Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sindikat Apoteke „Kikinda” traži rešavanje statusa

23.08.2017. 08:52 08:53
Piše:
Izvor: Apoteka Kikinda bez plana reorganizacije

Zaposleni u Apoteci „Kikinda” nisu od februara dobili plate, niti im je uplaćivano penziono i zdravstveno osiguranje, te traže od nadležnih hitno rešavanje svog statusa i isplatu zaostalih zarada i doprinosa.

Ističu da blokada računa iznosi bezmalo 30 miliona, a kažu da su dugovi još veći i da stalno rastu. Sindikat Apoteke u saopštenju za javnost kaže da ne postoji plan refinansiranja dugova, kao ni rešavanje imovinsko-pravnog statusa.

- Sindikalna organizacija Apoteka Kikinda obaveštava članstvo, sve zaposlene i javnost da se više puta obraćala lokalnoj samoupravi Kikinda, direktoru Apoteka „Kikinda” da se po hitnom postupku, sistemski reši formalno-pravni status, organizacija rada i poslovanje apoteka u Kikindi, kao i materijalni i socijalni položaj zaposlenih. U pojedinim lokalnim samoupravama apoteke u državnoj svojini izdaju se u zakup suprotno Zakonu o radu, a na štetu zaposlenih i javne imovine - navode u saopštenju članovi odbora Sindikalne organizacije Apoteka „Kikinda.

Prema njihovim rečima, apoteke u Kikindi ne funkcionišu normalno od januara ove godine, i to zbog nedostatka lekova i druge robe, zbog nepostojanja organizacije rada i nedelovanja organa apoteke, neplaćanja troškova struje, grejanja, vode i drugih komunalija, dok zaposleni redovno dolaze na posao, a nemaju sredstva za rad.

- Nadleženi ogani nisu doneli plan reorganizacije, niti plan refinansiranja dugova apoteke, imovinsko-pravni odnosi nisu regulisani, niti je izvršena legalizacija i uknjiženje nepokretnosti apoteka - kažu sindikalci i naglašavaju da zaposlenima u Apoteci „Kikinda” nisu isplaćene plate i druga primanja za period od februara do avgusta 2017. godine, nije regulisan staž osiguranja za isti period i nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Apoteke u Kikindi ne funkcionišu normalno od januara ove godine, dok zaposleni redovno dolaze na posao a nemaju sredstva za rad

Ističu da jeblokada računa Apoteke 18. avgusta iznosila 29.584.669,71 dinara, a da su dugovi višestruko veći i iz dana u dan se sve više gomilaju.

- Sindikalna organizacija Apoteka „Kikinda” u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, a u ime zaposlenih, upućuje lokalnoj samoupravi Kikinda i direktoru Apoteke „Kikinda” zahteve za uređivanje radno-pravnog statusa zaposlenih, upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo do 45 radnih dana zbog prestanka rada bez krivice zaposlenih, uplatu doprinosa za PIO i doprinose na zdravstveno osiguranje radi ostvarivanja prava iz penzijskog i zdravstvenog osiguranja, isplatu plata i drugih primanja zaposlenih za period od februara do avgusta 2017 godine, reorganizacija rada i poslovanja apoteka, skidanje blokade računa i refinansiranje dugova apoteke i donošenje socijalnog programa - zahtvi su sindikalne organizacije.

Udruženje farmaceuta Vojvodine je i prošle godine govorilo da je slika u državnim apotekama u Vojvodini loša, te da ga karakterišu dugovanja od više stotina miliona dinara, neisporučivanje lekova, zatvaranje ogranaka, smanjivanje plata zaposlenima zbog smanjenog obima. Tada su ocenili da je samo pitanje vremena kada će sve one da propadnu, tražeći da se izjednače uslovi za nabavku lekova državnim i privatnim apotekama, te da se stavi moratorijum na neplansko otvaranje apoteka. Predsednica Udruženja farmaceuta Vojvodine mr Ivana Štrbac ocenila je tada za “Dnevnik” da je kriza koja potresa državni apotekarski sektor sve dublja.

LJ. Petrović

Hitno doneti zakon

Odbor Sindikalne organizacije Apoteke „Kikinda” zahteva i hitno donošenje zakona o apotekarskoj delatnosti, radi stvaranja jednakih uslova poslovanja svih apoteka, stroge kontrola apotekarske delatnosti, podizanja kvaliteta i bezbednosti farmaceutskih usluga, snabdevanja građana lekovima, medicinskih sredstvima i drugim proizvodima, obezbeđivanja geografske dostupnosti za sve pacijente i korisnike farmaceutskih usluga, obezbeđivanja tržišne i ekonomske isplativosti poslovanja apoteke i obezbeđivanja transparentnosti rada.

Autor:
Pošaljite komentar