Nutricionisti otkrili „srećnu“ listu namirnica
Ako ste mislili da vam je u borbi sa depresijom od stručne pomoći na raspolaganju samo ona psihoterapeutska, grdno ste se prevarili. Naime, čini se da i nutricionisti imaju šta da ponude na tu temu.
Ako im je za verovati, osećaj sreće može da se prizove i konzumiranjem određene vrste hrane.
Kako poručuju, teško svarvljiva hrana možda može na kratko da nas počasti i time da se osećamo dobro, no dugoročno ona ne nosi ništa pozitivno kako za vaše telo, tako i za um.
S tim u vezi nutricionisti navode koja će hrana potencirati osećaj sreće i zadovoljstva, baš kao i koje bi namirnice trebalo izbegavati. Bar oni koji žele da dan provedu u dobrom raspoloženju.
Za početak, upozoravaju da je telo „srećno“ kad prima kvalitetne nutrijente.
Potrebno je osigurati mu dovoljnu količinu gvožđa, folne kiseline, vitamina D i B, kao i triptofana.
S druge strane, hrana koja sadrži velike količine masti i šećera može da iscrpi sve navedene nutrijente i rezultirati time da se osećate loše ili lošije, u zavisnosti od toga kakav vam je dan.
A koje su to namirnice našle svoje mesto na ovoj „srećnoj“ listi?
Sve mahunarke (pasulj, sočivo, grašak, soja...), jer s njima jednostavno ne možete da pogrešite. Bogate su gvožđem i lake za svakodnevnu upotrebu.
Potom, losos bogat triptofanom (esencijalnom aminokiselinom) koji direktno pomaže stvaranju serotonina, našeg hormona sreće.
Nalazimo ga još i u bananama, bogatim još i vitaminom B, stoga ovo voće nastojte da jedete barem nekoliko puta nedeljno.
Nadalje, orašasti plodovi i razne semenke, bogate mineralima i dobrim masnoćama.
Jaja je preporučljivo konzumirati „za sreću“, jer su bogata proteinima i izvor su kolina.
I na kraju, ne treba zaboraviti na složene ugljene hidrate, poput ovsa i smeđeg pirinča koji povoljno utiču na kognitivno zdravlje.