Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kodeksi Danila Vuksanovića u Biblioteci šabačkoj

09.11.2017. 11:23 11:27
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: U Biblioteci šabačkoj, u sklopu obeležavanja 170 godina jednog od najstarijih srpskih čitališta, juče je otvorena izložba „Kodeksi Danila Vuksanovića, slike i objekti” na kojoj se poznati novosadski umetnik predstavio radovima nastalim u poslednjih nekoliko godina.

Reč je o izboru iz tri umetnikova ciklusa u kojima se bavi knjigom ili tekstom kao objektom unutar slike, ili istorijskim ličnostima iz sveta književnosti.

Ovom postavkom je na svojevrstan način obeleženo i dve decenije od prve Vuksanovićeve samostalne izložbe, priređene u Galeriji „Most”

Analizirajući „Kodekse...”, istoričarka umetnosti Tatjana Marković skrenula je pažnju da su na predstavljenim radovima, na umetniku svojstven način, napravljeni simbioza tradicionalnog i aktuelnog, slikarskog poteza i aplicirane knjige, sinteza slike i teksta u kojoj slovo, reč ili knjiga postaju esencijalni likovni elementi.

Slojevitost Vuksanovićeve slike proizilazi, ne samo iz bogatstva likovnih elemenata i simbolike reči kao najvažnije odrednice ljudskog roda, nego i iz habitusa umetnika erudite, navodi Tatjana Marković.

Danilo Vuksanović je rođen 1973. godine u Somboru. Diplomirao je 1998. na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, smer grafika, a magistrirao je na smeru crtanje.

Zaposlen je u Galeriji Matice srpske kao viši konzervator-restaurator umetničkih dela na papiru, gde je urednik edicije izložbi Tradicija i savremeno stvaralaštvo.

Samostalno je izlagao više od 40 puta u zemlji i inostranstvu: SAD, Italija, Mađarska...

Nedavno se našao među 150 umetnika iz celog sveta na velikoj izložbi u Frajburgu “Reči stvaraju slike”, u Erns Lange Hausu, posvećenoj 500-godišnjici Reformacije, gde je izložio rad sa elementima ćiriličnih slova.

Rad je posvećen baroknoj ćirilici Hristofora Žefarovića, zapravo jednoj interpretaciji stare štampane ćirilice. Reč je, inače, o digitalnom printu na platnu, kaže Vuksanović za „Dnevnik”.

U domenu konzervacije i restauracije poslednjih meseci radio je Vuksanović na restauraciji oleografije Paje Jovanovića “Čas mačevanja” za izložbu u Sofiji “Senke orijentalizma”, kao i na litografijama Dimitrija Avramovića, koje su izložene u Galeriji Matice srpske.

Inače, za nedavnu proslavu 170 godina Galerije Matice srpske u Tekelijanumu u Budimpešti izradio je plaketu Demetra privodi učenika Atini Paladi, koju je posle posrebrila 

Reč je o parafraziranom prikazu alegorijske kompozicije sa vrha stare zgrade Tekelijanuma. Prikaz, preuzet sa klasicističke skulpture vajara Ferenca Urla iz 1840. godine, grafički je modifikovan. Mitološka i poučna, značenjski višeslojno uobličena alegorija, zapravo nas podseća na lapidarijum, zbirku skulptura koja je sa atike nekadašnjeg zdanja Tekelijanuma označavala program Save Tekelije sadržan u poznatoj sentenci koja glasi: Tekelija učenicima, pojašnjava umetnik.

Danilo Vuksanović upravo priprema umetničku mapu pod naslovom “Heruvimi novog doba” sa motivima petrovaradinske bitke, koja počinje portretom Evgenija Savojskog.

U pitanju su kolaži u kombinovanoj tehnici na platnu, a mapu će pratiti i tekst Ognjena Karanovića.

Takođe, uskoro će iz štampe izaći i knjiga “Dijafragmenti”, sa odabranim Vuksanovićevim likovnim kritikama i zapisima o aktuelnim kretanjima na domaćoj likovnoj sceni, koje će pratiti i reprodukcije zastupljenih umetnika: Govoreći o drugima, umetnik često mnogo toga kaže i o sebi...

Izložba u Biblioteci šabačkoj „Kodeksi Danila Vuksanovića, slike i objekti” otvorena je do 22. novembra.

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar
Izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017" u Kući legata

Izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017" u Kući legata

06.11.2017. 13:09 13:15
Izložba fotografija u Muzeju Vojvodine: Skulpturalni predeo Nordlanda

Izložba fotografija u Muzeju Vojvodine: Skulpturalni predeo Nordlanda

02.11.2017. 22:47 22:48