Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dani vesele mašine: Šljivovica najbolja iz domaćeg kazančeta 

13.09.2017. 08:52 09:27
Piše:
Izvor: Udruženje Visovi Kljajićevo

KLJAJIĆEVO: Na manifestaciji “Dani vesele mašine” jedinstvenoj po sadržaju, obimu i neobičnosti, Udruženje vinogradara i voćara “Visovi” iz Kljajićeva okupilo je poklonike pečenja šljivovice na tradicionalan način u bakarnim kazanima, proizvođače i ljubitelje ove najrasprostranjenije žestoke kapljice kod nas.

Mesto veselog događaja bilo je Burduševo brdo na telečkoj visoravni u ataru Kljajićeva, gde se nalaze voćnjaci i vinogradi članova udruženja “Visovi”, a “Dani vesele mašine” upriličeni su osmi put, gde se odvijalo takmičenje za najboljeg majstora i pomoćnika u pečenju rakije šljivovice.

Svi takmičari su imali iste uslove. Naše udruženje im je obezbedilo kom, ogrev, a njihovo je bilo da pokažu umeće kako ispeći najbolju rakiju, što nije jednostavno, jer se ovde mora uspeti iz prve i nema popravke. Žiri ocenjuje ispečenu šljivovicu na licu mesta. Mi ovom manifestacijom promovišemo pečenje prirodne domaće šljivovice u bakarnim kazanima, što je karakteristično za proizvođače koji je peku za sopstvene potrebe, ali i za male destilerije, pojašnjava predsednik Udruženja “Visovi” Branko Šoštarić Šole.

Na Burduševom brdu sa svojim kazanima, popularnim “veselim mašinama” pristigle su ekipe kazandžija iz Sombora, Stapara, Čonoplje, Telečke, Crvenke i Kljajićeva, a u goste su došli članovi brojnih udruženje  vinogradara i voćara iz Orlovata, Bajše, Stare Moravice, Sivca, Temerina, Iđoša, Čuruga, Novog Sada, Crvenke, Feketića, Alekse Šantića, Melenaca, Sombora, te članovi Vinskog viteškog reda Telečke visoravni “Agius Dimitrius”, a Kljajićevčani su se potrudili da budu dobri domaćini.

Nakon montiranja i postavljanja kazana i punjenja koma, kazandžije i njihovi pomoćnici su upoznati sa pravilima, a potom su ispod kazana potpaljene vatre. 

Nisu izostale pozdravne reči domaćina, a sa gostima koji su došli sa svih strana iz vojvođanskih mesta obišli su po jedan vinograd i zasad šljiva.

Bili su prisutni predstavnici srednjih stručnih škola iz Bačke Topole, Crvenke i Sombora, takođe i predstavnici Grada Sombora.

U prijatnoj atmosferi razmenjivana su iskustava, a i druženje je bilo veselo domaćinsko, onako kako priliči ovoj manifestaciji.

Za dobar meni, pripremu pečenih kobasica na “tanjirači” pa serviranih u lepinji, kao i kuvanje ovčijeg paprikaša potrudili su se majstori kulinarstva se Đoko Dragojević i Slobodan Vuletić, a uštipke su spremale žene iz Udruženje žena “Rubac” iz Kljajićeva.


Pančevačka šljiva najbolja stara rakija

U okviru  “Dana vesele mašine” održano je i takmičenje za peti “Zlatni destilat Kljajićeva”, za koji su pristigla 63 uzorka, najviše do sada. Kada je reč o ovoj proveri kvaliteta šljivovice, u Kljajićevu kažu da je njihov festival najmasovniji za ovu vrstu rakije u Vojvodini.

Žiri kojim je takođe rukovodio Nikica Šajatović, uzorke šljivovice je ocenjivao prošlog četvrtka, četiri dana pre održavanja “Dana vesele mašine”, a proizvođači su učestvovali sa šljivkama spravljanim 2016. i ranije.

Za šampionsku proglašena je šljivovica Pere Margana iz Pančeva, drugo mesto je osvojio Antal Fadi iz Sombora, a treće mesto je pripalo Zoranu Malbašiću iz Novih Kozaraca.

I nagrađenima za najbolje šljivovice uz medalje i diplome pripale su umetničke slike.


Bilo je dosta gostiju koji su došli da vide uživo da vide kako se peče domaća šljivovica, a sve je propratila i ekipa koju je predvodio Bora Otić autor kultne emisije RTV Vojvodina “Petkazanje”.

Najteže je bilo žiriju, kojim je rukovodio Nikica Šajatović iz Kljajićeva, a članovi su još bili Laslo Guljaš iz Stare Moravice i Dušan Potkrajac iz Sombora, jer trebalo je oceniti koja je od 14 takmičarskih kazanyijskih ekipa iz datog koma izvukla najbolju esenciju.

Po oceni žirija, najbolju šljivovicu ovog puta ispekli su majstor kazandžija Predrag Nikšić i njegov pomoćnik Rade Mihajlović iz Kljajićeva, a i drugo mesto je pripalo ekipi iz Kljajićeva Ratku Pajiću i Zoranu Sudaru.

Na trećem mestu našla se ekipa iz Sombora sa kazandžijom Radomirom Medićem i pomoćnikom Đurom Učurom.

Najboljima su pripale medalje i diplome, a takođe i umetnička slika sa likovne kolonije koje organizuje Udruženje “Visovi”.

Učesnike manifestacija harmonikom i pesmom uveseljavao je Marko Batez, a umetničkom delu je nastupio virtuoz u svirci na buretu “Iđoški Betoven” Miodrag Munćan – Draganče, a pored njih aplauzima su nagrađeni pesnik Sredoje Nedeljkov Braca iz Orlovata i drugi učesnici.

Da se osmi “Dani vesele mašine” održe uz entuzijaste iz Udruženja vinogradara i voćara “Visovi” doprineli su podrškom Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumartsvo AP Vojvodine.

Milorad Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar
U Kljajićevu u nedelju manifestacija posvećena šljivovici 

U Kljajićevu u nedelju manifestacija posvećena šljivovici 

08.09.2017. 21:06 21:08
Pobedila šljivovica iz Crvenke

Pobedila šljivovica iz Crvenke

08.02.2016. 18:10 13:33
Srpska šljivovica tik uz francuski konjak

Srpska šljivovica tik uz francuski konjak

08.01.2016. 18:52 13:33