Organski proizvodi zamirisali sa štandova u Porti
Novosađani su danas mogli da uživaju u ukusima i mirisima organske hrane koja je u okkviru “Dana organskih farmi” bila izožena u Katoličkoj porti.
Svoje proizvode je predstavilo 14 organskih proizvođača. Plavi patlidžan, paradajz, paprika, krompir, luk, cvekla i tikvice samo su neki od organskih proizvodi koji su sa štandova zamirisali Novosađanima.
Manifestaciju je organizovalo udruženje “Organski sad - Novi Sad”, s ciljem da približi organsku hranu novosadskim kupcima, ali i da informiše i edukuje potencijalne proizvođače. Predsednica udruženja Nada Letić objasnila nam je da svoje proizvode izlažu samo oni proizvođači koji imaju sertifikat za uzgajanje.
“Organska poljoprivreda se bazira na preventivi, pa biljke morate stalno pratiti i dobro poznavati njih i njihov period rasta, te one svaki dan zahtevaju pažnju“, kazala je Letićeva, dodajući da su Novosađani veoma zainteresovani za kupovinu organskog voća i povrća.
Potražnja je uglavnom veća od ponude na našem tržištu. Cena tih proizvoda je veća jer je u njihovo uzgajanje uloženo mnogo truda i fizičkog rada, a osim toga kvalitet je veći, a rod manji nego u konvencionalnoj proizvodnji.
Manifestacija je održana uz podršku Gradske uprave za privredu, koja je ove godine izdvojila dva miliona dinara za podršku organskih poljoprivrednika, kazala je v.d. načelnika te gradske uprave Slavka Dukić.
Pažnju Novosađana privukli su ljubičasti paradajzi i krompiri različitih boja, oblika i veličine koje na svojoj farmi proizvodi Zoltan Idei.
“Kod nas je akcenat na paradajzu, a uzgajamo čak 70 vrsta. Osim toga, poznati smo po tome što jedini u Srbiji proizvodimo organski batat, narandžasti i ljubičasti“, kazao je Idei.
Dodaje da je veoma teško baviti se ovim poslom, jer je puno uloženog rada, a malo je plaćeno i malo se prodaje. Cena je niska. Dok u Austriji paradajz naplaćuju od tri do 12 evra, oni ga prodaju za 200 dinara.
Osim voća i povrća, su na štandovima u Katoličkoj porti Novosađani su mogli kupiti i koštunjavo voće, ajvar i organski med.
Iako je manifetacija organizovana samo danas, organske proizvode sa farmi moguće je pazariti svake subote na Ribljoj pijaci.
V. Bijelić
Foto: B. Lučić