Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Koje namirnice nikad ne treba da držite u frižideru

12.04.2017. 11:26 11:47
Piše:
Foto: www.freeimages.com

Većina hranu odlaže u frižider kako bi se očuvala njena svežina. Ipak, čuvanje nekih namirnica na niskoj temperaturi je, kako ističu stručnjaci, loša ideja.

Ne samo da namirnice neće ostati sveže, već se na taj način može u značajnoj meri uništiti ukus hrane koja se odloži u frižider.

U vodiču „Devet stvari koje ne bi trebalo držati u frižideru“, koji je sastavio Institut Good Housekeeping, se navodi da postoje namirnice koje mnogi drže u frižideru, a koje bi mnogo duže trajale ukoliko bi se čuvale na sobnoj temperaturi.

Tako se, recimo, hleb brže suši u frižideru bez vazduha nego na sobnoj temperaturi. Da bi ostao svež, hleb bi trebalo čuvati na suvom mestu, na sobnoj temperaturi.

Luk bi trebalo držati u suvoj prostoriji u mraku, da bi se izbeglo klijanje. U frižideru njegov miris može da pokvari drugu hranu.

Takođe, beli luk treba čuvati na suvom kako bi trajao duže. Frižider nema nikakvu funkciju u očuvanju svežine te namirnice.

Što je paradajz hladniji, ima veće šanse da izgubi prirodni ukus. Najukusniji je onaj koji se čuva na sobnoj temperaturi.

Jedina hrana koja se nikada ne kvari, tako da nema potrebe da bude bilo gde osim u na kuhinjskoj polici ili u ormariću, je med.

Neisečena dinja ne traži da se čuva na hladnom, a čim je iseckate - umotajte posudu sa parčićima u foliju i odložite ih u frižider – ali ne pre.

Iako neki insistiraju na tome da se kafa čuva na hladnom, ona zapravo apsorbuje mirise drugih namirnica iz frižidera. Najbolje je čuvati je u hermetički zatvorenoj posudi.

Piše:
Pošaljite komentar