Recept dana: Fokača s mladim sirom
Ukusno pecivo po italijanskoj recepturi.
Sastojci:
- 500 g brašna,
- 2,5 dl vode,
- 50 ml maslinovog ulja (i ulje za premazivanje)
- 5 g svežeg kvasca
- malo soli,
- origano
- 350 g mladog sira
Priprema:
1. U vanglicu sipati polovinu brašna, pa dodati so i sve promešati.
2. Zatim dodati izmrvljeni sveži kvasac, mlaku vodu, maslinovo ulje i origano, pa promešati.
3. Nakon toga, postepeno dodavati ostatak brašna uz neprestano mešenje dok se ne dobije glatko testo.
4. Umešeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
5. Mladi sir iseći na tanje listove.
6. Naraslo testo istanjiti oklagijom na debljinu od tri milimetra, a potom iseći paran broj krugova prečnika 15 centimetara.
7. Uzeti jedan krug testa, pa po njemu rasporediti listove mladog sira tako da krajevi ostanu prazni.
8. Preklopiti drugim krugom od testa, pa ivice preklopljenog testa pritisnuti rukama da se slepe.
9. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još punjenih fokača.
10. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje, pa staviti u njega oblikovane fokače.
11. Premazati ih maslinovim uljem i peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok blago ne porumene.