Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Slikama se proslavila u svetu, a cenzurisali su je u Beogradu

27.11.2017. 09:04 09:11
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

BEČEJ: Ameriku je sofisticirano erotičnim slikama i fascinirala i šokirala, Francusku oduševila, a kako će biti prihvaćena u Srbiji, bečejska akademska slikarka Tijana Grujić je očekivala da sazna nakon postavke, koja je sinoć trebalo da bude otvorena u klubu prestoničkog Narodnog pozorišta.

Pripremila je 15 novih eksponata, za rezervu ponela, ako bude mesta i šest, već viđenih u Njujorku, a onda nečuveni skandal: u subotu u ponoć je saznala da zakupac prostora kluba, bez ikakvog obrazloženja, zahteva da već okačena platna skine.

„Nadala sam se da će mi u Beogradu biti lakše nego u inostranstvu jer sam među svojima“, vidno je razočarana Tijana.

Kaže da je odabrala da otvaranje bude u nedelju pa da povede njoj drage ljudi iz Bečeja, koji su joj pomogli da krene u svet, ali nije mogla očekivati da će biti cenzurisana.

O njoj smo pisali po povrataku iz SAD. U međuvremenu je krajem septembra bila u Francuskoj. Na Azurnoj obali u Kanu, izložba sajamskog tipa, koju je organizovala unuka Pabla Pikasa, Marina, okupila je više od 500 stvaralaca iz čitavog sveta.

„Nastup u Francuskoj je deo ugovora sa švedskom galeristkinjom Mihaelom Himelstrom, kojoj hvala što me je uključila u svetske tokove, ali nismo nastavile saradnju jer sam uspostavila nove kontakte, veće su mi ambicije i ona bi ih teško mogla pratiti. Prvo sam napravila ugovor na tri meseca s jednom geleristkinjom iz Kana, koja priprema postavku u novoj galeriji za 2. decembar s tematikom erotike. Ostavila sam joj šest slika u formatima 60 puta 60 centimetara jer je to bilo pravilo moje bivše „menayerke“, dok su Francuzi su „ludi“ za većim eksponatima, čak su mi nudili da oslikam čitav zid u nekim „kućama ljubavi“. Inače, zaista su fantastična publika. Gledali su slike, odlazili, vraćali se i fotografisali se kraj njih. Videli su da u katalogu piše da sam iz Srbije i odmah me povezivali s Novakom Đokovićem. Nole, divno je što postojiš!“, naglašava umetnica.

Ona se iz Pariza vratila prepuna lepih utisaka jer je pozvana da učestvuje u postavci oko hiljadu umetnika iz svih delova planete u gigantskoj galeriji „Karusel“, koja je ispod muzejskog kompleksa Luvr.

„Nedaleko, na Šanzelizeu, bio je veliki sajam dizajna i konceptualne umetnosti pa je postojao strah da naša izložba neće biti dovoljno posećena. No, zainteresovanost je bila izuzetna i publika nas je prosto „zatrpala“. Uspostavila sam i tu nekoliko kontakata. Jedna gospođa, rođena Sarajka, čiji je otac 1957. došao u Pariz i poznat je po pomoći slikarima s naših prostora, ima galeriju sa savršenim uslovima u elitnom delu grada, ponudila mi je saradnju. Predložila je, čak, da oformim „balkansku grupu“ i nastupimo zajedno jer bi nas to manje koštalo i sami bismo odredili termin dvonedeljne prodajne postavke. Ostavila sam joj šest slika za početak. Jedna pak kreatorka, poreklom iz Brčkog, oduševljena je mojim stajlingom s motivima erotskih slika“, smeška se Tijana.

Uprkos „razvodu“, neće ništa loše reći o bivšem impresariju, mada nije bilo koristi od saradnje jer ona nije, ko zna iz kojih razloga, bila suviše zainteresovana za prodaju slika, na šta se ugovorom obavezala. 

„Ponuđeno mi je i da u Francuskoj tokom školskog raspusta slikam za poznatog kupca velike formate, dva puta tri metra. Prihvatljivije mi je da budem u Parizu nego u Kanu jer imam rođake u francuskoj prestonici i obezbeđen besplatan smeštaj, što je vrlo bitno. Važno je da krene prodaja, a onda su tu nove mogućnosti“, nepropravljivi je optimista.  


Skladan brak u mraku

Tijanu je iznenadilo koliko je SAD, samoprokalamovana „zemlja sloboda“, zapravo zakopčana. Često su je posetioci izložbe pitali odakle crpi inspiraciju za svoja platna s erotskim motivima, a kad bi rekla – iz sopstvenog iskustva i vizije, oduševljavali se njenom otvorenošću i nekonvencionalnošću. Jedna dama joj je donela kafu i tokom razgovora priznala koliko su njeni zemljaci konzervativni. Recimo, ona živi u skladnom braku već tridesetak godina, ali je suprug nikad nije video golu jer pre svlačenja i odlaska u krevet obavezno gasi svetlo. 


A ona već može sasvim kompetentno da pravi kulturološke paralele između Novog sveta i Starog kontinenta.

„Amerikanci su iznenađujuće stidljivi, dok su Francuzi ludi za seksom i izuzetno sam ih intrigirala. Puni su pitanja i oduševljeni što žena radi slike s erotskom tematikom jer smatraju to odrazom njene slobode. Zanimalo ih je i razmišljam li da promenim boju puti aktera ili možda, slikam istopolne osobe u ljubavnom zanosu. Predlagali su, takođe, da dođem i slikam u Francuskoj da bih izbegla papirološke probleme prilikom iznošenja slika iz zemlje. Puni su ideja i još čekam da mi se sve iskristališe u glavi“, priznaje je umetnica, koja je paralelno i profesorka bečejske osmoljetke „Zdravko Gložanski“.

Za Beograd je spremila 15 novih eksponata formata 100 puta 70 centimetara, a ako bude mesta, postaviće i šest, već viđenih u Njujorku.

„Baš sam znatiželjna šta će proizaći iz tog performansa jer se kod nas, osim „Dnevnika“, nisam uspela probiti u medije“, vajka se umetnica. 

Vlastimir Jankov

Autor:
Pošaljite komentar