overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Синдикат Апотеке „Кикинда” тражи решавање статуса

23.08.2017. 08:52 08:53
Пише:
Извор: Апотека Кикинда без плана реорганизације

Запослени у Апотеци „Кикинда” нису од фебруара добили плате, нити им је уплаћивано пензионо и здравствено осигурање, те траже од надлежних хитно решавање свог статуса и исплату заосталих зарада и доприноса.

Истичу да блокада рачуна износи безмало 30 милиона, а кажу да су дугови још већи и да стално расту. Синдикат Апотеке у саопштењу за јавност каже да не постоји план рефинансирања дугова, као ни решавање имовинско-правног статуса.

- Синдикална организација Апотека Кикинда обавештава чланство, све запослене и јавност да се више пута обраћала локалној самоуправи Кикинда, директору Апотека „Кикинда” да се по хитном поступку, системски реши формално-правни статус, организација рада и пословање апотека у Кикинди, као и материјални и социјални положај запослених. У појединим локалним самоуправама апотеке у државној својини издају се у закуп супротно Закону о раду, а на штету запослених и јавне имовине - наводе у саопштењу чланови одбора Синдикалне организације Апотека „Кикинда.

Према њиховим речима, апотеке у Кикинди не функционишу нормално од јануара ове године, и то због недостатка лекова и друге робе, због непостојања организације рада и неделовања органа апотеке, неплаћања трошкова струје, грејања, воде и других комуналија, док запослени редовно долазе на посао, а немају средства за рад.

- Надлежени огани нису донели план реорганизације, нити план рефинансирања дугова апотеке, имовинско-правни односи нису регулисани, нити је извршена легализација и укњижење непокретности апотека - кажу синдикалци и наглашавају да запосленима у Апотеци „Кикинда” нису исплаћене плате и друга примања за период од фебруара до августа 2017. године, није регулисан стаж осигурања за исти период и немају право на здравствену заштиту.

Апотеке у Кикинди не функционишу нормално од јануара ове године, док запослени редовно долазе на посао а немају средства за рад

Истичу да јеблокада рачуна Апотеке 18. августа износила 29.584.669,71 динара, а да су дугови вишеструко већи и из дана у дан се све више гомилају.

- Синдикална организација Апотека „Кикинда” у оквиру својих законских овлашћења, а у име запослених, упућује локалној самоуправи Кикинда и директору Апотеке „Кикинда” захтеве за уређивање радно-правног статуса запослених, упућивање запослених на плаћено одсуство до 45 радних дана због престанка рада без кривице запослених, уплату доприноса за ПИО и доприносе на здравствено осигурање ради остваривања права из пензијског и здравственог осигурања, исплату плата и других примања запослених за период од фебруара до августа 2017 године, реорганизација рада и пословања апотека, скидање блокаде рачуна и рефинансирање дугова апотеке и доношење социјалног програма - захтви су синдикалне организације.

Удружење фармацеута Војводине је и прошле године говорило да је слика у државним апотекама у Војводини лоша, те да га карактеришу дуговања од више стотина милиона динара, неиспоручивање лекова, затварање огранака, смањивање плата запосленима због смањеног обима. Тада су оценили да је само питање времена када ће све оне да пропадну, тражећи да се изједначе услови за набавку лекова државним и приватним апотекама, те да се стави мораторијум на непланско отварање апотека. Председница Удружења фармацеута Војводине мр Ивана Штрбац оценила је тада за “Дневник” да је криза која потреса државни апотекарски сектор све дубља.

Љ. Петровић

Хитно донети закон

Одбор Синдикалне организације Апотеке „Кикинда” захтева и хитно доношење закона о апотекарској делатности, ради стварања једнаких услова пословања свих апотека, строге контрола апотекарске делатности, подизања квалитета и безбедности фармацеутских услуга, снабдевања грађана лековима, медицинских средствима и другим производима, обезбеђивања географске доступности за све пацијенте и кориснике фармацеутских услуга, обезбеђивања тржишне и економске исплативости пословања апотеке и обезбеђивања транспарентности рада.

Аутор:
Пошаљите коментар