Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Hiljadu posetilaca na međunarodnom takmičenju bajkera (Foto)

15.10.2017. 13:37 23:16
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Takmičari u bemiks i mauntinbajk fristajlu iz Poljske, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Češke i Srbije oduševili su juče Novosađane kojih je bilo skoro hiljadu, koji su posetili terene “Bukovac Bike Park Crew”.

Organizatori Nikola Lukičić, Bojan Jakešević, Petar Utornik, Ranko Dabović i Željko Milanović potrudili su se da opravdaju očekivanja svih ljubitelja ovog alternativnog sporta na trenutno najboljem terenu za bajkere u regionu.

Velika posećenost govori da su Novosađani sve više zainteresovani i za malo drugačije sportove.

Da je mauntinbajk sve atraktivniji govori i činjenica da su juče izvedeni skokovi i trikovi koji su posetiocima, kojih je bilo i iz država regiona, oduzimali dah.

"Bilo je dvadesetak takmičara i poslužilo nas je lepo vreme, iako nam vetar nije išao na ruku, sve je proteklo u savršenom redu, na naše veliko zadovoljstvo", kaže organizator Nikola Lukičić, koji je i sam bajker i jedan od zaslužnih što Novi Sad danas ima ozbiljne sloup kors terene.

Na takmičenju pod nazivom “Quatermile Slopestyle” mogli su se videti razni trikovi, okreti, skokovi od tri metra kada biciklisti lete, a pogled puca na obronke Fruške gore. Idealna lokacija za stazu koju mnogi smatraju srpski “drimlajn”.

"Konstantno unapređujemo i dodajemo nove staze, a imamo i onu za početnike, dok je takmičarska duga 350 metara i sastoji se od deset skokova, a na svakom po pravilima treba da se izvede neki trik", kaže Lukičić i dodaje da se na terenima nalazi i kružna staza, na kojoj je poenta da se ne vrte pedale, već da se “pumpa” bicikli, a kako i sama veština govori staza se naziva “pump track”.

Ovaj sport je najlepši zbog društva, energije i adrenalina, i razvijate drugu motoriku, kretanje, stil, pa i život, jer to nije sport sa loptom na koji su svi navikli, a bez zaštitne opreme nemojte ni da pomislite da počnete da vozite (takmičar Ivan Adamov)

Mnogi sponzori su pomogli ovu ekipu entuzijasta kako bi takmičenje izgledalo vrhunski, a nabrojaćemo samo neke od njih „Oukli“, „Jason“, „Red bul“, „Societe Generale“, „Dunav osiguranje“, „Invikta bajk“.

Sudije Marko Draguljić iz Slovenije, Viktor Nikolić iz Novog Sada, Karol Kirk iz Poljske, dok se Željko Milanović, mnogima poznat kao sudija ekstremnih sportova, ovog puta našao u voditeljskoj ulozi.

"Prvo i treće mesto osvojili su Poljaci, dok je drugo mesto otišlo Hrvatu", kaže sudija Nikolić i dodaje da nažalost naša dva takmičara nisu osvojila nijednu nagradu. Prema njegovim rečima, mi se nismo bolje plasirali jer smo lenji i dodaje da možda drugi imaju bolju opremu i biciklove, jer imaju više sredstava, ali mi imamo najbolji teren u regionu.

Željko Milanović nam je dao rezultate pobednika i pre zvaničnog saopštenja, kada ni takmičari nisu znali pobednike, a mi smo obećali da ćemo tekst objaviti nakon proglašenja, koje je održano na after partiju kod Firčija kasno u noć.

"Prvo mesto osvojio je Poljak Pavel Stahak, drugo mesto osvojio je Igor Vukadinović Poki iz Osijeka i treće mesto takođe je odeo Poljak Sebastijan Kočara, koji je osvojio i nagradu za „best trik“ i nagradu „junak dana“ odneo je Žiga Šplinder Močilnik iz Slovenije koji ima 12 godina-", kaže Milanković i dodaje da je Žiga neopisiv talenat i jako je dobro vozio.

Milanović napominje da je ovo bio izuzetno visok nivo vozača i da su to sve regionalne zvezde.

"Juče nismo imali prilike da vidimo treću,već prvu klasu vozača. Primo Štanko, Leo Gamboc, Igor Vukadinović iz Poljske, su vozači koji voze svetska takmičenja- kaže Milanović i dodaje da je Fejsbuk stranica „Free ride Srbija“ mesto koje okuplja sve ljubitelje mauntin bajk sporta, ali i one koji žele da nauče nešto više o tome.  

Naš takmičar Dejan Milanko takmičio se u fristajlu koji je i sam učestvovao u izgradnji parka kaže da mu je ovo treće takmičenje ove godine, a da je zabava i dobro druženje glavni motiv prijave.

"Scena u celom svetu napreduje dosta brzo, pa tako i klinci dolaze do zavidnog nivoa znanja i veština. Mislim da je pet godina treninga minimum da bi se neko pojavio na takmičenju, međutim ovde smo videli vozače koji voze svega tri godine, pa voze stazu bez problema", kaže Milanko i napominje da u ovom sportu treba znati pasti, jer su padovi sastavni deo treninga, a jako je bitna i oprema. On kaže da je oprema dosta skupa, biciklovi na prvom mestu, dok zaštitna oprema može da traje i do deset godina.

Dešava se i da pri doskoku pukne neki deo bicikla, a što je on kvalitetniji, odnosno skuplji, manja je verovatnoća.

"Treba izdvojiti neki novac, koji je možda za Srbiju i prevelik ili u drugom slučaju naći sponzore", kaže Milanko.

Drugi baš takmičar Ivan Adamov trenira već 11 godina i kaže da se prvo morate opredeliti za disciplinu kojom želite da se bavite.

"Talenat nije presudan, bitno je samo da se dovoljno trudite. Trik ne može da se nauči dok se bar jednom ne padne, a padovi su neminovni. Veliki su džampovi i morate da osetite skok, jer idete i do četiri metra u visini, što nije malo, pa morate naučiti i da padnete", kaže Adamov i napominje da je ovaj sport najlepši zbog društva, energije i adrenalina, i razvijate drugu motoriku, kretanje, stil, pa i život, jer to nije sport sa loptom na koji su svi navikli, a bez zaštitne opreme nemojte ni da pomislite da počnete da vozite.

M.Stakić

Foto: Jelena Ivanović

Autor:
Pošaljite komentar