Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Okretanje želuca boljka većih pasa

15.10.2017. 11:01 11:08
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Torzija želuca je česta kod pasa sa dubokim grudnim košem, odnosno kod velikih rasa. Dešava se kada pas halapljivo jede, a zatim brzo ustane i počne da trči ili se igra, tada dolazi do torzije, prostim rečima okretanja želuca, koji je u stanju da se okrene i do 180 stepeni.

Ovo zvuči baš strašno, ali još gore izgleda kada se nađete u situaciji da pas počne da se baca po podu i trudi da se ispovraća, što je nemoguće, jer se želudac već okrenuo i začepio jednjak i dvanaestopalačno crevo. Dakle hrana u želucu stoji okrenuta i jedini spas je operacija. Simptomi torzije su naduvavanje stomaka psa koji počinje da izgleda neprirodno, zatim pokušaji povraćanja i vidna neprijatnost kroz koju pas prolazi.

Ukoliko ne reagujete na vreme i ne posetite prvog veterinara, pas će uginuti.

Ovo se desilo Časlavu zvanom Čaki, jedanaestogodišnjem irskom seteru koji je u sredu uveče imao operativni zahvat u ambulanti „Pet vet“. Veterinar Slobodan Kovačević prvo je uradio ultrazvuk, kako bi potvrdio svoje sumnje, da bi zatim saopštio lošu vest.

Ono što vlasnici mogu da primete jeste da pas krene da balavi, ne može da se namesti, neprijatno mu je, zatim pokušava da povraća, a ne može da povrati. Najvažniji simptom je veliki stomak koji prelazi granice grudnog koša

"Star je i postoji mogućnost da neće ustati nakon anestezije, ali to nam je jedino rešenje", rekao je veterinar, nakon čega se pas samo par minuta nakon toga našao na operativnom stolu, primajući inhalatornu anesteziju.

Da je Časlav došao sat vremena posle toga u ambulantu, ne bi mu bilo pomoći, tako da je brza reakcija vlasnika ključna u ovim momentima. Operacija je trajala više od sat vremena, i bilo je neophodno isprazniti sadržaj želuca i vratiti ga na svoje mesto.

Tim veterinara radio je brzo i sinhronizovano, bez napetosti sa željom da spasu psa kog poznaju i koji je već imao jednu operaciju pre pet godina, kada mu je stavljena šina kako bi ispravili otvoren prelom noge. Časlav je jedan blesavi irac, kojem jednostavno još nije došao kraj. Nakon operacije, u kojoj mu je vraćen želudac na mesto i prišiven za trbušni zid, kako se slučaj ne bi ponovio, bilo je najbitnije probuditi ga iz anestezije, jer zbog starosti srce i pluća više ne rade punim kapacitetom.

"Hajde Čaki, hajde budi se, nema sad spavanja, idemo u šetnju", vikali smo svi zatečeni u ambulanti, kako bi se pas trgao, pljeskali mu ispred očiju, što nije mnogo značilo, jer je katarakta zbog godina već uzela zamah, te je pas slabovid, i iz jednog mraka, trebao je da pređe u drugi, a kako mu objasniti koji je pravi. Počeli smo da ga drmusamo i malo po malo, pas je počeo da cvili i reži kako bi nam rekao da je u bolovima i da ga pustimo da spava.

Psi nakon ove operacije staju na noge, kod Časlava je to išlo malo teže, ali se ispravio i korakom pijanca hrabro zakoračio. Sledećih 48 sati bilo je ključno za oporavak, ali svi su bili srećni zbog uspešno završene operacije, osim psa koji je bio ošamućen i trebalo mu je još vremena da shvati šta se tačno desilo.

Veterinar dr Slobodan Kovačević objasnio je za „Dnevnik“ ovu pojavu za koju malo ljudi zna, a vrlo je opasna.

"Torzija želuca se često dešava kod rasa pasa koja imaju dubok grudni koš, i kod velikih rasa, skoro i da se ne dešava kod malih vrsta. Uglavnom se javlja posle hranjenja psa, kada nedugo potom pas počne da se igra da skače i dobar udeo u nastanku celog procesa ima i slezina koja je povezana sa želucem", objašnjava Kovačević i dodaje da želudac može da se rotira 90 stepeni, pa i 180, te se prilikom rotacije zatvara dotok u želudac, odnosno jednjak i izlaz iz želuca. Prema njegovim rečima, želudac se širi usled dejstva bakterija i dolazi do naduvavanja želuca koji može da poraste do enormne veličine, pritiska dijafragmu, otežava disanje i rad srca. Usled rotacije dolazi i do prekida cirkulacije u slezini i krvni sudovi na želucu, usled širenja želuca se stanje i prekinu cirkulaciju u njima.

"Zbog ovih mehaničkih promena, dolazi do promena i u samom krvotoku. Ono što vlasnici mogu da primete jeste da pas krene da balavi, ne može da se namesti, neprijatno mu je, zatim pokušava da povraća, a ne može da povrati. Najvažniji simptom je veliki stomak koji prelazi granice grudnog koša i zadnjeg luka rebara, ukoliko se prstom udari po stomaku čuje se zvuk kao da se udara u bubanj", kaže Kovačević i napominje da je najbitnije što pre reagovati i odvesti psa kod veterinara, jer jedini izlaz iz te situacije jeste hirurški zahvat.

On kaže da se nakon dolaska u ambulantu radi rendgen abdomena, gde se jasno vidi karakteristična slika zavrtanja želuca. Nakon toga, pristupa se hirurškom zahvatu što pre. Najbolji izgledi su ako postoji inhalatorna anestezija, zatim se daje brza infuzija u venu zbog poremećenosti cirkulacije.

"Nakon toga otvara se stomak i ispušta se polako skupljeni gas u želucu. Kada se on dovede na normalnu veličinu, onda se pristupa repoziciji, pa otvaranju želuca, nakon čega se isprazni želudac, odnosno izbaci sadržaj i nakon repozicije, izlazni deo želuca se zašije za trbušni zid, kako ne bi ponovo došlo do okretanja", kaže Kovačević i napominje da narednih 48 časova životinja mora biti na infuziji, hrana je zabranjena, a tečnosti uzima po malo i treći dan počinje da jede kašastu hranu u malim količinama.

Kovačević kaže da je poželjno da te rase koje su sklone ovoj pojavi da se hrane u dva, tri navrata dnevno, u manjim količinama. Za ove pse postoje i posebne posude za hranu, koje im ne dozvoljavaju da oni halapljivo jedu i nalaze se na određenoj visini u odnosu na pod, tačnije izdignute su.

Čaki je sada dobro i za koji dan opet će da šeta u svom omiljenom Futoškom parku, a samo brza i pravovremena reakcija je spasila život ovom seteru koji će imati još avantura pred sobom, kako se čini. Nadamo se lepih.

M. Stakić

Autor:
Pošaljite komentar