Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MMF : Privredni rast Srbije će iznositi 2,3 odsto u 2017.

19.09.2017. 16:01 20:23
Piše:
Izvor: Printscreen/MMF

BEOGRAD : Ekonomska aktivnost u Srbiji nastavlja da raste, uprkos privremenom usporavanju u prvoj polovini godine i suši i u Međunarodnom monetanom fondu (MMF) procenjuju da će privredni rast u 2017. iznositi 2,3 odsto, saopštio je danas šef misije MMF Džejms Ruf.

"Ekonomska aktivnost nastavlja da raste, bez obzira na privremeno usporavanje u prvoj polovini godine, što je uglavnom bila posledica poremećaja u proizvodnji električne energije i negativnog uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju", naveo je Ruf u saopštenju povodom završetka posete Misije MMF Beogradu.



Domaća potražnja, kako dodaje, nastavlja da beleži značajan rast, uz dalji oporavak privatne potrošnje i značajne strane direktne investicije. 



"Bitno je da su uslovi na tržištu rada nastavili da se poboljšavaju i da je oko 120.000 novih radnih mesta otvoreno u 12 meseci zaključno sa junom. U ovim uslovima, po našim projekcijama rast će iznositi 2,3 procenta u 2017. godini i dostići 3,5 procenata u 2018. godini", navodi šef misije MMF.



MMF je ranije predvijao Srbiji rast bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu od 3,0 procenta.



Ekonomske politike bi, kako ukazuje, i dalje trebalo da se fokusiraju na unapređenje odgovora ekonomije na strani ponude, kroz realizaciju reformi u cilju jačanja aktivnosti u privatnom sektoru. One obuhvataju unapređenje poslovne i investicione klime, efikasniju državnu upravu i državna preduzeća, kao i povećanje kvaliteta i kvantiteta javne infrastrukture. 



Prema njegovim rečima, misija je započela razgovore sa vlastima o fiskalnoj politici za preostali deo 2017. i ključnim parametrima budžeta za 2018. godinu, koji će se privesti kraju tokom revizije aranžmana u oktobru. 



"U uslovima i dalje značajno boljih fiskalnih rezultata od projektovanih u prvih sedam meseci 2017. godine, razgovori su se vodili i o potencijalnim načinima da se upotrebi dodatni fiskalni prostor, uključujući dodatne investicije u prioritetnim oblastima, racionalna povećanja plata u javnom sektoru i penzija, (smanjenje poreza na rad) i brže smanjenje duga. Ovi razgovori će se nastaviti tokom narednih nedelja", naveo je Ruf.



Misija MMF-a, predvođena Rufom, boravila je u Beogradu u periodu od 13. do 19. septembra 2017. radi otpočinjanja razgovora o budžetu za 2018. i diskusije o napretku u realizaciji strukturnih reformi. 



Kompletna misija povodom osme i konačne revizije stand-by aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om, planirana je za kraj oktobra i početak novembra, navodi se u saopštenju. 

Brnabić: Vreme “pokvarilo” BDP, drugi indikatori bolji od očekivanih

BDP nije onakav kakav smo prognozirali za ovu godinu, najviše zbog vremenskih prilika na koje ne možemo da utičemo, ali su svi drugi ekonomski indikatori mnogo bolji nego što smo mislili, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Povećanje izvoza za 10 do 12 odsto, prerađivačka industrija 6 do 8 odsto, povećanje minimalne cene rada, to su sve dobri pokazatelji, rekla je predsednica Vlade Srbije u intevjuu za portal Telegraf.

Ona je istakla se već krenulo sa implementacijom nekih mera za poboljšanje BDP, koje su i deo planiranja oko budžeta za 2018. godinu.

Jedna od mera sa kojom smo krenuli jeste čišćenje kanala i više novca za građenje nasipa. To je nešto što je infrastrukturno važno, što infrastrukturno ostaje. Važno je i za naše građane i za našu privredu, a gde nisu potrebne posebne građevinske dozvole i gde naše građevinske firme mogu odmah da se angažuju", navela je Brnabićeva.

Premijerka je napomenula da je Vlada pre tri nedelje odobrila još milijardu dinara za to.

Imaćemo i dodatna sredstva za opremu za traktore oko 200 miliona dinara, opremu i mašine u poljoprivredi oko milijardu i 700 miliona dinara, u novembru idemo sa nekih 250 miliona za železnice, kako bi krenuli radovi koje smo planirali za 2018. godinu, rekla je ona, najavljujući da će svakako izaći pred građane sa tačnim spiskom šta je to što je urađeno.

Prema njenim rečima, ono što je nama važno, a što možda nije na pravi način ispraćeno u javnosti, to je dogovor oko povećanja minimalne cene rada, sa 130 na 143 dinara. 

Jako je značajno povećanje cene rada i mi smo na to ponosni. I to je indikator stanja naše ekonomije, istakla je Brnabićeva.

Što se tiče povećanja plata i penzija, ponovila je da ima prostora u budžetu, zahvaljujući finansijskoj disciplini koju je uspostavila prethodna Vlada i današnji predsednik, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić, koju njena Vlada apsolutno podržava i održava taj kontinuitet.

To je bio jedan od velikih izazova, kojih sam se plašila kada mi je on (Vučić) ponudio mesto mandatara, ali uspeli smo da održimo fiskalnu disciplinu i zahvaljujući tome imamo prostor u budžetu za značajno povećanje plata i penzija. Očekujem da ćemo u narednim nedeljama izaći sa tim i to je jako lepa vest za sve građane Srbije, čini mi se pre svega za penzionere, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Autor:
Pošaljite komentar
MMF: Impresivan napredak srpske ekonomije

MMF: Impresivan napredak srpske ekonomije

06.09.2017. 15:25 15:31