Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Akademsko zajedništvo za oblikovanje budućnosti

02.10.2017. 08:34 08:42
Piše:
Izvor: Rektor UNS profesor dr Dušan Nikolić Foto: Dnevnik.rs

Univerzitet u Novom Sadu prošle nedelje bio je domaćin dva velika i za obrazovanje u našoj zemlji izuzetno važna međunarodna skupa u okviru Mehanizma 16+1, a pod okriljem Inicijative „Jedan pojas, jedan put“ – Petog dijaloga o politikama u obrazovanju i Četvrtog konzorcijuma institucija visokog obrazovanja NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Po rečima rektora UNS-a profesora dr Dušana Nikolića ova dva skupa bila su tematski povezana, i dok su na prvom učestvovali visoki predstavnici resornih ministarstava država koje sarađuju u okviru Mehanizma 16 1, na drugom su bili predstavnici osamdeset univerziteta iz zemalja centralne i istočne Evrope i Kine. Na inicijativu UNS-a glavna tema oba skupa bila je zajedničko jačanje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja, s  ciljem da se definišu politički, pravni i organizacioni okviri za saradnju u toj oblasti.

 

Na rektorskom skupu usvojena je Platforma s osnovnim načelima kojima će se rukovoditi učesnici skupa ubuduće. Koje su ključne tačke ove platfome?

„Dogovoreno je da će se saradnja na zajedničkom jačanju kapaciteta u okviru Mehanizma 16 1 zasnivati na uzajamnom uvažavanju svih univerziteta zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, ravnopravnosti svih institucija i nepostojanju bilo kog oblika akademskog kolonijalizma, dobrovoljnom uključivanju u saradnju, interesu svih da se kroz saradnju omogući racionalnija upotreba resursa kojima univerziteti već raspolažu i potrebi da se planski i koordinisano stvaraju novi resursi koji mogu služiti svim univerzitetima. Takođe, utvrđeno je da su osnovni, zajednički  ciljevi napredak svake akademske zajednice koja učestvuje u ovom obliku saradnje, jačanje ukupnog potencijala u oblasti visokog obrazovanja, nauke i inovacija, povećanje atraktivnosti u akademskom svetu i motivisanje što većeg broja univerziteta da koriste njegove potencijale, kao i mogućnosti koje pruža Inicijativa pojas i put, i opšti prosperitet zemalja koje sarađuju u okviru Mehanizma 16 1 i Inicijative pojas i put.


Niko ne može imati sve

Koliko je saradnja o kojoj se razgovaralo ova dva dana i sa Kinom, ali i s ostalim zemljama učesnicama, važna za budućnost UNS-a?

„Univerzitet u Novom Sadu ima aktivnu i vrlo značajnu ulogu na međunarodnom planu. Veoma je važno što je od strane mnogih visokobrazovnih i naučnih institucija prepoznat i priznat za mesto na kom se mogu voditi konstruktivni dijalozi. Ove dve konferencije visokog ranga, ali i mnoge druge aktivnosti, svedoče o tome da nismo pasivni posmatrači, već aktivni učesnici u oblikovanju sopstvene i zajedničke budućnosti. Iskreno verujemo da saradnja u okviru Mehanizma 16 1 predstavlja pogodan okvir i dobru priliku za jačanje kapaciteta u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija. Mi ćemo je iskoristiti u interesu naše akademske zajednice, ali ćemo pomoći da i drugi univerziteti ostvare svoje interese. Logika je vrlo jednostavna: niko ne mora i ne može imati sve, ali je činjenica da zajedno možemo stvoriti komplementarnu obrazovnu i naučnu infrastrukturu koja će u značajnoj meri zadovoljiti potrebe svih koji učestvuju u njenom oblikovanju.“


Platformom je predviđeno da će univerziteti koji su članovi Konzorcijuma, u skladu sa načelom dobrovoljnosti, razmenjivati podatke o resursima kojima raspolažu i naročito o slobodnim, nedovoljno iskorišćenim resursima koje mogu staviti na raspolaganje drugim institucijama, kao i o studijskim programima koje realizuju i onima koje žele da pokrenu, a za čije akreditovanje i realizaciju im je potrebna saradnja sa drugim institucijama u okviru Konzorcijuma. Ovi univerziteti razmenjivaće i podatke o razvojnim i naučnim projektima čiji su nosioci, kao i o projektima koje bi želeli da pokrenu u saradnji sa drugim institucijama u okviru Konzorcijuma, o aktuelnim i planiranim programima mobilnosti u okviru Konzorcijuma i van njega i o međunarodnim konferencijama i drugim skupovima koje organizuju. Podaci od značaja za saradnju u okviru Konzorcijuma biće objedinjeni i ažurirani u okviru posebne, javne elektronske baze podataka i biće dostupni na posebnom veb sajtu.“

 

U Novom Sadu će u naredne dve godine biti sedište Sekretarijata Konzorcijuma. Uz čast i sigurno veliki posao koji ta funkcija nosi, koje još mogućnosti ona otvara UNS-u?

„Imaćemo vrlo značajnu ulogu u daljem razvoju Konzorcijuma. Bićemo na izvoru informacija, ili bolje rečeno, bićemo izvor informacija o raspoloživim resursima, o međunarodnim konferencijama, studijskim programima, o razmeni nastavnika, saradnika i studenata, o razvojnim i naučnim projektima... Zadatak koji je pred nama nije jednostavan i nije lak. Međutim, Univerzitet u Novom Sadu ima kapacitete koji su potrebni za njegovu uspešnu realizaciju. Osim toga, postoje i dve organizacione jedinice koje su specijalozovane za saradnju sa kineskim institucijama: Konfucijev institut i Institut pojas i put. Posebnu ulogu u svemu tome će imati dr Bojan Lalić, profesor Fakulteta tehničkih nuka, i dr Nikola Zivlak, docent Univerziteta Donhua u Šangaju, koji su najzaslužniji za to što je Univerzitetu u Novom Sadu povereno da bude domaćin obe konferencije. Neke aktivnosti biće realizovane uz podršku Centra za strategijske i napredne studije UNS-a.“



D. Devečerski

 

Autor:
Pošaljite komentar