Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MMF: Impresivan napredak srpske ekonomije

06.09.2017. 15:25 15:31
Piše:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD: Srpska ekonomija je zabeležila impresivan napredak od usvajanja ekonomskog programa podržanog stendbaj aranžmanom iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio je danas šef Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa. 

On je podsetio da je Srbija bila u teškoj makroekonomskoj situaciji pre pokretanja programa reformi 2015. godine, a da je dve godine kasnije makroekonomska slika potpuno drugačija.

Fiskalna situacija je, kako je naveo, poboljšana, pri čemu je budžetski deficit smanjen sa 7,0 procenata BDP-a na projektovanih 1,1 odsto BDP-a ove godine, što je najniži nivo od 2005, a javni dug pada brže nego što je projektovano. 

MMF ukazuje da fiskalna konsolidacija ide ispred plana i da je praćena bržim rastom, što je, kako primećuje odraz poverenja proisteklog iz odlučnog rešavanja pitanja održivosti javnog duga. 

Sosa je rekao da je MMF u sadašnjim zaključima zadržao projekciju rasta BDP na 3,0 procenta za ovu godinu, ali da su ti podaci zasnovani na ekonomskim pokazateljima koji su bili na raspolaganju do juna. 

Šef Kancelarije MMF je, međutim, najavio da će u narednih nekoliko nedelja ta projekcija biti verovatno revidirana naniže, zbog štete koju je poljoprivreda pretrpela usled suše i delom zbog energetike. 


Biće prostora za veće plate i penzije

Sosa je procenio da će biti prostora za povećanje plata i penzija, ali nije mogao da prognozira za koliko procenata.

"Povećanje plata u javnom sektoru i penzija koje je najavila Vlada Srbije biće razmatrano u okviru predstojećih razgovora o budžetu za 2018. godinu između tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda i srpskih zvaničnika", rekao je Sosa na konferenciji za medije u Narodnoj banci Srbije, u odgovoru na novinarsko pitanje.

"Mislimo da će postojati fiskalni prostor za povećanje plata i penzija, ali u ovom trenutku ne znamo koliki će on biti", rekao je Sosa. 

On je istakao da je neophodno da se dobro odmere svi činioci kako ne bi došlo poremećaja fiskalne ravnoteže. 

"Razmotrićemo prostor za ovakvu vrstu povećanja, koje treba da bude konzistentno sa parametrima predviđenim u stendbaj aranžmanu", rekao je Sosa. 

Dodao je takođe da će i jednokratna isplata penzionerima od 6. 000 dinara koje je juče najavio ministar finansija Dušan Vujović biti predmet razmatranja u nastupajućim razgovorima MMF-a i predstavnika Srbije.


"Druga područja su snažna. Još uvek vidimo rast koji će se oporavljati do 3,5 odsto naredne godine", rekao je Sosa na konferenciji za novinare u prostorijama Narodne banke Srbije. 

On je posebno istakao to što sprovođenje fiskalne konsolidacije nije poremetilo privredni rast.

Potrebno je, međutim, da se fiskalni rezultati konsoliduju na srednji rok, budući da, kako je naveo, postoje fiskalni rizici od potencijalnih starih dugova i obaveza državnih preduzeća.

Podsetio je u tom kontekstu da je prošle godine Vlada jednokratno otplatila dug Petrohemije, upozorivši da će možda i ove godine biti takvih zahteva, na primer za RTB Bor ili Azotaru.

Kada su ta preduzeća u pitanju, po njemu treba da se ide na privatizaciju ili da se nađe stalno rešenje.

Sosa je takođe naveo i dalje postoje "ranjivosti" i strukturne slabosti, koje proističu iz kašnjenja reformi javnih i državnih preduzeća, državne uprave i opterećenosti privrede neformalnim privrednim sektorom.

Kašnjenje, međutim, ne znači da nije bilo napretka, rekao je on, napominjući da je kod komunalnih preduzeća i železnica, primera radi, poboljšana finansijska situacija, i da su opale subvencije državnim preduzećima, ali da su garancije po kreditima koje država daje za ta preduzeća i dalje značajne.

"Važno je držati pod kontrolom javne rashode i stvoriti prostor za korišćenje drugih resursa i drugih javnih investicija kako bi se zatvorili neki gepovi u infrastrukturnoj potrošnji".


Ako bude novog aranžmana, fokus će biti drugačiji

Sosa je izjavio da Fond nema nikakve indicije o tome da li će biti novog stendbaj aranžmana između Srbije i te međunarodne finansijske institucije, ističući da je odluka o tome na srpskoj vladi.  

"Još je rano za to. Imamo još šest meseci do kraja ovog aranžmana, i na Vladi je da odluči da li joj i kakav aranžman sa MMF-om treba", rekao je Sosa na današnjoj konferenciji za medije u Narodnoj banci Srbije. Ako Vlada Srbije bude odlučila da joj je aranžman sa MMF-om potreban, on će, kako je naglasio, biti sasvim drugačiji od sadašnjeg, jer se ekonomska situacija u našoj zemlji promenila. 

"Postojeći program smo započeli kada je fiskalna situacija bila veoma teška, a u potencijalno novom programu, fokus će biti na drugim parametrima, na konkurentosti, rastu i zaposlenosti", objasnio je Sosa.


Takođe je istakao da je potrebno jačati institucije da bi se poboljšala konkurentnost i privredni ambijent.

Konstatujući da je poslovna klima generalno poboljšana u poslednjih nekoliko godina, posebno u oblasti sudskog sistema i javne infrastrukture, Sosa je ipak predočio da su potrebni dodatni napori u pogledu unapređenja vladavine prava i efikasnosti sudskog sistema.

Takođe je potrebno poboljšanje kvaliteta javne infrastrukture, uspostavljanje efikasnije javne uprave i nastavak borbe protiv sive ekonomije.

Sosa je najavio još jednu osmu reviziju aranžmana krajem oktobra i pocetkom novembra, koja će na Izvršnom odboru MMF-a biti razmatrana krajem godine.

Autor:
Pošaljite komentar
MMF i Svetska banka: Vujović ministar finansija godine za CIE

MMF i Svetska banka: Vujović ministar finansija godine za CIE

04.09.2017. 12:15 12:16
MMF: Uspešna sedma revizija sa Srbijom

MMF: Uspešna sedma revizija sa Srbijom

30.08.2017. 19:30 19:55