Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Broj stradalih u saobraćaju još uvek velik

09.09.2017. 09:19 09:23
Piše:
Izvor: Nebojša Arsov Foto: MUP Srbije

Iako se u Srbiji poslednjih godina beleži smanjenje broja ljudi stradalih u saobraćaju, naša zemlja je i dalje iznad evropskog proseka s 84 poginulih na milion stanovnika godišnje.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov rekao je na konferenciji za novinare da u Evropi nastrada u proseku 51 osoba na milion stanovnika, što je pokazatelj da se u narednom periodu mora mnogo više raditi da bi Srbija smanjila broj stradalih u saobraćaju.

Ipak, kako kaže, od 2015. do 2017. postoji smanjenje broja stradalih, a 2017. je druga najbolja godina u istoriji bezbedosti saobraćaja.

"Jedino bolja je bila 2014, kada je stradalo tridesetak manje", rekao je Arsov na predstavljanju rezultata letnje kampanje prevencije saobraćajnih nezgoda pod nazivom „Vozi odmoran”, koju organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji s MUP-om. On dodaje da broj stradalih lagano svake godine opada, ali, poređenja radi, 361 lice nastradalo je za prvih osam meseci ove godine, što je više nego upola manje od 2001, dok je, recimo, 2007. za prvih osam meseci nastradalo 656 osoba na našim putevima.

Takođe, kako je dodao, za više od dve i po godine, na našim auto-putevima poginulo je 146 osoba, dok je na Ibraskoj magistrali i na delu od Čačka do Prijepolja stradalo 109 lica, tako da, kako kaže, po tim podacima, auto-put, iako ima znatno veći obim saobraćaja, ima neprihvatljivu bezbednost. On je naveo da se MUP najviše bavi represijom, ali da učestvuje u edukaciji i svim vrstama kampanja, naročito s Agencijom za bezbednost saobraćaja.

Što se letnjih meseci tiče, najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda tada je umor vozača, te je Agencija za bezbednost saobraćaja ponovo pokrenula preventivnu kampanju pod sloganom „Vozi odmoran” i nakon analize rezultata, pokazalo se smanjenje broja poginulih i povređenih.

"U julu i avgustu broj poginulih smanjen je oko 11 odsto, odnosno 14 osoba manje, a najveće smanjenje broja poginulih je u julu, i to 16 odsto, dok, u julu i avgustu imamo smanjenje broja povređenih osoba od oko osam odsto, odnosno 294 manje, a najveće smanjenje broja povređenih u avgustu je 14 odsto",rekla je direktorka Agenije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević na konferenciji za novinare.

Agencija je, kako je kazala, u kampanji „Vozi odmoran”, sprovedenoj tokom jula i avgusta, koristila letke, bilborde, poklone, promotere, radijske reklame, društvene mreže, televizije s nacionalnim frekvencijama i na taj način sačuvala je živote, a kako kaže direktorka, njena Agencija nastaviće preventivne kampanje u cilju daljeg čuvanja života.

Agencija za bezbednost saobraćaja vozačima pre svega preporučuje da voze odmorni, da na svaka dva sata vožnje naprave pauzu i odmore se 15 minuta, kao i da su odmaranje i san jedini pravi lek protiv pospanosti.

Kažnjavanja vozača koji ne koriste pojas

"Na teritoriji cele Srbije od 11. do 17. septembra sprovešće se akcija kažnjavanja svih vozača koji ne koriste sigurnosne pojaseve, kao i svih vozača koji ne prevoze decu na pravilan način",  izjavio je juče načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov. Prema njegovim rečima, to će sprovesti uz pomoć Agencije za bezbednost saobraćaja, koja će u tom periodu pustiti spotove na našim medijima, a sve da bi broj vozača koji koriste sigurnosne pojaseve, kako na prednjim sedištima, tako i na zadnjim, bio mnogo mnogo veći.

Šestoro vozilo brže od 160 km/č

"Saobraćajna policija je tokom četvorosatne kontrole na naplatnoj stanici „Šimanovci” otkrila ukupno 40 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, pri čemu su samo četiri napravili državljani Srbije, a ostalo su strani državljani", rekao je zamenik načelnika Saobraćajne policije Boban Milinković.

On je, u izjavi RTS-u, kazao da je za većinu prekršaja izdat prekršajni nalog, koji su stranci plaćali na licu mesta, a naši građani ih mogu platiti u roku od osam dana.

"Samo šest vozača je otkriveno s prosečnom brzinom većom od 160 kilometara na sat i svi su bili stranci. Oni su privedeni u takozvani skraćeni postupak u Prekršajni sud u Pećincima", objasnio je Milinković. 

Kazao je da su tri najveće brzine bile u rasponu od 171 do 173 kilometra na sat i ostvarene su na deonici od Šida do Šimanovaca.

"Ta deonica je duga oko 76 kilometara i ukoliko poštujete propise, trebalo bi da je pređete za 38 minuta, a ovi vozači su je prešli u proseku za 26 minuta. Time su „uštedeli” 12 minuta, ali su kasnije izgubili nekoliko sati kod sudije za prekršaje i u proseku platili 100 evra kazne i sudskih troškova",  konstatovao je Milinković.

S. H. D.

Autor:
Pošaljite komentar