brojna pitanja, a pre svega o rizicima s kojima se policijski službenici svakodnevno susreću.

Ovo nije jedinstven slučaj da policajac smrtno strada dok je na dužnosti.

Setimo se onog iz 2009. godine kada je, posle pljačke zlatare, u Novom Sadu ubijen Vladimir Grandić, koji je bio na službenoj dužnosti.

Krajem oktobra 2011. godine, prilikom intervencije u Ledincima, poginuo je Siniša Hrnjez. On je stradao, poput Srđana Petrovića, kada je policija intervenisala zbog nasilja u porodici.

Nenad Ljubišić iz Strukovnog udruženja policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs” kaže za naš list da se, nažalost, dešava da naizgled bezazlene intervencije poprime tragičan ishod.

U Sindikatu srpske policije kažu da ne prođe mnogo vremena, a da policajac ne pogine na dužnosti.

Iako policajci imaju određenu pripadajuću opremu i uniformu na ličnom zaduženju, tu ne spadaju zaštitni prsluci. Njih uzimaju prilikom intervencije. 


Od 2015. ubijeno 15 čuvara reda

Od 2001. do 2016. godine ubijeno je čak 15 policajaca. U poslednjih sedam godina ometanja policijskih službenika u obavljanju službene dužnosti bilo je u proseku tri dnevno.

Broj napada na policijske službenike u 2016. godini smanjen je u odnosu na 2015, kada ih je bilo 1.580, ali je i dalje neprihvatljiv.

U prvih šest meseci ove godine bilo je 55 slučajeva sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje, napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti bilo je 168, ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti 227, a vređanja službenog lica u vršenju službene dužnosti 445.


Kao glavni uzrok takvom stanju srpske policije vidimo nedovoljnu obučenost i opremljenost policajaca, kaže Dragan Žebeljan predsednik Sindikata policije “Sloga”.

Prema njegovim rečima, kao i uvek nadležni kao razlog tome navode nedostatak finansija i ekonomsku recesiju koja pogađa policiju.

Svakodnevno ćemo nadležnima u MUP-u postavljati određena pitanja, sve dok ne preduzmu konkretne mere da bi se crna statistika u policiji smanjila, poručuje Žebeljan.

Taj sindikat ukazao je na još jednu činjenicu koja se tiče bezbednosti srpskih policajaca, a to je da 90 odsto policijskih službenih automobila nema odgovarajuću opremu.

Policijski službenik, shodno Zakonu o policiji, pri obavljanju policijskih poslova može upotrebiti vatreno oružje samo ako upotrebom drugih sredstava prinude ne može postići zakoniti cilj u izvršenju zadatka i kad je apsolutno nužno da od sebe ili drugog odbije istovremeni protivpravni napad kojim se ugrožava njegov život ili život drugog lica.

Protivpravnim napadom kojim se ugrožava život policijskog službenika ili život drugog lica u smislu zakona smatra se napad vatrenim oružjem, imitacijom vatrenog oružja, opasnim oruđem ili drugim predmetom, odnosno napad na neki drugi način kojim se može ugroziti život policijskog službenika ili život drugog lica.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
MUP: Policijac u Novom Pazaru ranjen u stomak

MUP: Policijac u Novom Pazaru ranjen u stomak

07.09.2017. 23:29 00:01
Povredili policajca pa oslobođeni

Povredili policajca pa oslobođeni

08.12.2017. 10:22 10:25
Napao policajce, završio u pritvoru

Napao policajce, završio u pritvoru

27.10.2017. 13:52 13:54