clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сликама се прославила у свету, а цензурисали су је у Београду

27.11.2017. 09:04 09:11
Пише:
Извор: Приватна архива

БЕЧЕЈ: Америку је софистицирано еротичним сликама и фасцинирала и шокирала, Француску одушевила, а како ће бити прихваћена у Србији, бечејска академска сликарка Тијана Грујић је очекивала да сазна након поставке, која је синоћ требало да буде отворена у клубу престоничког Народног позоришта.

Припремила је 15 нових експоната, за резерву понела, ако буде места и шест, већ виђених у Њујорку, а онда нечувени скандал: у суботу у поноћ је сазнала да закупац простора клуба, без икаквог образложења, захтева да већ окачена платна скине.

„Надала сам се да ће ми у Београду бити лакше него у иностранству јер сам међу својима“, видно је разочарана Тијана.

Каже да је одабрала да отварање буде у недељу па да поведе њој драге људи из Бечеја, који су јој помогли да крене у свет, али није могла очекивати да ће бити цензурисана.

О њој смо писали по повратаку из САД. У међувремену је крајем септембра била у Француској. На Азурној обали у Кану, изложба сајамског типа, коју је организовала унука Пабла Пикаса, Марина, окупила је више од 500 стваралаца из читавог света.

„Наступ у Француској је део уговора са шведском галеристкињом Михаелом Химелстром, којој хвала што ме је укључила у светске токове, али нисмо наставиле сарадњу јер сам успоставила нове контакте, веће су ми амбиције и она би их тешко могла пратити. Прво сам направила уговор на три месеца с једном гелеристкињом из Кана, која припрема поставку у новој галерији за 2. децембар с тематиком еротике. Оставила сам јој шест слика у форматима 60 пута 60 центиметара јер је то било правило моје бивше „mеnayеrkе“, док су Французи су „луди“ за већим експонатима, чак су ми нудили да осликам читав зид у неким „кућама љубави“. Иначе, заиста су фантастична публика. Гледали су слике, одлазили, враћали се и фотографисали се крај њих. Видели су да у каталогу пише да сам из Србије и одмах ме повезивали с Новаком Ђоковићем. Ноле, дивно је што постојиш!“, наглашава уметница.

Она се из Париза вратила препуна лепих утисака јер је позвана да учествује у поставци око хиљаду уметника из свих делова планете у гигантској галерији „Карусел“, која је испод музејског комплекса Лувр.

„Недалеко, на Шанзелизеу, био је велики сајам дизајна и концептуалне уметности па је постојао страх да наша изложба неће бити довољно посећена. Но, заинтересованост је била изузетна и публика нас је просто „затрпала“. Успоставила сам и ту неколико контаката. Једна госпођа, рођена Сарајка, чији је отац 1957. дошао у Париз и познат је по помоћи сликарима с наших простора, има галерију са савршеним условима у елитном делу града, понудила ми је сарадњу. Предложила је, чак, да оформим „балканску групу“ и наступимо заједно јер би нас то мање коштало и сами бисмо одредили термин двонедељне продајне поставке. Оставила сам јој шест слика за почетак. Једна пак креаторка, пореклом из Брчког, одушевљена је мојим стајлингом с мотивима еротских слика“, смешка се Тијана.

Упркос „разводу“, неће ништа лоше рећи о бившем импресарију, мада није било користи од сарадње јер она није, ко зна из којих разлога, била сувише заинтересована за продају слика, на шта се уговором обавезала. 

„Понуђено ми је и да у Француској током школског распуста сликам за познатог купца велике формате, два пута три метра. Прихватљивије ми је да будем у Паризу него у Кану јер имам рођаке у француској престоници и обезбеђен бесплатан смештај, што је врло битно. Важно је да крене продаја, а онда су ту нове могућности“, непроправљиви је оптимиста.  


Складан брак у мраку

Тијану је изненадило колико је САД, самопрокаламована „земља слобода“, заправо закопчана. Често су је посетиоци изложбе питали одакле црпи инспирацију за своја платна с еротским мотивима, а кад би рекла – из сопственог искуства и визије, одушевљавали се њеном отвореношћу и неконвенционалношћу. Једна дама јој је донела кафу и током разговора признала колико су њени земљаци конзервативни. Рецимо, она живи у складном браку већ тридесетак година, али је супруг никад није видео голу јер пре свлачења и одласка у кревет обавезно гаси светло. 


А она већ може сасвим компетентно да прави културолошке паралеле између Новог света и Старог континента.

„Американци су изненађујуће стидљиви, док су Французи луди за сексом и изузетно сам их интригирала. Пуни су питања и одушевљени што жена ради слике с еротском тематиком јер сматрају то одразом њене слободе. Занимало их је и размишљам ли да променим боју пути актера или можда, сликам истополне особе у љубавном заносу. Предлагали су, такође, да дођем и сликам у Француској да бих избегла папиролошке проблеме приликом изношења слика из земље. Пуни су идеја и још чекам да ми се све искристалише у глави“, признаје је уметница, која је паралелно и професорка бечејске осмољетке „Здравко Гложански“.

За Београд је спремила 15 нових експоната формата 100 пута 70 центиметара, а ако буде места, поставиће и шест, већ виђених у Њујорку.

„Баш сам знатижељна шта ће произаћи из тог перформанса јер се код нас, осим „Дневника“, нисам успела пробити у медије“, вајка се уметница. 

Властимир Јанков

Аутор:
Пошаљите коментар